ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Πόλις εάλω (pics+vids)

Published

on

Έχουν περάσει 563 χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα, 29 Μαΐου 1453 – 29 Μαΐου 2016. Τότε που ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις” και η Βασιλεύουσα πέρασε υπό την κατοχή των Οθωμανών. Ετσι άρχισε η Τουρκοκρατία. 

;alosi

Το AEK LIVE παρουσιάζει το αφιέρωμα.

Επιμέλεια: Αντρέας Ψάλτης 

Χρονικό πλαίσιο:

Ο θάνατος του Σουλτάνου Μουράτ ανέβασε στον θρόνο τον Μωάμεθ τον Β΄ο οποίος από την αρχή της αυτοκρατορίας του έδειξε τους στόχο του που δεν ήταν άλλος από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Το 1451 συγκέντρωσε 1000 οικοδόμους και εργάτες τους οποίους διέταξε να γκρεμίσουν εκκλησίες στα στενά του Βοσπόρου έτσι ώστε με τα οικοδομικά υλικά των οποίων θα έχτιζε ένα μεγάλο κάστρο – φρούριο. Πράγματι το 1452 έχτισε το κάστρο Ρουμελί Χισάτ. Ο στόχος του κάστρου ήταν να αποκλείσει την Πόλη από τον έξω κόσμο κάτι που πέτυχε.

Οι εργασίες του Μωάμεθ πριν την πολιορκία συνεχίστηκαν καθώς μελέτησε την οχύρωση της Κωνσταντινούπολης και άρχισε να συγκεντρώνει γύρω γύρω πλοία και κανόνια. Από την άλλη οι Βυζαντινοί προσπάθησαν μάταια να συμφωνήσουν με τους Δυτικούς για προστασία. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να συγκεντρώσουν 200 άντρες από τα νησιά του Αιγαίου.

Στις 5 Απριλίου αρχίζει η πολιορκία

hist_22

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος άρχισε να ετοιμάζει την Πόλη για την επίθεση συγκεντρώνοντας τρόφιμα και νερό. Η πολιορκία αρχίζει στις 5 Απριλίου  και η μάχη άνιση. Παρά την ισχή τους οι Οθωμανοί μέτρησαν πολλές απώλειες από τους σκληροτράχιλους εντός των τοιχών. Χαρακτηριστικά στις 7 στις 12 και στις 16 Μαϊου του 1453 οι Τούρκοι προσπάθησαν μάταια να μπουν στην Πόλη, τελικά υποχώρησαν.

Νωρίτερα στις  20 Απριλίου οι Τούρκοι προσπάθησαν να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

 Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Untitled

 Η Πόλη μετά από 55 ολόκληρες μέρες πολιορκίας των 160.000 του στρατού του Μωάμεθ συν 150 πλοίων έναντι των 8.000 μόλις και 25 πλοίων των Ελλήνων κατακτιέται.

newego_LARGE_t_1101_53603568

Βίντεο:



Continue Reading
Advertisement