ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΡΕΤΡΟ

Οι “κουμπάροι” της ΑΕΚ!

Το aek-live.gr θυμάται και σας παρουσιάζει τους Κύπριους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην ΑΕΚ.

Published

on

Από τον Τάσο, τον Σαββίδη, τον μεγάλο Κώστα Βασιλείου μέχρι τον Οκκά και τον Σίμο Κρασσά. Το aek-live.gr θυμάται και σας παρουσιάζει τους Κύπριους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τον Δικέφαλο!

743298-crop

Ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ ήταν ο Κώστας Βασιλείου. Ο Βασιλείου αγωνιζόταν στην επίθεση και πήρε μεταγραφή στην Ένωση από τον ΑΠΟΕΛ το 1937.

Αφιέρωμα: Αντρέας Ψάλτης

Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ μέχρι το 1945 κατακτώντας το ντάπλ του 1939 και το πρωτάθλημα του 1940. Ο Κύπριος επιθετικός δεν ήταν πρωταγωνιστής μόνο στο γήπεδο αφού όντας ο γόης της εποχής ήταν ο πρώτος σύζυγος της ηθοποιού Ρένας Βλαχοπούλου.

Κρυστάλης – Ζάγκυλος

Το 1961 δύο σπουδαίοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές, ο Πανίκος Κρυστάλλης του Απόλλωνα και ο Δημήτρης Ζάγκυλος της Ανόρθωσης, μεταπήδησαν στην ΑΕΚ  και αγωνίστηκαν εκεί για δύο χρόνια. Ο Κρυστάλλης, παίκτης-φαινόμενο για την εποχή του, ήταν την περίοδο 1960-61 ο πρώτος σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος με 26 τέρματα. Αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός και στην ΑΕΚ εντάχθηκε το ’61 πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Το 1963 πανηγύρισε και την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Επέστρεψε το 1963 στον Απόλλωνα του οποίου ήταν παίκτης-σημαία στην δεκαετία του’60.

Ο Δημήτρης Ζάγκυλος, ο αέρινος και φοβερός δεξιός εξτρέμ, ατύχησε καθώς κατά την διάρκεια της παραμονής του στην ΑΕΚ (1961-63) ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο στις περιόδους που αγωνίστηκε έθελξε με την απόδοση του. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 1963 με την ΑΕΚ και επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την καριέρα του στην Ανόρθωση.

Ο μεγάλος ΤΑΣΟΣ

Ο Τάσος Κωνσταντίνου αγωνίστηκε στην ΑΕΚ την μεγάλη εποχή του Λουκά Μπάρλου. Ο Κύπριος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από την ΕΠΑ Λάρνακας το 1972 και έζησε μεγάλες στιγμές με την Ένωση μέχρι το 1981 που αποχώρησε.

TASOS 1

Ο Τάσος είχε 147 συμμετοχές και 50 γκολ, 21 ματς Κυπέλλου με 7 γκολ και 20 Ευρωπαικές συμμετοχές με 6 γκολ. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του στην πορεία της ομάδας στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Το πέναλτι του Τάσου στις καθυστερήσεις της παράτασης έδωσε την πρώτη πρόκριση στους «κιτρινόμαυρους» στην έδρα της Ντιναμό Μόσχας.

Ο…Κουμπάρος!

Στο γήπεδο τον φώναζαν “ο κουμπάρος της ΑΕΚ” . Ο Σαββίδης αποκτήθηκε από την Ομόνοια Λευκωσίας το 1987 και αγωνιζόταν στην επίθεση. Μεγάλο ταλέντο  αγωνίστηκε για 5 χρόνια την ΑΕΚ μετρώντας 169 συμμετοχές και 39γκολ.  Πανηγύρισε με την ΑΕΚ 2 πρωταθλήματα.

Ο…Οκκάς

Για πολλούς αποτελεί μισητό παίκτη, παρόλα αυτά ο Γιαννάκης ήταν το ανερχόμενο ταλέντο της Κύπρου όταν στα 23 του πήρε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ το 2000.

okkas

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους ανθρώπους της ΑΕΚ που το 2003 τον έκλεψαν και τον ένταξαν στον αληθινό Δικέφαλο.  Ο Κύπριος επιθετικός αγωνίστηκε στην ΑΕΚ για 1 χρόνο σκοράροντας 5 γκολ. Ο Οκκάς το 2004 προτίμησε τον Ολυμπιακό και τα λεφτά.

Σίμος Κρασσάς, το μηχανάκι!

Ο μέσος Σίμος Κρασσάς αποκτήθηκε από την ΑΕΛ Λεμεσού το 2004 και ήταν μια πολύ καλή προσθήκη για την Ένωση.

krassas

 

Ο Κρασσάς αγωνιζόταν στην επίθεση και θύμιζε μηχανάκι. Έμεινε στον Δικέφαλο για 2 χρόνια και σε 27 συμμετοχές μέτρησε 2 γκολ.

Οι νεότεροι δεν στέριωσαν

Οι Νίκος Εγγλέζου και Γιώργος Αρέστη ήταν οι νεότεροι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με την ΑΕΚ αλλά δεν στέριωσαν.

883777

Ο Αρέστη αγωνίστηκε στην Κ20 της Ένωσης ενώ ο Εγγλέζου είχε εμφανίσεις και με την πρώτη ομάδα επί Κωστένογλου, μάλιστα αγωνίστηκε και στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Άντερλεχτ στο ΟΑΚΑ.

Αντρέας Ψάλτης

 

Continue Reading
Advertisement