Αγαπάμε την ΑΕΚ για το διαφορετικό

0

15025671_10154586716736271_3546079629362763523_o

 

Το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας που ζούμε. Δεν θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να είναι κάτι διαφορετικό. Δεν παρατηρήθηκε σε καμία κοινωνία διαλυμένη να υπάρχει ποδόσφαιρο τέτοιο που να σε κάνει να το ζηλεύεις. Φυσικά στον παραπάνω κανόνα δεν αποτελεί εξαίρεση η Ελλάδα. Πρόεδροι υπόδικοι, με συνοδεία τύπους του κοινού ποινικού εγκλήματος, ομάδες ενταγμένες στο σύστημα, οπαδοί φερέφωνα των διοικήσεων, δημοσιογράφοι που δεν εκφέρουν άποψη από φόβο, διαιτητές που σχηματίζουν πυραμίδες και σφάζουν χωρίς αναισθητικό. Όπου γυρίσεις να κοιτάξεις οι τύποι είναι παντού. Σαν το ΠΑΣΟΚ που όσο και να μειωθούν τα ποσοστά του ακόμα είναι παντού. Στον κρατικό μηχανισμό, στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, στους μηχανισμούς των φασιστών. Έτσι και η σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πάντα θα αφήνει την βρώμα της. Είτε με τους καουμπόηδες προέδρους, είτε με τους μισθωμένους οπαδούς, είτε με τα μέσα που οι ίδιοι κατέχουν και αναπαράγουν στημένα δημοσιεύματα, είτε με φτιαγμένους αγώνες που δηλητηριάζουν τις ψυχές αγνών φιλάθλων.

 

Με την βία απέναντι στον αδύναμο που είναι καθαρά φαινόμενο της εποχής. Με τις ντόπες που σκοτώνουν νέους ανθρώπους. Με την αντιμετώπιση των αθλητών σαν προϊόντων. Με ανασφάλιστους αθλητές στις μικρότερες ομάδες που από έναν τραυματισμό καταστρέφεται η ζωή τους. Με γηπεδική υποδομή τέτοια που σε κάνει να απορείς αν αξίζει τον κόπο να στρέψεις το παιδί σου στο ποδόσφαιρο. Με οπαδούς της Εθνικής που τραβάνε μαχαίρι για μια τρομπέτα, με οπαδούς της που σηκώνουν πανό για μια γενοκτονία. Είναι οι ίδιοι οπαδοί που κράτησαν το εκτροφείο του φασισμού στις τάξεις τους ως “no politica” με την δολοφονία του Φύσσα από φασίστες, αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου να λένε φωναχτά ότι το Κόσσοβο είναι Σερβία. Δεν κρίνω το σύνθημα σαν σύνθημα αν και θα έπρεπε, αλλά την διγλωσσία. Μια διγλωσσία σαν αυτή που ξετυλίχτηκε με την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποτε διαδηλώσεις και ανακοινώσεις για την καταστολή και τώρα υποδοχές και τραπεζώματα. Δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο πρόεδρο. Άλλωστε επειδή το είπα και πιο πάνω η σαπίλα τους είναι παντού.

 

Είναι στο ξεπούλημα της Κύπρου από την Χούντα, είναι στα πραξικοπήματα, είναι στην δολοφονία του Λαμπράκη και του Μπελογιάννη, είναι στην περίοδο μετά τον εμφύλιο, είναι στα Ίμια που πλέον είναι γκρίζα ζώνη, είναι στο αγαπημένο τους παιδί την Τουρκία που παίζει τον ρόλο του μπαμπούλα στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Είναι στον εξοπλισμό των τζιχαντιστών και το αιματοκύλισμα της Συρίας, της Γιουγκοσλαβίας παλιότερα, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και άλλων που ίσως ξεχνάω. Πάντοτε η ΑΕΚ ήταν με το αυτονόητο. Από την Γένοβα μέχρι το ταξίδι στο Βελιγράδι που οι Παρτιζάνοι το ξέχασαν πιο γρήγορα από εμάς. Από την συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες. Από εκείνο το βράδυ στην Νέα Φιλαδέλφεια και την ενός λεπτού σιγή για τους δίδυμους Πύργους. Από την αδερφοποίηση με την Λιβόρνο και την Μαρσέιγ του μεγαλύτερου συνδέσμου οπαδών μας. Από εκείνο το στεφάνι στο Πολυτεχνείο που τα λέει όλα στην κορδέλα του.

 

Σε πείσμα των καιρών δεν θα γίνουμε ποτέ το κομμάτι του παζλ που σας λείπει. Αγαπάμε την ΑΕΚ για το διαφορετικό. Αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες γιατί ζήσαμε προσφυγιά. Κράξαμε τον Φίλη γιατί κάθε 19 Μάη γινόμαστε όλοι Πόντιοι άσχετα με το που γεννηθήκαμε. Ξέρουμε ότι δεν έγινε συνωστισμός στην Σμύρνη. Ποδοπατήθηκαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Από τις υποσχέσεις του Βασιλιά, του Βενιζέλου και το ολοκαύτωμα του Κεμάλ που ολοκλήρωσε την καταστροφή. Είμαστε ΑΕΚ και όταν εσείς καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, εμείς θα έχουμε πάει με πούλμαν στο φεγγάρι όπως έλεγαν και κάποιοι φίλοι .

 

By KKRK

Comments are closed.