Γιατί Κλωναρίδης και όχι εξτρέμ…

0

Η Ένωση νίκησε 4-0 την Λάρισα με γκολ των Μάνταλο, Κλωναρίδη, Μπακασέτα και Αραούχο, οι οποίοι χάρισαν μια σημαντική νική στην ΑΕΚ απέναντι στην ΑΕΛ, η οποία τελείωσε το β’ ημίχρονο με 10 παίκτες. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με τους Μάνταλο και Κλωναρίδη στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο, ενώ με τα γκολ των Μπακασέτα και Αραούχο οι κιτρινόμαυροι έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με ιδιαίτερη σημασία για τη βαθμολογική εξέλιξη του πρωταθλήματος καθώς όπως λέει γνωστό απόφθεγμα “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”.

Γράφει ο Χρήστος Παπαγιάννης

Η ΑΕΚ παρά το γεγονός οτι προηγήθηκε μόλις στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης και έκλεισε το α’ ημίχρονο με σκορ 2-0 υπέρ της δεν απέδωσε το 100% των ικανοτήτων της, αφού βρήκε απέναντί της μια ΑΕΛ δίχως πάθος και ένταση στο παιχνίδι της. Το δεύτερο ημίχρονο ειδικά μετά την αποβολή του Αγκάνοβιτς της ΑΕΛ δεν ενδείκνυται για συμπεράσματα όσον αφορά το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Παρόλα αυτά ειδικά με οδηγό το α΄ ημίχρονο μπορούν να εξαχθούν αρκετά σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το παιχνίδι της Ένωσης.

Γιατί Κλωναρίδης και όχι Τρίστασσον…

Αρχικά όσον αφορά την επιλογή Κλωναρίδη αντί Πατίτο και Τρίστασσον εγείρει αρκετές συζητήσεις στους κύκλους των φίλων της ΑΕΚ. Πολλοί θεωρούν εσφαλμένη την επιλογή ενός δεύτερου επιθετικού αντί ενός ακραίου για τη θέση του εξτρέμ, σε ένα σύστημα 4-3-3 στο οποίο χρειάζονται δύο ακραίοι. Ωστόσο, το πλάνο του Ισπανού τεχνικού Μανόλο Χιμένεθ απέδωσε άψογα, καθώς η συγκεκριμένη επιλογή ταυτίζεται με την επιθυμία του προπονητή για κάθετες κινήσεις στον άξονα και ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ Μάνταλου και Λιβάγια.

Ο Μανόλο Χιμένεθ γνωρίζει πως στα παιχνίδια πρωταθλήματος θα βρεθεί αντιμέτωπος με κλειστές άμυνες, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στη συνεργασία μεταξύ του επιτελικού της μέσου και του σέντερ φορ. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δόθηκε από τον Κλωναρίδη έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρισκόταν κοντά τους στο γήπεδο δίνοντας στηρίγματα στους Μάνταλο και Λιβάγια, προκειμένου να δημιουργήσουν επιθετικούς συνδυασμούς. Επιπλέον, ο Κλωναρίδης και ο Μάνταλος πραγματοποιούσαν διαρκώς κινήσεις εντός της περιοχής αποδιοργανώνοντας τους αντίπαλους αμυντικούς και διατηρώντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους ικανές να προσφέρουν σωστή κυκλοφορία της μπάλας απέναντι στο πιεστικό μαρκάρισμα των αμυντικών.

Η επιλογή Κλωναρίδη αντί ενός κλασσικού εξτρέμ όπως ο Λάζαρος για την αριστερή πτέρυγα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο δικαίωσε πλήρως των Σεβιγιάνο τεχνικό καθώς τα δύο πρώτα γκολ προήλθαν εντός της περιοχής. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μία τυχαία εξέλιξη ο χώρος από τον οποίο σκόραρε η Ένωση, αφού με τρεις παίκτες να κινούνται στην περιοχή ήταν πιο εύκολο να βρεθεί ένας από αυτούς σε πλεονεκτική θέση για γκολ.

Είναι κρίσιμο να σχολιαστεί η λανθασμένη αμυντική προσέγγιση της Λάρισας απέναντι στην ανώτερη ΑΕΚ, αφού μέχρι τον αποκλεισμό του Αγκάνοβιτς οι αμυντικές γραμμές της δεν βρίσκονταν κοντά μεταξύ τους, ενώ η πίεση που είχε υιοθετήσει και ξεκινούσε από την μεσοαμυντική γραμμή της ΑΕΚ άφηνε πολλά περιθώρια και χώρους για τους γηπεδούχους. Πάντως είναι σημαντικό πως μετά την αλλαγή προσέγγισης στο δεύτερο ημίχρονο οι κιτρινόμαυροι βρήκαν τρόπο να δράσουν και να σκοράρουν ακόμα δύο γκολ σε πολύ πιο περιορισμένο χώρο. Όπως φαίνεται και στο γράφημα η ΑΕΛ επιχείρησε να δημιουργήσει αμυντικές ζώνες πίεσης, παραχωρώντας έτσι αρκετό χώρο για συνεργασίες εφόσον η ΑΕΚ πετύχαινε να μεταβιβάσει την μπάλα από την μεσοαμυντική γραμμή στην μεσοεπιθετική.

Τέλος αξίζει να γίνει αναφορά στη σημασία της απουσίας του Τσιγκρίνσκι, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το ρόλο της μεταβίβασης της μπάλας από την άμυνα στο κέντρο. Η πίεση της ΑΕΛ ενδεχομένως δεν αποτέλεσε ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ένωση στο παιχνίδι συνολικά, αλλά υπήρχαν διαστήματα, που οι κιτρινόμαυροι δυσκολεύονταν σε αυτόν τον τομέα. Η παρουσία του Τσόσιτς είναι σίγουρα θετική, ωστόσο στο ρόλο που του ανατέθηκε να μεταφέρει την μπάλα στο κέντρο δεν ήταν πάντοτε ικανός να προσφέρει την πιο ιδανική λύση, όπως και ο Γιόχανσον, ο οποίος δυσκολεύτηκε σε ορισμένα σημεία. Πιο συγκεκριμένα μετά το 20ο λεπτό και έως το 2ο γκολ η Ένωση αντιμετώπισε δυσκολία στη δημιουργία του παιχνιδιού από τον άξονα, χωρίς να της στοιχίσει.

Comments are closed.