Ο Δικέφαλος πετά πάνω από την Κερύνεια!

0

paeek1956

Η ΠΑΕΕΚ έχει διαγράψει ιστορική διαδρομή 60 ετών, εκ των οποίων τα τελευταία 39 χρόνια στην προσφυγιά.

Το 1953 στην Κερύνεια, οι Τ. Γεωργιάδης, Α. Παγουράς, Τ. Χειμώνας και Δ. Καραμαλάκης εμπνεύστηκαν την ιδέα της ίδρυσης ενός ποδοσφαιρικού σωματείου. Την ιδέα την αγκάλισε ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Κερύνειας (ΣΑΓΚ).

Επιμέλεια: Χάρης Αναστασιάδης

Στο νεοσύστατο σωματείο δόθηκε η ονομασία ΠΑΕΚ (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Κερύνειας). Για χρώματα επιλέχθηκαν το κίτρινο και το μαύρο και για έμβλημα ο δικέφαλος αετός.

paeek1 paeek4

Όλος ο ποδοσφαιρικός εξοπλισμός και το υλικό που διέθετε ο ΣΑΓΚ παραχωρήθηκε στην ΠΑΕΚ. Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο Α. Κατσελλής. Σύμφωνα με το καταστατικό, οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη και παίκτες της ομάδας.

Η ΠΑΕΚ δημιούργησε και τμήμα μπάσκετ, φτάνοντας μάλιστα στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων Κύπρου (1971, 1972, 1973).

paeek5 paeek6

Λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, το σωματείο αναγκάστηκε να πάρει τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς. Μετεγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία.

Το 1993 αποφασίστηκε η συγχώνευση της ΠΑΕΚ με την επίσης προσφυγική Α.Ε. Καραβά. Δημιουργήθηκε η ΠΑΕΕΚ (Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας). Τα χρώματα άλλαξαν από κίτρινο-μαύρο σε μαύρο-άσπρο, για να συμβολίζουν το μαύρο το πένθος της προσφυγιάς και το λευκό την ελπίδα για επιστροφή.

paeek7 paeek8

Το γήπεδο της ΠΑΕΕΚ βρίσκεται στην περιοχή Αρχαγγέλου στη Λευκωσία και φέρει την ονομασία «Κερύνεια Επιστροφή».

Τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν υπεύθυνος των ακαδημιών της ΑΕΚ ο Τόνι Σαβέβσκι, η ΑΕΚ και η ΠΑΕΕΚ είχαν συνεργασία σε θέματα ακαδημιών.

sima

Η ΠΑΕΕΚ αγωνίζεται στη Β’ Κατηγορία Κύπρου.

Δείτε εδώ πλάνα από τον αγώνα ΠΑΕΕΚ-Νέα Σαλαμίνα 3-2 το 2011, με την ΠΑΕΕΚ να φορά κιτρινόμαυρα:


Comments are closed.