Ο δικέφαλος της Φρυγίας και τα «χουλιγκάνια» του!

0

Η Çorum Spor που έχει έμβλημα τον δικέφαλο αετό αγωνίζεται στην κατηγορία TFF 3 της Τουρκίας. Έχει το πιο φανατικό κοινό. Οι οπαδοί της πηγαίνουν παντού και δημιουργούν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα υποστηρίζοντας τον δικέφαλο που έχει καταγωγή από την Αρχαία Φρυγία.
Δείτε την εξέδρα που έφτιαξαν τα «χουλιγκάνια» της Çorum Spor στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Amatördeyiz.

Για τον κοκκινόμαυρο δικέφαλος της Φρυγίας γράφει ο Νίκος Αγγελίδης, στο βιβλίο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου». Διαβάστε ένα απόσπασμα από την ιστορία μιας ομάδας που θυμίζει ΑΕΚ… στα βάθη της Ανατολής…

Ο δικέφαλος που έλυσε τον Γόρδιο δεσμό!

Ένας ακόμη δικέφαλος, κρύβεται στα βάθη της Ανατολίας, στη Μαύρη θάλασσα στην περιοχή που βρισκόταν κάποτε, η Αρχαία Φρυγία.
Η Çorum Spor (προφέρεται Τσορούμ στα τουρκικά) ιδρύθηκε το 1967, έχει έδρα την ομώνυμη πόλη και αγωνίζεται στο στάδιο DR TURHAN KILIÇOĞLU, χωρητικότητας 11263 θεατών. Πύρινη έδρα που κερδίζει από μόνη της βαθμούς για την ομάδα, χάρη στην αφοσίωση των οπαδών στον κοκκινόμαυρο δικέφαλο αετό…
H Çorum Spor, αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε Εθνικό επίπεδο την σεζόν 2012-2013 στην Ligi 3 του τουρκικού πρωταθλήματος (4η κατηγορία).

Πρόεδρος του σωματείου είναι ο RUMİ ISPANAK.
Στην περιοχή υπάρχει και η Çorum Belediyespor, η οποία έχει ιδρυθεί το 1997 έχει έμβλημα και αυτό τον αετό, αλλά όχι δικέφαλο… Είναι πλέον η πιο προβεβλημένη ομάδα της περιοχής έχοντας και την στήριξη του Δήμου.

Ο δικέφαλος της Μαύρης Θάλασσας

Η πόλη Çorum, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης θάλασσας χωρίς να έχει ωστόσο πρόσβαση στο νερό.
Έχει απόσταση 244 χιλιομέτρων από την Άγκυρα και 608 από την Κωνσταντινούπολη. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 800 μέτρων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2009, έχει 218.130 κατοίκους.
Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα Αρχαιολογικό στολίδι επηρεασμένη από δυο διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Από το Βασίλειο της Φρυγίας με καθαρά ελληνιστικές ρίζες και από την Αυτοκρατορία των Χετταίων με ρίζες Ανατολίτικες.

Η πατρίδα… του Γόρδιου δεσμού!

Η Φρυγία της Αρχαιότητας εκτινόταν από τα κεντρικά παράλια του Πόντου και έφτανε νότια στην Αντιόχεια της Πισιδίας και στο Ικόνιο στην σημερινή Konya της Τουρκίας.

Στα βουνά της Φρυγίας λατρευόταν η αποκαλούμενη «Μητέρα των Βουνών», η Κύβελη και ο Σαβάζιος, ο πατέρας Θεός τον οποίο οι Έλληνες παρομοίαζαν με τον Δία.
Στο πέρασμα του Μεγαλέξανδρου από την Φρυγία, διορίστηκε διοικητής της περιοχής, ο Κάλας.
Σήμερα η Φρυγία είναι χωρισμένη σε τρεις διαφορετικούς Νομούς, την Κιουτάχεια, το Καραχισαρί και το Σεχίπ.

Το πλέον θρυλικό πρόσωπο της Φρυγίας, ήταν ο Γόρδιος ένας φτωχός αγρότης που η ιστορία λέει πως μια μέρα ενώ όργωνε τα χωράφια του ένας αετός αγκιστρώθηκε στον ζυγό της άμαξας του μέχρι να λύσει τα βόδια που την έσερναν.

Το γεγονός αυτό το θεώρησε Θεϊκό σημάδι και έτρεξε στους Τελμησσείς μάντεις, για να το ερμηνεύσουν.
Στην διαδρομή προς τους μάντεις συνάντησε μια όμορφη κοπέλα στην οποία και αφηγήθηκε την ιστορία. Εκείνη τον προέτρεψε να επιστρέψει στην Φρυγία και να θυσιάσει τα ζώα προς τιμή του Δία.
Έτσι και έγινε. Ο Γόρδιος παντρεύτηκε την κοπέλα αυτή και από τον γάμο προέκυψε ο Μίδας.

Μερικά χρόνια αργότερα ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Φρύγες. Οι αντιμαχόμενες πλευρές πήραν χρησμό ότι μια άμαξα θα τους έφερνε μια μέρα τον Βασιλιά και την ειρήνη.

Ο Μίδας με τον πατέρα του Γόρδιο και τη μητέρα του έφτασαν κάποια στιγμή στο χώρο όπου γινόταν η σύναξη των επικεφαλής των στρατών των δυο πλευρών. Οι Φρύγες θεώρησαν την άφιξη αυτή Θεϊκό σημάδι, ρώτησαν το μαντείο, πήραν θετική απόκριση και έτσι έχρισαν Βασιλιά τους τον Μίδα.

Οι Χετταίοι που έφτασαν μέχρι τη Μικρά Ασία!

Η Αυτοκρατορία των Χετταίων η οποία χρονολογείται από το 1600 π.Χ. έφτασε στο απόγειο της στα μέσα του 14ου Αιώνα π.Χ. όταν και είχε επεκταθεί μέχρι και το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας! Με την έλευση της εποχής του χαλκού όμως η Αυτοκρατορία έσβησε σταδιακά και χάθηκε μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Ο οριστικός αφανισμός των τελευταίων πόλεων των Νεοχετταίων σημειώθηκε τον 8ο Αιώνα π.Χ.

Ιστοσελίδα: www.corumspor.net
Facebook: https://www.facebook.com/Corumspor1967
Διεύθυνση: Karakeçili Mahallesi Hamit Kaplan Caddesi Dr. Turhan KILIÇCIĞU Stadyumu ÇORUM
Τηλέφωνο: 00364 2230410, φαξ: 00364 2230411

Comments are closed.