“Έβγαζα το καπέλο στον Μελισσανίδη, αλλά είναι υπόλογος στην ιστορία της ΑΕΚ”

0

Όταν ο Λουκάς Μπάρλος μιλούσε για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και του καταλόγιζε ιστορικές ευθύνες

mparlos04Διαβάστε τί είχε δηλώσει ο θείος Λουκάς για τον τωρινό ηγέτη της ΑΕΚ στην τελευταία του συνέντευξη στον Ενωσίτη τον Οκτώβριο του 1998:

– Κύριε πρόεδρε, θα θέλαμε, ξεκινώντας, το σχόλιο σας για τις πρόσφατες διοικητικές εξελίξεις στην ΑΕΚ…

“Είμαι πολύ απογοητευμένος απ’ όλη την κατάσταση των τελευταίων ετών στην ΑΕΚ. Γιατί η ΑΕΚ έχει 74 χρόνια ιστορία, ιδρύθηκε το 1924 από τον ιδρώτα των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη και ίδρυσαν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Προχώρησε η ΑΕΚ, είδε καλές μέρες, είδε δόξες, είδε έπαθλα, πρωταθλήματα, Ευρώπη. Κάποτε όλη η Ευρώπη φοβόταν να κληρωθεί με την ΑΕΚ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ήθελαν να μας αποφύγουν. Ένα σωματείο το οποίο έπαιζε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στον ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Δυστυχώς τώρα μετά λύπης μου, βλέπω ότι δεν πάμε καλά και φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να πάμε καλά. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι ιδεολόγοι παράγοντες που να αγαπάνε, να πιστεύουν και να θυσιάζονται για τα συμφέροντα της ΑΕΚ. Τώρα υπάρχουν άνθρωποι που την ΑΕΚ την βλέπουν για κονομησιά, να πάνε να κονομήσουν και να φύγουν και μετά να τους ανοίξει η όρεξη και πάλι για να γυρίσουν και πάλι και πάλι…. Αυτή είναι η πραγματικότητα…”

– Είχατε κάνει κάποτε μια δήλωση ότι οι παράγοντες της ΑΕΚ είναι ή ρουφιάνοι ή ζητιάνοι. Τι σας είχε οδηγήσει να το πείτε αυτό;

“Προέβλεπα από ορισμένους τύπους οι οποίοι ρουφιανεύουνε, κοιτάγανε να κονομήσουν και στα δύσκολα εξαφανίζονταν”.

– Είπατε-και όλοι συμφωνούν μαζί σας- ότι πλέον δεν υπάρχουν οι ιδεολόγοι παράγοντες. Και βέβαια το ποδόσφαιρο έχει γίνει επιχείρηση, υπάρχει το Τσάμπιονς Λιγκ και πηγές εσόδων που εσείς τότε ούτε που τα είχατε φανταστεί…

“Αστειεύεσαι; Τότε έκανε δεκαπέντε δραχμές το εισιτήριο. Δεν έφθαναν για το ένα τέταρτο των εξόδων των γενικών γραφείων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα. Τεράστιες διαφορές”.

– Το δέχομαι. Με δεδομένο λοιπόν ότι έτσι έχει γίνει το ποδόσφαιρο σήμερα, αναγνωρίζετε στον Μελισσανίδη ότι είναι επιτυχημένος σε αυτό που είχε κάνει; Το ποδόσφαιρο είναι αποτέλεσμα. Εκείνος έφερε δύο τίτλους, πήγε και πάλι την ΑΕΚ ψηλά…

“Αναμφισβήτητα εμφάνισε μια δυναμική και έφερε και πάλι την ομάδα σε θέση να παλεύει με όλους στα ίσα. Πάλεψε πολύ με τη γλώσσα που ξέρει, ήταν μέσα στα παρασκήνια και κατόρθωσε και πήρε δύο πρωταθλήματα. Διόλου απίθανο να ξαναπάρει πάλι. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζονται τέτοιοι τύποι σαν τον Μελισσανίδη. Πρέπει όμως όλοι να σεβόμαστε την ιστορία της ΑΕΚ και να μην τα ισοπεδώνουμε όλα”.

– Τι εννοείτε;

“Αν πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, θα δούμε ότι Καρράς και Μελισσανίδης έχουν ιστορικές ευθύνες και είναι υπόλογοι στην ιστορία της ΑΕΚ και στον κόσμο. Εμφανίστηκε ένας Τροχανάς, τον οποίο ούτε ήλεγξαν ποιος είναι, που είναι, από που προέρχεται, είναι ΑΕΚτζής, έχει προϊστορία στην ΑΕΚ, έχει γνώσεις ποδοσφαιρικές, έχει δυνατότητες διοικητικές. Για να κερδοσκοπήσουν τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, πούλησαν την ΑΕΚ. Την αγόρασαν 300 εκατ. από τον Ζαφειρόπουλο, την πούλησαν 1,2 δις, η διαφορά ήταν τότε τέσσερα εκατ. δολάρια. Και τη διαλύει ο Τροχανάς και καταλήγει να μας πουλήσει , να μας εξευτελίσει σε ξένα αγγλικά συμφέροντα. ENIC, ποια είναι η ENIC; Έφυγε η ΑΕΚ από τα χέρια των ΑΕΚτζήδων και ανήκει σε αγγλική εταιρεία. Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρι… Και έρχεται τώρα ο κ. Μελισσανίδης να αναλάβει και πάλι το μάνατζμεντ της ΑΕΚ. Ζητάει μάλιστα από τη νέα διοίκηση, οι σύμβουλοι να του δώσουν από 150-200 εκατ. ο καθένας για να μπουν στον συμβούλιο. Αυτό λέγεται… μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!”.

– Γιατί το λέτε αυτό; Δεν πήρατε ποτέ χρήματα από κάποιον σύμβουλο…

“Εγώ; Άμα έλεγα ‘παιδιά έχουμε ανάγκη, σήμερα παίρνουμε τον Μπάγεβιτς με έξι εκατ και πρέπει να τα πληρώσουμε, το ταμείο δεν τα έχει, θα τα βάλω εγώ, ποιος μπορεί να βοηθήσει’, όλοι κοιτάγανε το ταβάνι…”

– Πρόεδρε, από την αποχώρηση σας και μετά ποιος παράγοντας της ΑΕΚ κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη σας;

“Έβγαζα το καπέλο στον Μελισσανίδη. Έδειχνε να έχει δραστηριότητα, διοικούσε σωστά, πήρε δύο πρωταθλήματα με γεια του και χαρά του. Και εγώ μαζί του να βγω και να φωνάζω: “Ζήτω ο Μελισσανίδης”. Αλλά όταν φθάνει να πουλήσει την ΑΕΚ στον πρώτο τυχόντα, ο οποίος αποδεδειγμένα τη διέλυσε, τι να πω;”

– Δεν θα του το συγχωρήσετε ποτέ;

“Μα ήταν έγκλημα… Ήταν μεγάλο το κακό που έκαμε στην ΑΕΚ, παρ’ όλα τα ελαφρυντικά και τα υπέρ του πρότερου έντιμου βίου του στην ομάδα. Για αυτό και εγώ λέω σήμερα, ότι δεν μπορεί να επιστρέφει ο Μελισσανίδης ως Μεσσίας. Ούτε να τον λιβανίζετε…”.

– Υπό αυτή την έννοια έχει, όμως, τώρα την ευκαιρία να εξιλεωθεί.

“Αυτό δεν θέλουμε όλοι;”

– Όταν πουλήθηκε η ΑΕΚ στην ENIC πως νιώσατε;

“Ακόμα και σήμερα με πιάνει ρίγος. Η ΑΕΚ που έχει ιστορία προερχόμενη από την προσφυγιά, να πηγαίνει σε ξένη εταιρεία, χωρίς να γνωρίζουμε ανθρώπους και πράγματα”.


Comments are closed.