ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Έφυγε από τη ζωή η θρυλική αντάρτισσα – σύμβολο του ΛΑΣ

Published

on

Σε ηλικία 90 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή μια γυναίκα σύμβολο της Αντίστασης, η αντάρτισσα Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή – Παναγιωτίδου, που απαθανατίστηκε τον Αύγουστο του 1944 στο φωτογραφικό φωκό του Σπύρου Μελετζή, σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του αντάρτικουΗ Τιτίκα Παναγιωτίδου γνωστή και ως Τίτο, πριν ακόμα κλείσει τα 16 χρόνια κατετάγη μαζί με 30 κοπέλες 16 ως 24 ετών στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης, υπηρετώντας ως ανθυπολοχαγός και Διοικητής λόχου των ανταρτισσών.

Μετά τον πόλεμο φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και υπήρξε δικηγόρος επί τριάντα χρόνια. Μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1982, κυκλοφόρησε γραμματόσημο με τη μορφή της, βασισμένη στο διάσημο στιγμιότυπο του Μελετζή.

Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε χθες στην Κατερίνη.

Η φωτογραφία αυτή, πριν λίγα χρόνια, το 2014, είχε γίνει αντικείμενο αισχρής καπηλείας από τη χρυσαυγίτικη φυλλάδα “Ακρόπολις”, που στο εξώφυλλο τύπωσε τη μορφή της αντάρτισσας με τίτλο “Γυναικεία Λεβεντιά”, αναφερόμενη στις “στωϊκές” χρυσαυγίτισσες συζύγους και συντρόφους των υποδίκων της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

 

 

Πηγή: katiousa.gr

 

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement