Ο δεσμώτης που απελευθερώθηκε και σε ξυπνά από τις ψευδαισθήσεις…

0

Έχετε ακούσει ή διαβάσει ποτέ τον μύθο του Σπηλαίου, τον οποίο περιγράφει ο Πλάτωνας στην αρχή του έβδομου βιβλίου της Πολιτείας;

alusidesΣύμφωνα με τον μύθο, οι άνθρωποι ζούμε σε ένα σπήλαιο σαν φυλακισμένοι μέσα στις παραισθήσεις και τις αυταπάτες μας. Είμαστε αλυσοδεμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούμε να δούμε τίποτα άλλο εκτός από τον απέναντί τοίχο. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε ούτε πίσω, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Πίσω μας ωστόσο είναι αναμμένη μια φωτιά.

 

Οτιδήποτε εκδηλώνεται πίσω από την πλάτη μας αναπαριστάνεται ως σκιά στον απέναντι τοίχο. Επειδή σε ολόκληρη τη ζωή μας τα μόνα πράγματα που έχουμε δει είναι οι σκιές των πραγμάτων, έχουμε την εντύπωση ότι οι σκιές που βλέπουμε πάνω στον τοίχο είναι τα ίδια τα πράγματα.
Ο μύθος υποστηρίζει, ότι κάποια στιγμή μερικοί δεσμώτες απαλλάσσονται από την επιρροή των δογμάτων, χάρη στην παιδεία και τον ορθό λόγο και με καθαρή σκέψη μπορούν να γνωρίσουν την αλήθεια βασιζόμενοι σε αποδείξεις, αλλά και να τη μεταλαμπαδέψουν στους άλλους δεσμώτες.
Αυτό είναι για μας το AEK LIVE. Ο δεσμώτης που απελευθερώθηκε και προσπαθεί να ξυπνήσει τον κόσμο από τις παραισθήσεις.

Χρήστος Κωνσταντινίδης


Comments are closed.