ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Αναδρομική φορο-καταιγίδα μετά τις εκλογές!

Published

on

foroi4

Αναδρομικές αυξήσεις φόρων για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, δεξαμενών κολύμβησης και σκαφών αναψυχής, καθώς επίσης και για χιλιάδες ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης αναμένονται αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο λόγος είναι ότι θα τεθούν σε εφαρμογή ορισμένες ήδη ψηφισθείσες διατάξεις που περιλαμβάνει η συμφωνία για το νέο μνημόνιο και οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014.

Βάσει των διατάξεων αυτών, περίπου 620.000 αγρότες και δεκάδες χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, δεξαμενών κολύμβησης και σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων θα λάβουν, μέσω του συστήματος TAXISnet, ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για την πληρωμή επιπλέον φόρων.

Επίσης δεκάδες χιλιάδες Α.Ε. και ΕΠΕ θα λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISnet, νέες ειδοποιήσεις άμεσου προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να καταβάλουν επιπλέον προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους. Ειδικότερα, αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ οι ακόλουθες διατάξεις:

1) Η διάταξη της περίπτωσης 11θ της υποπαραγράφου Δ1 του ν. 4336/2015 που προβλέπει διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014! Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

Ο συντελεστής αυτός είχε μειωθεί στο 27,5% με την παράγραφο 8 του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή. Τον νόμο αυτό είχε προωθήσει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Τώρα, με την απότομη επαναφορά του συντελεστή στο 55%, την οποία προβλέπει ο «μνημονιακός» νόμος 4336/2015 περίπου 620.000 αγρότες που ήδη έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν λάβει από το σύστημα TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, θα παραλάβουν, μετά τις εκλογές, νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους!

2) Οι διατάξεις των παραγράφων 8β και 8γ του άρθρου 2 του ν. 4334/2015, οι οποίες προβλέπουν:

α) αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% για τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και πισίνες,  β) επέκταση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και σε όσους φορολογούμενους κατέχουν σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων.

Ειδικότερα, για όσους κατείχαν το 2014 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, και για όσους κατείχαν πέρυσι πισίνες, ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος, κατά περίπτωση, τεκμηρίου διαβίωσης. Επίσης, σε όσους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μήκους άνω των 5 μέτρων επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογιζόμενος με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης που ισχύει για το κάθε σκάφος.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις θα λάβουν, μέσω του συστήματος TAXISnet, νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος, στα οποία θα αναγράφονται οι επιπλέον χρεώσεις με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων αυτών διατάξεων.

Τριπλασιάζεται από 1ης Οκτωβρίου

Δέκα περίπου μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές θα τεθούν σε εφαρμογή και οι διατάξεις της υποπαραγράφου Δ5 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015 σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τo 0,066 στo 0,200 ευρώ το λίτρο. Με πιο απλά λόγια, από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος του αγροτικού πετρελαίου τριπλασιάζεται.

Οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚ του 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης.

Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι αγρότες εισέπρατταν ως επιστροφή (ως διαφορά ΕΦΚ μεταξύ αγροτικού πετρελαίου και κανονικού πετρελαίου κίνησης) το ποσό του 0,264 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,066 ευρώ = 0,264 ευρώ). Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο από την 1η-10-2015, η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από το 0,264 στο 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ).

Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι. Ετσι, η διαφορά φόρου μεταξύ αγροτικού και κανονικού πετρελαίου κίνησης θα μηδενιστεί και δεν θα καταβάλλεται πλέον καμία επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.

Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες

Η διάταξη της περίπτωσης 11α της υποπαραγράφου Δ1 του ν. 4336/2015 που προβλέπει αναδρομική αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ορισμένα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, για τις ανώνυμες εταιρείες, πλην τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και τις λοιπές κεφαλαιουχικές εταιρείες, καθώς επίσης και για τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις συνεταιρισμών, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 80% στο 100% του κύριου φόρου, αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014!

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, όσες από τις εταιρείες και τις νομικές οντότητες αυτών των περιπτώσεων έχουν ήδη πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος με προκαταβολή 80% έναντι του επόμενου έτους θα κληθούν εκτάκτως να πληρώσουν, με νέα τροποποιητική πράξη άμεσου προσδιορισμού φόρου, που θα εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISnet, την επιπλέον διαφορά φόρου που αντιστοιχεί στην αύξηση της προκαταβολής από το 80% στο 100%!

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement