ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Αποστροφή δικαστικών λειτουργών για τους κανονισμούς της ΕΠΟ

Published

on

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2011 στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ο τέως Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Εμ. Αντωνακάκης, λίγο μετά την αντικατάστασή από την θέση του «ποδοσφαιρικού εισαγγελέα» της ΕΠΟ, είχε αναφερθεί στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου που συντάσσει και επικυρώνει η ομοσπονδία λέγοντας: «Είναι προχειρογραμμένοι. Χρειάζεται αναμόρφωση εκ βάθρων. Έχουν κενά, παραλείψεις, διατάξεις συγκρουόμενες. Δεν είναι έργο σοφού νομοθέτη. Δεν είναι σαφείς και δίκαιοι. Καμιά φορά χρειάζεται να δουλέψει η φαντασία για να καταλήξεις σε συμπέρασμα».

newego_large_t_1101_54297020

Ο κ. Αντωνακάκης δεν είναι ο μόνος δικαστικός λειτουργός που εκφράζεται για το διάτρητο των κανονισμών της ΕΠΟ βάσει των οποίων επιβάλλονται ποινές σε ομάδες και φυσικά πρόσωπα και κρίνεται το μέλλον ομάδων καθώς και η αποδοχή ή απόρριψη των αιτημάτων τους.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ν. Λεοντής, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ εξέφρασε μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας που αφορούσε την προσφυγή του Άρη και των υπόλοιπων δευτεραθλητριών ομάδων του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής κατά της απόφασης του ΔΣ της Φούτμπολ Λιγκ να διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα με 18 ομάδες, την απορία και τον προβληματισμό του για το επίπεδο των κανονισμών της ΕΠΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προστίθενται διατάξεις που έρχονται σε σύγκρουση με άλλες που προϋπάρχουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, προσθέτοντας δε ότι παλαιότερα είχε επιχειρηθεί αναμόρφωση των κανονισμών από μέλη της Επιτροπής η οποία δεν προχώρησε.

Χαρακτηριστική των προβληματικών κανονισμών είναι η υπόθεση του Άρη. Δείτε τι συνέβη: Στις 10 Ιουνίου 2015 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ πέρασε στον ΚΑΠ διάταξη (αρ. 4 παρ. 2) που αναφέρει ότι: «Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, η έναρξη των πρωταθλημάτων δεν μπορεί να γίνει με τον προκαθορισμένο αριθμό ομάδων, ο αριθμός τους δεν συμπληρώνεται για κανένα λόγο».

Η διάταξη αυτή, η οποία υπερίσχυσε τόσο στην Επιτροπή Εφέσεων, όσο και στο Διαιτητικό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι προσφυγές του Άρη και των υπολοίπων κατά της Football League, έρχεται σε σύγκρουση με άλλες διατάξεις του ίδιου κανονισμού περί απαγόρευσης αυξομείωσης του αριθμού των ομάδων και δεσμευτικότητας των προβλεπομένων στην προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Όπως μάλιστα προέκυψε από τις ακροαματικές διαδικασίες, στην περίπτωση του Άρη η ΕΠΟ ψήφισε την ως άνω διάταξη, την ίδια στιγμή που ενέκρινε την προκήρυξη της Football League για πρωτάθλημα 20 ομάδων και γνωμοδότησε υπέρ του αιτήματος του Άρη προς τα δικαστικά της όργανα!

Με άλλα λόγια, άλλη ερμηνεία δίνει η ΕΠΟ στην επίμαχη διάταξη και άλλη τα δικαστικά – δικαιοδοτικά όργανά της που καλούνται να την εφαρμόσουν!

Όταν, επομένως, οι κανόνες του παιχνιδιού που εγκρίνει η διοίκηση της ΕΠΟ δεν είναι ξεκάθαροι, τότε η διαφάνεια και η αξιοπιστία του αθλήματος είναι δύσκολο να πραγματωθούν, εφόσον αποτελούν ζητούμενο.

Οι τακτικοί δικαστές και οι εισαγγελείς που θα στελεχώσουν τα δικαστικά όργανα θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτού του είδους τους κανονισμούς οι οποίοι με δημόσιες παραδοχές από συναδέλφους τους θεωρούνται αντιφατικοί και προχειρογραμμένοι.

Το ποιοι δε ήταν αυτοί που διατύπωσαν τους κανονισμούς τους οποίους εν συνέχεια, πολλές φορές δυστυχώς, υπό μορφή «αγέλης», επικύρωναν οι αιρετοί και τι είδους εμπλοκές έχουν αυτά τα πρόσωπα με την ποινική Δικαιοσύνη, είναι μια άλλη θλιβερή για το ποδόσφαιρο ιστορία.

ΠΗΓΗ: soccerplus.gr

Continue Reading
Advertisement