Η ΑΕΚ και τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σύμπαντος

0

Πριν από περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σε ένα γεγονός που είναι γνωστό ως η Μεγάλη Έκρηξη, γεννήθηκαν η ύλη, η ενέργεια, ο χρόνος και ο χώρος. Η ιστορία αυτών των θεμελιωδών χαρακτηριστικών του σύμπαντος ονομάζεται Φυσική. Σύμφωνα με έναν ευρύτερο ορισμό, η Φυσική είναι η γενική ανάλυση της φύσης, που συνδέεται με τη προσπάθεια για κατανόηση της συμπεριφοράς του σύμπαντος και ότι αυτό περιλαμβάνει.
Περίπου 300.000 χρόνια μετά την εμφάνισή τους, η ύλη και η ενέργεια άρχισαν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας σύνθετες δομές, που ονομάζονται άτομα, οι οποίες στη συνέχεια άρχισαν να συνδυάζονται δημιουργώντας μόρια. Η ιστορία των ατόμων, των μορίων και των μεταξύ τους αλληλεπιδράσεων ονομάζεται Χημεία. Η Χημεία προήλθε από το την αλχημεία, που αποτελούσε σειρά αρχαίων πρακτικών γνώσεων και ερευνών που εφαρμόζονταν εδώ και χιλιετίες σε πολλά μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, αλλά διαφοροποιήθηκε αρκετά από αυτήν, αφού έθεσε ως βασικό κριτήριο τη λογική και τις πειραματικές αποδείξεις των διαφόρων υποθέσεων.

 

Πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, σε έναν πλανήτη που ονομάζεται Γη, ορισμένα μόρια συνδυάστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίσουν ιδιαίτερα μεγάλες και περίπλοκες δομές, που ονομάζονται οργανισμοί. Η ιστορία των οργανισμών ονομάζεται Βιολογία. H Βιολογία αναγνωρίζει το κύτταρο ως δομική μονάδα της ζωής, τα γονίδια ως βασικούς φορείς της κληρονομικότητας και την εξέλιξη ως μηχανισμό που επηρεάζει την δημιουργία και εξαφάνιση των ειδών.

 

Πριν από περίπου 70.000 χρόνια, οργανισμοί που ανήκαν στο είδος χόμο σάπιενς άρχισαν να δημιουργούν ακόμα πιο σύνθετες δομές, που ονομάζονται πολιτισμοί. Η επακόλουθη εξέλιξη αυτών των ανθρώπινων πολιτισμών ονομάζεται Ιστορία. Σήμερα με τον όρο Ιστορία εννοείται η συστηματική μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα έως την παρούσα εποχή. Η ιστορία μελετά κυρίως γραπτές πηγές που μας δίνουν πληροφορίες για το παρελθόν ενώ ως προϊστορία αναφέρεται η εποχή για την οποία δεν έχουμε γραπτές πηγές ή που αυτές δεν μας είναι κατανοητές. Η μελέτη των γεγονότων περιλαμβάνει την καταγραφή τους, αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά, όπως και τους γενικούς νόμους της ιστορικής εξέλιξης.

 

Κοντεύουν 100 ολόκληρα χρόνια από τις μέρες του 1919, τότε που η εγκληματική εθνικιστική πολιτική των κοινοβουλευτικών «υπαλλήλων» των μεγάλων αφεντικών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε συνδυασμό με τα αγγλικά, αλλά και τα γαλλικά και ιταλικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαιά της, οδήγησαν σε μια υπερπόντια κατακτητική επιχείρηση που επίπλαστα ονόμασαν «προσπάθεια πραγματοποίησης των ονείρων του ελληνικού μεγαλοϊδεατισμού» και «δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Ο απολογισμός: 50.000 νεκροί στρατιώτες, 75.000 τραυματίες, ενώ κοντά 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να έρθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους 600.000 νεκρούς.

 

Κάποιοι από τους 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες βρέθηκαν τον Απρίλιο του 1924 στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24. Εκεί πήραν την απόφαση για τη δημιουργία της ΑΕΚ, της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου, για μια σειρά από λόγους, ο κυριότερος ότι θα είναι πατά η αφορμή για συμπεράσματα σχετικά με αυτούς που μπροστά στα συμφέροντά τους γίνονται αδίστακτοι, σφάζουν, δολοφονούν, με τους πολέμους που εξαπολύουν, διαμελίζουν χώρες, καλλιεργούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό, προκειμένου να επιβάλουν τα συμφέροντα που είναι ταγμένοι να εξυπηρετούν.

 

ΥΓ1. Δεν θα βρεις την ΑΕΚ πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μαζί σου.

 

ΥΓ2. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 1963 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η πρωταθλήτρια AEK σε φιλικό αγώνα, έφερε ισοπαλία με τη Μεικτή Βουκουρεστίου που είχε στη σύνθεσή της γνωστά ονόματα του ρουμάνικου ποδοσφαίρου που αποτελούσαν τη βάση της εθνικής ομάδας της Ρουμανίας, όπως οι Νικολάε, Ιάνκου, Μπαρτέρ, Μαγελάνου και Οβάιντα. Διακρίνονται από αριστερά οι: Παπαγεωργίου, Παπαϊωάννου, Πετρίδης, Σκευοφύλακας, Κανελλόπουλος και Τασινός.

 

 

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018

 

Παναγιώτης Αλιατάς

 

Mail: [email protected]

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook

 


Comments are closed.