« Εμπρός της ΑΕΚ πλανητάρχες…”

0

«Εμπρός Μάκη Αγγελο, Σάκοτα και Μπιάκι…» τραγουδήστε τον ύμνο του Μίμη Παπαϊωάννου!

Τι θέλει να πεί …ο ποιητής (;) Φρίξος Κώνστας; * Ένα κείμενο για το αρχείο σας!

Οι περισσότεροι πιστοί της ΑΕΚ, όταν θέλουν να εκφραστούν τραγουδιστικά για ομάδα τους, καταφεύγουν στα λόγια και στον ρυθμό του ύμνου του Μίμη Παπαϊωάννου. Στο «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια- σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια…».
• Πρόκειται για τον πιο μελωδικό ύμνο, που ανταγωνίζεται τον «Σύλλογο μεγάλος- δεν υπάρχει άλλος…», του Παναθηναϊκού, σε απόδοση του επαγγελματία τραγουδιστή και δεδηλωμένου «πράσινου» οπαδού, του Βογιατζή. Ενώ εξ ίσου διαδεδομένος είναι και ο «ερυθρόλευκος» με ρεφραίν το «Ολυμπιακέ μεγάλε- Ολυμπιακέ τρανέ- που ενίκησες την Σάντος- την ομάδα του Πελέ…».

• Οι «Ενωσίτες» έχουν λατρέψει το «…νικήστε-νικήστε, την δόξα κατακτήστε» , για ένα επί πλέον λόγο: Ο Μίμης Παπαϊωάννου έχει πραγματοποιήσει μνημειώδη αγωνιστική καριέρα και είναι πολλοί , από τους «κιτρινόμαυρους» οπαδούς, που τον εντάσσουν στην ίδια κορυφογραμμή με τους Κώστα Νεστορίδη, Θωμά Μαύρο, Κλεάνθη Μαρόπουλο και δύο-τρεις ακόμη.

• Εμείς, προσωπικά, όπως έχουμε χιλιογράψει, ως και σήμερα (!) είμαστε φανατικοί υποστηρικτές του «Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει – να δείχνει, πως η μπάλα «εκεί θα καρφωθεί» . Αναγνωρίζουμε δε, ότι στα χρόνια, που ξεκινήσαμε την δημοσιογραφική καριέρα μας, οφείλουμε πάρα πολλά στην ευτυχή συγκυρία, για την «πανεπιστημιακή εκπαίδευση», που αποτυπώσουμε, εμείς από την εξέδρα , εκείνος βέβαια με την «καθηγητική διδασκαλία του», με την μαγεία, η οποία «ζωγραφιζόταν» από τα στραβόκανα πόδια του, μέσα στο τερέν- «έδρα» του!

• ΄Όμως, με τον Θ(ε)ωμά Μαύρο έχουμε διατελέσει και προσωπικοί φίλοι , ενώ με τον «βλάχο» μας συνέδεσε, ότι κατέβηκε, από τη Νικομήδεια, για την ΑΕΚ, ενώ υπηρετούσαμε στο 501 Τάγμα Πεζικού , στην Βέροια, και μετά στην Σωματική Αγωγή- στις εγκαταστάσεις της ΥΕΝΕΔ, στην Μεσογείων. Ο Μίμης , όταν εγκατέλειψε το επάγγελμα του κουρέα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του (=συγγενής του και ο Καραπουλιτίδης, που έπαιξε μπακ στην ΑΕΚ) , και ήλθε στην Αθήνα , είχε μέντορες του α)΄ τον πυροσβέστη Βαγγέλη Πετράκη, πρώην Αρειανό διεθνή τερματοφύλακα και μετά «Ενωσίτη» , όπως αργότερα ο Νίκος Χρηστίδης (διαχρονική η επιτυχία του, στην «ρωσική ρουλέτα» στα πέναλτι της πρόκρισης κατά της Κ.Π. Ρέϊντζερς) . Και β)΄τον ηθοποιό Σταύρο Ξενίδη, ένθερμο «κιτρινόμαυρο». Σε αυτόν, τον Σταύρο, είχαμε χρεώσει οι τότε ρεπόρτερς ΑΕΚ , ότι ο Παπαϊωάννου ήταν απλησίαστος από μας, αντιδημοσιογραφικός σε απελπιστικό βαθμό. Αργότερα άλλαξε, η εμπειρία της ζωής τον έκανε «βότσαλο, που στρογγύλεψε, από την συνεχή επαφή με τα πηγαινο-ερχόμενα αφρισμένα κύματα» της ποδοσφαιρικής κοινωνίας και της απαιτητικής ζωής στην πρωτεύουσα.

• Για τον Μίμη Παπαϊωάννου η οριστική , τελεσίδικη, γνώμη μας, για την αξία του, στο ελληνικό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, η εξής: Κατά την τελευταία τριετία του «ισοβάθμισε» με τον Μίμη Δομάζο , που φόρεσε και την πρωταθληματική «κιτρινόμαυρη» φανέλα (με προπονητές τους Φέρεντς Πούσκας και Ανδρέα Σταματιάδη). Ο «στρατηγός» θεωρούταν εκείνο τον καιρό « ο κορυφαίος». Αλλά … Μίμης και Μήτσος ήταν ισάξιοι, ισοϋψείς, παγκόσμιας κλάσης!

Για τον ΜΑ(Ε)ΚΗ Αγγελο !
… Θα εκπλαγείτε για τον λόγο, που μας έκανε να σημειώσουμε σήμερα τόσα πολλά και ιδιαίτερα για τον Μίμη Παπαϊωάννου. Και να τον συνδέσουμε με το ιστορικό πια γεγονός της ανάδειξης της (για μας) παντοτινά «Καλλιμάρμαρης Γιωργο-Αμερικανικής 1968αθάνατης ΑΕΚ» σε Παγκόσμια 1η και στο Διηπειρωτικό Κύπελλο της ΦΙΜΠΑ.

• Είχε τελειώσει η τηλεοπτική μετάδοση του Τελικού Φλαμένγκο- ΑΕΚ 70-86 . Ταπεινή άποψη μας, ότι θα είχε δεκαπλάσια απήχηση ,αν στην περιγραφή ήταν ο λυρικότατος Βασίλης Γεωργίου, ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της Τασο-Μπουλμέτιας ταινίας «1968» . Και στην θέση του έξτρα σχολιαστή ο εκφραστικός Χρήστος Ζούπας. Αν και ο Νίκος Χατζής, που χρησιμοποιήθηκε από τον Πυργιώτη, Θεσσαλικοθρεμμένο , πολύ καλό και οικογενειακό δίλο μας, τον Βαγγέλη Ιωάννου , «ζωντάνεψε» αναμνήσεις για τον Γιώργο και την Πέπη Αμερικάνου, που τον είχαν πείσει , ως Καλαματιανό (=ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του «Παγκόσμιου» και μητέρα της συγκλονιστικής συναδέλφου, Χριστίνας), να προτιμήσει την ΑΕΚ , όπως κι έγινε. Επανειλημμένα ο άλλοτε αρχηγός , εστεμμένος Ευρωκυπελλούχος 2000 , στην Γενεύη, με κόουτς τον «σοφό» ΄Ιβκοβιτς και με την απόδοση του, στο β΄ημίχρονο, να ήταν «Ν.Β.Αιϊρική» (όπως και του Μίρσεπ στο α΄μέρος), ακολούθησε την συμβουλή του αξέχαστου Νικαιώτη «ιερού τέρατος» και της ανεξάντλητης Πέπης (= παραμένει απόλυτα ευαισθητοποιημένη με όλα τα δρώμενα στη μπασκετική ΑΕΚ κι έχει άποψη).

• ΗΜΑΣΤΑΝ, λοιπόν, σε περασμένα μεσάνυχτα της Κυριακής, με «σκλαβωμένη» την σκέψη στο θαύμα του «Καριόκα Αρένα 1» και δεν έσβηναν, ούτε καν χαμήλωναν τα φώτα από τις αγωνιστικές εικόνες του 40λεπτου. Ακριβώς σε τέτοια κατάσταση μας ήλθε η επιθυμία να μουρμουρίσουμε- «τραγουδήσουμε» τον ύμνο της ΑΕΚ, όπως τον έχει εκφράσει κι αποδώσει ο Μίμης Παπαϊωάννου , ο για λίγο καιρό ακόμη και συνεργάτης των Στέλιου Καζαντζίδη, Μαρινέλλας , σε τουρνέ στην Γερμανία. Ναι, ως κουρέας στη Νικομήδεια, για «να σκοτώνει την ώρα του» , περιποιούμενος τον πελάτη, είχε καλλιεργήσει και … «προπονήσει» τις φωνητικές χορδές του λαιμού του.

• Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ, που μας κυρίευσε την Κυριακή μετά τα μεσάνυχτα και φτάσαμε ως τις 5 παρά, το πρωί της Δευτέρας (= ο ήλιος ανέτειλε στις 7 και κάτι) ήταν το Παπαϊωάννιο «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια…». Φυσικά με αλλαγές προσαρμοσμένες στην Παγκόσμια Κυπελλούχο της ΦΙΜΠΑ!
• ΚΑΙ να το αποτέλεσμα, μη μας αποπάρετε, μη μας απορρίψετε! Ούτε …Λευτέρης Παπαδόπουλος είμαστε, ούτε Μίκης Θεοδωράκης !

« Εμπρός της ΑΕΚ πλανητάρχες…”

Σπέσιαλ αφιερωμένο στον ΜΑ(Ε)Κη Αγγελόπουλο:
– «Εμπρός του Μάκη, των δύο Σάκοτα και του Μπιάκι πλανητάρχες…
μέσα στο «Καριόκα», κόντρα και στην πρωταθλήτρια Βραζιλίας…
το ριμπάουντ πάρτε, ντριμπλάρετε, πασάρετε
και με πικ εν ρολ τη μπάλα ,
όπως κατά της Σαν Λορέντζο, στης Φλαμέγκο το καλάθι καρφώστε !

Τις δύο τελικές νίκες, με 86 πόντους, κατακτήστε…
κι έτσι μετά το Ευρωπαϊκό 2018
με το Παγκόσμιο 2019 θα στεφθείτε!

Το «ΑΕΚ ολέ» – «ΑΕΚ ολέ» στεντόρεια «Οριτζιναλικά» τραγουδίστε…
μέσα στο Ρίο του ΄Οσκαρ και του Πελέ…
με φλαμένγκο και συρτάκι τραγουδήστε, χορέψτε, ζαλιστείτε, «μεθύστε»…
ως το πανύψηλο άγαλμα του Ιησού-του Λυτρωτή εξαρθείτε…
και ως το φεγγάρι εκτοξευθείτε!

– Κατά την επιστροφή σας εξ ουρανού…
στο Καλλιμάρμαρο 1968, στη Γενεύη 2000 και στο ΟΑΚΑ 2018 προσγειωθείτε- προσκυνείστε…
ΝΑΙ, από μυριάδες «Ενωσίτες» θα αποθεωθείτε…
κι αθάνατοι , όπως ο Δίας, η ΄Ηρα, η Αθηνά …
θα χριστείτε!

 

ΜΑ(Ε) ΚΗ Αγγελόπουλε, η Πυθία για σένα
βρόντησε κι άστραψε…
και για προεδρική ενθρόνιση σου στον ΄Ολυμπο,
με τα κλειστά της μάτια κι απίθανη σιγουριά πρόβλεψε…»!

• Σ.Σ.: Μίμη μας, Παπαϊωάνναρε, ευγνωμονούμε, γιατί ήσουν, είσαι και θα είσαι ακόμη για πολύ καιρό, πηγή έμπνευσης μας! Αλήθεια, τι συντροφιά-ευλογία ήταν κι αυτή, που νοερά μας κράτησες, από την Κυριακή ως τα χαράματα της Δευτέρας! Και με τον ύμνο σου να ταιριάζει σε όλες τις ΑΕΚοστιγμές , να τον χρειαζόμαστε, να τον επικαλούμαστε, να κυλάει στις φλέβες και στην καρδιά μας, όταν η ευτυχία «τριποντοσκοράρει», όπως στο Ρίο, με την ομάδα του ΜΑ(Ε)ΚΗ Αγγελο, μα τον θεό σαν τα δικά σου γκολ , που αντιγραφή γινόντουσαν ακόμη κι από τον Πελέ!

Φρίξος Κώνστας


Comments are closed.