Επιστροφή στην εσωστρέφεια ή ολικό restart;

0

Ο Βαγγέλης Καραμφυλλίδης θέτει τα ερωτήματα της επόμενης μέρας για την ΑΕΚ μετά την φετινή χρονιά-τραγωδία που έφερε την Ένωση στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, χωρίς τίτλο και χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση.

Μετά το φετινό φιάσκο από το οποίο ο Δικέφαλος κρατάει μόνο την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, επικρατεί πλήρης απογοήτευση στις τάξεις της ομάδας και πλέον αναμένεται να γίνει ο απολογισμός της χρονιάς ώστε να τεθεί ο κάθε αρμόδιος προ των ευθυνών του. Οι ευθύνες κατανέμονται κάθετα αφού τα λάθη αφορούν ανθρώπους που χειρίζονται διοικητικά και μεταγραφικά θέματα, καθώς θέματα διαχείρισης οικονομικών δεδομένων. Όλα όμως θα καθοριστούν από τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας που δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Το φλέγον ζήτημα είναι το πώς θα αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και ποια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει ο σύλλογος. Η επιστροφή στην μιζέρια και την εσωστρέφεια ή η δρομολόγηση ενός ολικού restart που θα εκτίνεται από παίκτες μέχρι και αλλαγές σε σημαντικότατα διοικητικά πόστα;

Ο εύκολος δρόμος είναι ο δρόμος της απόλυτης λιτότητας. Ο δρόμος δηλαδή που ακολουθήθηκε πιστά τις προηγούμενες σεζόν. Περιορισμένο μπάτζετ μεταγραφών και μισθοδοσίας παικτών, αγορά ελεύθερων κατά κύριο λόγο παικτών ή αγορά παικτών με μικρό ή ελάχιστο οικονομικό αντίτιμο και δανεισμοί με οψιόν αγοράς που ουδέποτε δύνανται να ενεργοποιηθούν από την ΑΕΚ. Ο δρόμος αυτός βέβαια ακολουθήθηκε και την σεζόν που η Ένωση στέφθηκε πρωταθλήτρια. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί Σολωμόντεια λύση, γεγονός που περίτρανα αποδείχθηκε φέτος που η ομάδα τερμάτισε την χρονιά με 23 βαθμούς απόσταση από την κορυφή. Κανείς σώφρων οπαδός της ΑΕΚ δεν ζήτησε μεταγραφές εκατομμυρίων από την διοίκηση. Ωστόσο η περσινή διάλυση του βασικού κορμού και η αποχώρηση των Αραούχο, Χριστοδουλόπουλου, Γιόχανσον, Κονέ και Βράνιες καθώς και η απόκτηση παικτών που πέραν του Πόνσε ουδέποτε αναπλήρωσαν επαρκώς τους ανωτέρω, έφερε τα φετινά καταστροφικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη με τον διασυρμό του Δικεφάλου στο Champions League σπάζοντας κάθε άλλο αρνητικό ρεκόρ ελληνικής ομάδας.

Ο δύσκολος δρόμος απαιτεί επενδύσεις και διατήρηση του κορμού. Δεδομένου ότι ο Μανόλο Χιμένεθ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας, αφού παρέλαβε μια ομάδα διαλυμένη χωρίς αρχή, μέση και τέλος και προσπάθησε όσο μπόρεσε να την κάνει παραγωγική και κατά καιρούς να παίζει ελκυστικό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο, είναι αναγκαίο να βάλει τους όρους του και να φτιάξει την δική του ΑΕΚ, που θα απαρτίζεται από παίκτες που θα επιλέξει ο ίδιος και θα κριθεί και αυτός όπως πρέπει να κριθεί και όταν έρθει η ώρα για αυτό. Επιτακτική επιπλέον τίθεται η ανάγκη αύξησης του μπάτζετ και η απόκτηση παικτών από το πάνω ράφι οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα. Και οι παίκτες αυτοί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε. Κανείς δεν λέει ότι η ομάδα θα πρέπει να σκορπάει άσκοπα εκατομμύρια και να επαναληφθούν τα εγκληματικά οικονομικά λάθη του παρελθόντος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ομάδα θα πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω, όπως έκανε φέτος. Όλα λοιπόν θα αξιολογηθούν από τον διοικητικό ηγέτη της Ένωσης ο οποίος σε συνεργασία με τον Μανόλο Χιμένεθ και σεβόμενος τα θέλω του Ισπανού, θα πράξει τις απαιτούμενες ανανεώσεις συμβολαίων, θα απομακρύνει όσους δεν υπολογίζονται και θα φέρει παίκτες ουσίας και όχι παίκτες-λαχεία όπως έκανε τις προηγούμενες χρονιές.

Το σημαντικό είναι ένα. Να μάθει η διοίκηση από τα λάθη και τις αστοχίες της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου και να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για την επόμενη μέρα της ομάδας.


Comments are closed.