Η ΑΕΚ Πατρών του Κώστα Νεγρεπόντη

0

aekpatron

Η ΑΕΚ Πατρών ιδρύθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν στην Πάτρα από την Κωνσταντινούπολη στην Μικρασιατική καταστροφή. Η ομάδα έκανε έδρα της την συνοικία των Συνόρων και φόρεσε χρώματα το κίτρινο και το μαύρο με έμβλημα τον ιερό δικέφαλο αετό.

Η ιστορική ομάδα της Αχαϊας ιδρύθηκε πέντε χρόνια μετά την μητέρα ΑΕΚ, το 1929 με επικεφαλής τους Λ. Αναστασιάδη, Ε. Βοσινάκη, Τσαφόπουλο, Βασιλειάδη. Πρώτος προπονητής της ομάδας ήταν ο θρυλικός Κώστας Νεγρεπόντης με τον οποίο κέρδισε και την πρώτη άνοδο της στην Α’ κατηγορία. Ιστορικά η πρώτη σύνθεση της ΑΕΚ Πατρών ήταν: Αφεντούλης, Βαπορίδης, Ιασαακίδης, Καλοκαιρινός, Γεωργιάδης, Νέστορας, Παίρης, Περπερίδης, Κουβαλίδης, Βαγενάς, Ανδριόπουλος, Τερκάκης, Χατζηγεωργίου.
Έρευνα – επιμέλεια: Νίκος Αγγελίδης
Η ιστορική ομάδα έχει 34 συμμετοχές στην Α΄κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαϊας. Ξεκίνησε από την Β’ κατηγορία το 1929-30. Μέσα σε δυο χρονιές κατάφερε να ανέβει στην Α’ κατηγορία και κρατήθηκε εκεί μέχρι την κατοχή.

Οι πρώτες δυνατές μάχες
Από τους πρώτους αγώνες που έδωσε μετά την ίδρυση της ήταν με την Παναχαϊκή. Στις 15 Ιουλίου του 1929 η ΑΕΚ Πατρών έπαιξε κόντρα στην Παναχαϊκή και ηττήθηκε 2-0. Στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου έπαιξε και με την δεύτερη ομάδα της Παναχαϊκης και έχασε 2-1.

aekp
AEK εναντίον ΑΕΚ
Η ιστορικότερη στιγμή για το σωματείο ήταν το 1931 όταν έδωσε φιλικό αγώνα με την μητέρα ΑΕΚ στο Γήπεδο Προσφυγικών. Η ΑΕΚ Πατρών έχασε 11-1. Το 1939 και στο γήπεδο των Προσφυγικών τέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες οι δυο ΑΕΚ. Και αυτή την φορά η μητέρα ΑΕΚ δεν λυπήθηκε το παιδί της από την Πάτρα και νίκησε με το σαρωτικό 8-0.

Για πρώτη φορά Πρωταθλήτρια
Το 1935 η ΑΕΚ Πατρών κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της με 7 βαθμούς έναντι 6 του δεύτερου Ολυμπιακού Πατρών. Πρόεδρος του σωματείου εκείνη την πρωταθληματική χρονιά ο Σπ. Βυζάς .
Το 1936 το σωματείο εξαφανίζεται μετά από συμφωνία συγχώνευσης με τον Ολυμπιακό Πατρών! Το 1938 η ομάδα όμως επανιδρύεται μετά από δυο χρόνια αγωνιστικής απραξίας με πρόεδρο τον Σανίδη. Συμμετέχει ξανά στην Β’ κατηγορία και την σεζόν 1938-39 αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια και ανεβαίνει πανηγυρικά στην Α’ κατηρογία .
Την περίοδο 1940-41 η ΑΕΚ Πατρών φτάνει μέχρι το τελικό του Κυπέλλου αλλά χάνει το τρόπαιο από τον Αστέρα.
Η ΑΕΚ Πατρών μεταπολεμικά
Μετά την λήξη του πολέμου η ΑΕΚ αρχίζει ξανά από την Β’ κατηγορία παρότι πριν την διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω πολέμου, έπαιζε στην Α’. Κερδίζει την άνοδο της στην μεγάλη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος την περίοδο 1948-49 αλλά δεν καταφέρνει να κρατηθεί και πέφτει την ίδια χρονιά.
Το 1950 η ομάδα δέχεται μεγάλο πλήγμα όταν πολλοί ποδοσφαιριστές της πηγαίνουν στον Ολυμπιακό Πατρών.
Την δεκαετία του 60΄η ΑΕΚ Πατρών αποτελούσε μια από τις μεγάλες δυνάμεις του τοπικού ποδοσφαίρου. Το 1969-70 επιστρέφει στην Α’ όπου παρέμεινε μέχρι το 1994-95.

Στην Α’ κατηγορία επέστρεψε το 1999-00. Το 2002-03 υποβιβάστηκε στην Β΄και την περίοδο 2003-04 έπεσε στην Γ΄κατηγορία. Φέτος ανέβηκε στην Β’ κατηγορία μετά από αγώνες μπαράζ, αφού η Φλόγα Καλαμακίου δεν κατέβηκε να αγωνιστεί.
Η ΑΕΚ Πατρών στην Δ’ Εθνική
Η ΑΕΚ Πατρών έχει δύο συμμετοχές στην Δ΄Εθνική και 15 συμμετοχές στο κύπελλο Ελλάδος. Την περίοδο 1982-83 αγωνίστηκε πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία στο τότε Εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Πέτυχε μόλις 3 νίκες, 7 ισοπαλίες ενώ ηττήθηκε 17 φορές καταλαμβάνοντας την 20η θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Η δεύτερη συμμετοχή της Αχαϊκής ΑΕΚ σε Εθνική κατηγορία ήταν την περίοδο 1992-93. Πάλι δεν κατάφερε να κρατηθεί. Κατέλαβε την 16η θέση και μοιραία υποβιβάστεκε.
Οι άνθρωποι που τρέχουν για την ΑΕΚ…
Κάποιοι άνθρωποι διοικούν το σωματείο σήμερα προσφέροντας πολύτιμο χρόνο και χρήματα για να κρατήσουν την ΑΕΚ Πατρών ζωντανή. Είναι ο πρόεδρος Μίμης Θεοδωρόπουλος , ο Γενικός Γραμματέας Τάκης Τζόβολος , ο Γενικός Αρχηγός Φώτης Μαστραντωνάκης και τα μέλη της Διοίκησης Άρης Σπυρόπουλος και Μάκης Δασκουρέλας.

Και πινγκ πονγκ!
Η ΑΕΚ Πατρών δεν έχει μόνο ομάδα ποδοσφαίρου αλλά διαθέτει και τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης!


Comments are closed.