ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ΑΕΚ… που ιδρύθηκε το 1910!!!

Published

on

catsΚι όμως ο πρώτος δικέφαλος αετός με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο έχει ημερομηνία ίδρυσης το 1910! 14 χρόνια πριν την ίδρυση της ΑΕΚ!!! Πριν καν τη Μικρασιατική καταστροφή… Και το όνομα αυτού του δικεφάλου… Ένωσις!  Αθλητική Ένωσις Ελλήνων Αλεξάνδρειας.

Έρευνα: Νίκος Αγγελίδης

Η έρευνα για την εξεύρεση ομάδων που φορούν τα χρώματα της ΑΕΚ και έχουν έμβλημα τους τον δικέφαλο αετό, με έφερε μπροστά σε μια πραγματικά εντυπωσιακή ανακάλυψη!

Είναι η ΑΕΕΑ, ένα ιστορικό σωματείο των Ελλήνων της Αιγύπτου με έδρα την Αλεξάνδρεια και χιλιάδες αθλητές, νέους και παιδιά στη σύνθεση της…

Η Ένωση της Αιγύπτου είχε αρχικά τα χρώματα της Ελλάδας, το λευκό και το γαλάζιο στην πορεία όμως συγχωνεύτηκε και με τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Αλεξάνδρειας και φόρεσε τα κιτρινόμαυρα…

Το ιστορικό σωματείο ξεκίνησε και μεγαλούργησε με τα τμήματα του κλασικού αθλητισμού, αλλά στη συνέχεια τη δόξα έκλεψαν οι ομάδες ποδοσφαίρου Ανδρών και Γυναικών (!!!), το μπάσκετ Ανδρών και Γυναικών, το Βόλεϊ επίσης Ανδρών και Γυναικών, η ενόργανη γυμναστική, η επιτραπέζια αντισφαίριση και το χόκεϊ επί χόρτου!!!

ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

7-300x188

Πρώτος με τον δικέφαλο στο στήθος!

Το τμήμα στίβου έχει μεγάλη ιστορία. Αθλητές της Ένωσης Αλεξάνδρειας έχουν συμμετάσχει σε Πανελλήνια πρωταθλήματα υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και έχουν κατακτήσει πολλά χρυσά μετάλλια.

5-300x174

Τερματισμός με την κίτρινη φανέλα και τον δικέφαλο στο στήθος…

Μεγάλοι αθλητές της ομάδας έφτασαν μέχρι το κατώφλι της εθνικής ομάδας. Η Νικολάου στα 60μ., η Γερολαίμου στο άλμα εις μήκος, δισκοβολία και σφαιροβολία, ο Κ. Βαρότσης και ο Α. Παρόδος στα άλματα, ο Χατζηκώστας στη σφαιροβολία,  Γιαννόπουλος και Ασσουάντ στη δισκοβολία, Κουτλάκη, Μπορζ,  Άννυ Σοκ,  Σούαρτζ και Νικολάου στους δρόμους ταχύτητας, η Μαχά στη δισκοβολία και τέλος η Βλαστουδάκη στον ακοντισμό – πολλάκις κάτοχος ρεκορ της Αιγύπτου στο άθλημα αυτό.

4-192x300

Άλτης της Ένωσης Αλεξάνδρειας με φανέλα που παραπέμπει σε ΑΕΚ!!!

Το 1955 η Ένωση Αλεξάνδρειας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της χώρας (!) συγκεντρώνοντας 69 βαθμούς στο διασυυλογικό πρωτάθλημα, έναντι 68 της Νάσιοναλ Καΐρου. 6 χρυσά, 5 αργυρά και 7 χάλκινα ο απολογισμός των μεταλλίων από Έλληνες (αποκλειστικά) αθλητές.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Ένωση αγωνίστηκε δύο χρονιές στην Α΄ Εθνική της Αιγύπτου. Την πρώτη φορά το 1948-1949 τερμάτισε στην 9η θέση με 17 βαθμούς (5 νίκες, 7 ισοπαλίες, 8 ήττες και τέρματα 20-30). Στην δεύτερη χρονιά το 1949-1950 κατέλαβε την 10η θέση με 14 βαθμούς (4 νίκες, 6 ισοπαλίες, 8 ήττες και τέρματα 16-29)

200px-AEE_AlexandreiasΗ ομάδα έχει αγωνιστεί πολλές φορές στη Β’ Εθνική.

Αρχικά η Ένωση έπαιζε στο τοπικό πρωτάθλημα της Αλεξάνδρειας το οποίο και είχε κατακτήσει πολλές φορές… Μεγάλος της αντίπαλος η “Γιούνον Ρεγκρέσιον”.

Η Ένωση Αλεξανδρείας δημιούργησε μια πραγματικά ισχυρή ομάδα λόγω και της συγχώνευσης της με τον Ελληνικό Ποδοσφαιρικό Όμιλος Αλεξανδρείας. Ορίστε τι γράφει σχετικά περιοδικό της εποχής εκείνης στην Αλεξάνδρεια:

“Ένα απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου του 1910 μερικοί φίλαθλοι νέοι ίδρυαν ένα μικρό Σύλλογο, τον “Ελληνικόν Ποδοσφαιρικόν Όμιλον Αλεξανδρείας”, σε μια εποχή που οι μεγάλοι τότε αθλητικοί σύλλογοι της πόλεως μας Μίλων και Όμιλος Φιλάθλων δεν είχαν αναπτύξει το ποδόσφαιρον ακόμη.”
Στα ιδρυτικά μέλη, που ήταν ταυτόχρονα και ποδοσφαιριστές του συλλόγου, αναφέρονται οι: Σάββας Καυκάλας, Ι. Σαριδάκης, Ι. Στεφανουδάκης, Σπ. Παπαδάκης, Γ. Ζωγράφος, Αρ. Οικονομίδης, Γ. Τσιβιλής, Αβερκιάδης, Λιβέριος, Βακάρης, Κατράκης, Ι. Παπαδάκης, Αντ. Ράλλης. Το 1911 την προεδρία του ομίλου ανέλαβε ο γιος του Εμμ. Μπενάκη, Αλέξανδρος.
Το σωματείο χρησιμοποιούσε ως γήπεδο το στάδιο του Σάτμπι, με ενοίκιο που πλήρωνε ο πρόεδρος Αλέξανδρος Μπενάκης. Υπό την προεδρία του ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος δημιούργησε αξιόλογη ομάδα, με παίκτες τους: Κ. Σαλβάγο, Γ. Βασιλειάδη, Π. Βασιλειάδη, Αλ. Βασιλειάδη, Δ. Πατέρα, Σταυρίδη, Γ. Μελά, Γ. Αρμαντζόπουλο, Α. Χραμπάνη, Α. Χάμο κ.ά. Μετά το θάνατο του Μπενάκη πρόεδρος ανέλαβε ο Ν. Κανάβας.

Το 1927 στους ποδοσφαιριστές του Ομίλου περιλαμβάνονταν οι: Μπαλής, Σκουλούδης, Ανδρεάδης, Παπαφίγγος, Κλωνάρης, Μαρινάκης, Μαρινάκης, Μιχελεπής, Μπαρμπούτης, Μακρής, Μιχαηλίδης, Παπαδόπουλος, Βαλιανάτος, Γιαννάς, Ιωαννίδης, Μιχελής, Πατρινός κ.ά.

Σήμερα η ομάδα διαθέτει μόνο τμήματα Υποδομών μιας και ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας έχει συρρικνωθεί απελπιστικά…

Untitled 1

Αφιέρωμα στον αθλητισμό των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.

ΜΠΑΣΚΕΤ – ΒΟΛΕΪ

Τα τμήματα μπάσκετ Ανδρών και Γυναικών συμμετείχαν στα πρωταθλήματα τοπικής εφορείας ΣΕΓΑΣ κατακτώντας πολλούς τίτλους. Το ίδιο ισχύει και για τα τμήματα βόλεϊ τόσο Ανδρών όσο και Γυναικών.

ΧΟΚΕΪ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ(!)

Το τμήμα χόκεϊ ιδρύθηκε το 1937 και ήταν από τις πρώτες ομάδες που καλλιέργησαν το άθλημα στην Αίγυπτο. Οι πρώτοι αγώνες λόγω έλλειψης πρωταθλήματος ήταν με αγγλικές στρατιωτικές ομάδες και την ομάδα “Γαλλική Ένωση”, η οποία στην πορεία διαλύθηκε και οι αθλητές της προσχώρησαν στην ΑΕΕΑ. Με το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου συμμετείχε στο αιγυπτιακό πρωτάθλημα πρωταγωνιστώντας σε πολλές διοργανώσεις.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ

Το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της ΑΕΕΑ είχε πολλούς αθλητές που συμμετείχαν κυρίως στα ομογενειακά πρωταθλήματα και στα τοπικά της Αλεξάνδρειας. Ο μεγαλύτερος αθλητής που ανέδειξε ήταν ο Αλέκος Κασσαβέτης, πρωταθλητής Αιγύπτου το 1948 και αργότερα Αυστραλίας όταν μετανάστευσε εκεί. Ο Κασσαβέτης είχε συμμετάσχει με την εθνική ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1939 και στο πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα του 1950, όπου έχασε στον τελικό από το Λεβέντη με 3-0 κι ανακηρύχθηκε 2ος πανελληνιονίκης. Στην ίδια διοργάνωση από πλευράς ΑΕΕΑ είχαν πάρει μέρος και οι Βαβάκης, Ανδρεάδης . Επίσης, ο Βλ. Ψιάκης ήταν πρωταθλητής εφήβων Αιγύπτου το 1959 .

Το γυναικείο τμήμα ανέδειξε πολλές μεγάλες αθλήτριες. Ανάμεσα τους ήταν Λαΐτου και Καριδιά, οι οποίες μεταγράφηκαν στον Παναθηναϊκό. Η Καριδιά μάλιστα είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια Αιγύπτου στις κορασίδες (κάτω των 17) το 1965. Ανέδειξε επίσης τη Θάλεια Κυριακού, πρωταθλήτρια Αιγύπτου κορασίδων και 2η στις νεανίδες το 1967 και την Κική Καράμπελλα, πρωταθλήτρια του ομογενειακού πρωταθλήματος το 1959.

Η ΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Το σωματείο έχει δικό του οίκημα στην άλλοτε ελληνικότατη Αλεξάνδρεια. Οι αθλητές του σήμερα αγωνίζονται στο στάδιο της Ελληνικής Κοινότητας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το 1939 η Ένωση πρωτοπόρησε εκδίδοντας το αθλητικό περιοδικό “Αθλητική Ένωσις” μια προσπάθεια που κράτησε μέχρι το 1975!

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement