Η δράση των ιδρυτών της ΑΕΚ στην Πόλη

0

Οι ιδρυτές της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, είχαν προηγουμένως αναπτύξει στην Κωνσταντινούπολη πλούσια αθλητική δράση στα διάφορα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Πόλης.

 

Στο βιβλίο των Β. Σουβατζόγλου-Γ. Καλφόπουλου “Αθλητική δράση των Ρωμιών της Πόλης 1896-1976” που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1979, αναφέρονται αρκετά στοιχεία για τη δράση μερικών από αυτών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ΑΕΚ. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία παρατίθενται στη συνέχεια.

Γράφει ο Χάρης Αναστασιάδης

Ο Μενέλαος Καροτσιέρης, προερχόμενος από τον “Ηρακλή” Ταταούλων (που αργότερα μετονομάστηκε σε Αθλητικό Σύλλογο “Ταταύλα” και σήμερα συνεχίζει τη δράση του με την ονομασία “Κουρτουλούς”), ήταν αθλητής της Άρσης Βαρών, της Πάλης και της Σφαιροβολίας, ενώ αργότερα ασχολήθηκε παραγοντικά με τον αθλητισμό. Τα αδέλφια Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς ήταν αθλητές στίβου του “Μεγάλου Αλεξάνδρου” Βαθυρρύακος.

Ο Κώστας Δημόπουλος ήταν αθλητής στίβου στα Ταταύλα, ενώ στην Αθήνα φόρεσε τη φανέλα της ποδοσφαιρικής και της μπασκετικής ΑΕΚ. Ο Μίλτος Ιερεμιάδης ασχολήθηκε επίσης με το στίβο στο σύλλογο των Ταταύλων και στην Αθήνα έπαιξε στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ.

Ο Τάγαρης ήταν παράγοντας του αθλητισμού στην Πόλη, ενώ συναντάμε και άλλα ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ όπως οι Φ. Φλωρίδης, Ι. Σπορίδης και Π. Γεωργιάδης.

Στην Πέρα Κλουμπ ήταν ποδοσφαιριστές ο Α. Κεχαγιόγλου που έπαιξε στην ΑΕΚ την πρώτη χρονιά της δημουργίας της, καθώς και ο μεγάλος Κ. Νεγρεπόντης που ήρθε στην Ένωση το 1926.

1902

1907

1912

1920 – Γ’ Παγκωνσταντινουπόλειοι Αθλητικοί Αγώνες

1921

1922

1922


Comments are closed.