Μαστίγιο και καρότο στο Μαρακανά… Που πάμε;;;

0

Ενδεικτικό των προθέσεων αλλά και αποκαλυπτικό σχετικά με τους γενικότερους σχεδιασμούς που γίνονται παγκοσμίως από την βιομηχανία του ποδοσφαίρου, είναι η απόφαση της διοίκησης του ανακαινισμένου θρυλικού Βραζιλιάνικου γηπέδου «Μαρακανά».

BrazilSoccerCheersΑπό εδώ και πέρα λοιπόν, στο στάδιο σύμβολο του ποδοσφαίρου, θα απαγορεύονται τα τύμπανα, οι τρομπέτες, οι καραμούζες και γενικά όλα τα μουσικά όργανα. Επίσης οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι ευπρεπείς στην ενδυμασία τους, δηλαδή θα απαγορεύεται να βγάλεις την μπλούζα σου, οι γυναίκες που είναι πολλές στα βραζιλιάνικα γήπεδα θα απαγορεύεται πλέον να φοράνε τα γνωστά καυτά σορτσάκια τους, ακόμα θα απαγορεύεται να παρακολουθείς τους αγώνες μασκαρεμένος, παρότι αυτό θεωρείται παράδοση στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Τι θέλουν να πετύχουν; Προφανώς την «αποστείρωση» του προϊόντος τους (έτσι βλέπουν αυτοί το ποδόσφαιρο, ως προϊόν) από τον λαϊκό παράγοντα. Για κάποιους συγκεκριμένους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, οι μηχανισμοί εμπορικής εκμετάλλευσης του ποδοσφαίρου φαίνεται ότι κατέληξαν πως στην παρούσα φάση της οικονομικής συγκυρίας που ζούμε, τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται καλύτερα με τον αποκλεισμό των λαϊκών ανθρώπων, από τους χώρους που προβάλετε το ποδοσφαιρικό θέαμα ως προϊόν. Αυτό μπορούν να το πετύχουν με πολλούς τρόπους, στην Λατινική Αμερική με τον τρόπο που παρουσιάσαμε παραπάνω, στην Ευρώπη θεσπίζοντας ακριβά εισιτήρια εισόδου και πανάκριβα, απλησίαστα για το μέσο μισθωτό μιας ευρωπαϊκής πόλης, εισιτήρια διαρκείας. Όπως είναι γνωστό οι οπαδοί στην Αγγλία προσπαθούν με κάποιο τρόπο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την «μάστιγα των ακριβών εισιτηρίων»! Όπως και να έχει τον τελευταίο λόγο πάντα θα τον έχει η εξέδρα! Κι αυτή η εξέδρα σίγουρα δεν θα είναι των επισήμων.

Παναγιώτης Αλιατάς
[email protected]
https://twitter.com/aliatas74


Comments are closed.