ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΔΙΑΦΟΡΑ

Η πραγματική απώλεια των μεταγραφών…

Published

on

Πώς σχετίζεται η μεταγραφή του Μπερμπάτοφ με την ΑΕΚ, την Τσέλσι και την Άρσεναλ; Ο Χρήστος Παπαγιάννης αναλύει…

berbatov_paok_tweets

Ο «Μπέρμπα» στον ΠΑΟΚ και όχι στην ΑΕΚ; Αυτή η σκέψη προβληματίζει αρκετούς οπαδούς της Ένωσης, για το πλάνο της ομάδας. Το κύρος του συλλόγου επηρεάζεται αρνητικά. Όπως το AEK LIVE είχε αποκαλύψει, η ΑΕΚ έκανε κίνηση για τον Μπερμπάτοφ, ωστόσο δεν κατάφερε να καλύψει τις οικονομικές του απαιτήσεις, όπως γίνεται αντιληπτό και εκ του αποτελέσματος, με συνέπεια να καταλήξει στον ΠΑΟΚ.

Γράφει ο Χρήστος Παπαγιάννης

Ασυναίσθητα δημιουργούνται ερωτήματα. Μήπως η ΑΕΚ με τους 28 εγχώριους τίτλους και την οικονομική διαφάνεια, που πλέον την χαρακτηρίζει, μετά την πτώση στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του Ελληνικού ποδοσφαίρου (για να μην ξεχνιόμαστε), έχασε τον κορυφαίο ελεύθερο επιθετικό από τον ΠΑΟΚ της οικονομικής ευχέρειας μεν, των 2 πρωταθλημάτων και τεσσάρων κυπέλλων δε;
Μήπως η Ένωση εκτίθεται με τη μεταγραφική της στρατηγική;
Μήπως δημιουργεί κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη των στόχων της;
Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές.
Τις απαντήσεις θα δώσει η ιστορία…

Τα παραδείγματα των Τσέλσι-Άρσεναλ, ίσως θα μπορέσουν να μας δώσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη μεταγραφική πολιτική της ΑΕΚ, βάσει της οποίας δεν αποκτούνται ποδοσφαιριστές με συμβόλαιο άνω των 300.000 ευρώ.

Το χρήμα στο σύγχρονο κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο αλλάζει την ιστορία και την πορεία του. Η Άρσεναλ λοιπόν, αν και ακόμα διαθέτει πιο πολλά πρωταθλήματα από την παραδοσιακή της αντίπαλο Τσέλσι από το 2004 και έπειτα, που ανέλαβε την Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς επενδύοντας υπέρογκα ποσά, όχι μόνο δεν πήρε ξανά πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, αλλά έχασε το κύρος της ως ποδοσφαιρική δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, έφτασε στο σημείο να θεωρείται από μεγάλο ποσοστό φίλων του Αγγλικού ποδοσφαίρου ως η «δεύτερη» ομάδα του Λονδίνου, ενώ η Τσέλσι, που μέχρι τότε (2004) είχε στην κατοχή της μόλις ένα πρωτάθλημα, αποτελεί πλέον ένα πιο ισχυρό brand name στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πετυχαίνοντας και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ.

Εν ολίγοις σε 10 χρόνια η Τσέλσι επενδύοντας χρήματα σε μεταγραφές σε αντιδιαστολή με την Άρσεναλ, η οποία προτιμούσε να πουλά παίκτες αντί να αγοράζει, κατάφερε να είναι η μοναδική ομάδα στο Λονδίνο, που είναι κάτοχος Τσάμπιονς Λίγκ και να θεωρείται ανώτερος σύλλογος από την Άρσεναλ.

Είναι ολοφάνερο, πως όσο ο ΠΑΟΚ επενδύει σε μεταγραφές, όπως και υπόλοιποι παραδοσιακοί αντίπαλοι της ΑΕΚ και η Ένωση προχωράει με πλαφόν τα 300.000 αργά η γρήγορα η δυναμική της ως σύλλογος θα μειωθεί και άλλο. Και επειδή δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, ας μην ξεχνάμε πως η πτώση στα ερασιτεχνικά έπληξε το κύρος της σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα καθημερινά παραδείγματα, που το αποδεικνύουν είναι πολλά, από το ραδιοφωνικό χρόνο που καταλαμβάνει το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, μέχρι τους αγωνιστικούς στόχους που θέτουν οι φίλαθλοί της ως κατώτατο όριο. Αν σύντομα η διοίκηση της ΑΕΚ δεν κινητοποιηθεί θα είμαστε θεατές τα επόμενα χρόνια, της πτώσης του brand name της ΑΕΚ και αυτό θα γίνει αντιληπτό συγκριτικά με την άνοδο, που θα γνωρίσει αυτό του ΠΑΟΚ, ανεξαρτήτως της φετινής βαθμολογίας της superleague. Εξάλλου ήδη ο ΠΑΟΚ αποκαλείται «Δικέφαλος» και όχι «Δικέφαλος του Βορρά», στοιχείο το οποίο αν και αποτελεί λεπτομέρεια δείχνει αρκετά…

Εύκολα συμπεραίνει λοιπόν κάποιος, πως αν δεν αρχίσει σύντομα το γήπεδο, το οποίο θα κρίνει τους πάντες και τα πάντα, θα αρχίσει να παγιώνεται μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η ΑΕΚ δεν θα διαθέτει την Αίγλη του παρελθόντος. Τα παραπάνω δεν χρειάζεται να είναι κανείς ούτε πυρηνικός επιστήμονας, ούτε αστροφυσικός για να τα καταλάβει, χρειάζεται όμως να γίνουν σύντομα αντιληπτά από όλους, αλλιώς η ΑΕΚ θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να παλέψει ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό που σήμερα θεωρούνται κεκτημένα.

Continue Reading
Advertisement