ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ

Η τζιχάντ… της ΑΕΚ

Published

on

Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από το πολυσυζητημένο πείραμα του Μίλγκραμ. Ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ, καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, διεξήγαγε το πείραμα το 1963, εξετάζοντας τη σχέση ανάμεσα στην υπακοή στην εξουσία και στην προσωπική συνείδηση.

pol492-770x511_c

Ενδιαφερόταν να αποδείξει μέχρι ποιο βαθμό ήταν διατεθειμένοι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν μια εντολή, αν αυτή απειλούσε σοβαρά τη σωματική ακεραιότητα άλλου ανθρώπου. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως, ναι, είναι ικανοί να υπακούσουν σε εντολές μιας ανώτερης εξουσίας, ακόμα κι αν αυτές οδηγήσουν στο θάνατο έναν αθώο. Υποστήριξε πως η υπακοή στην εξουσία καλλιεργείται από τον τρόπο που μεγαλώνουμε. Έχουμε την τάση να ακολουθούμε εντολές προερχόμενες από αρχή αναγνωρισμένη ηθικά, κοινωνικά ή νομικά.

Αν λοιπόν σύμφωνα με αυτά που απέδειξε ο Μίλγκραμ, οι «ικανοί» να υπακούσουν την εξουσία δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή, σιγά μην υπολογίσουν την ΑΕΚ. Σίγουρα λοιπόν στις επερχόμενες εκλογές στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ θα δούμε μάχιμους υπερασπιστές της ΑΕΚοφροσύνης. Είναι εκείνοι που θα κληθούν να προασπιστούν με πάθος (με ότι συνεπάγεται αυτού…) ότι διέλυσε και οδήγησε στην πλήρη εξαθλίωση το ερασιτεχνικό σωματείο, την ΑΕΚ δηλαδή.

Η τυφλή υπακοή στην εξουσία αποτελεί συνενοχή στις αποφάσεις που θα εφαρμόσει αυτή. Αλλά άντε να το κατανοήσει αυτό ένας ηλίθιος…. Ένας χρήσιμος ηλίθιος για να είναι πραγματικά χρήσιμος δεν πρέπει να ξέρει. Γιατί αν ξέρει δεν θα είναι ηλίθιος. Και άμα δεν είναι ηλίθιος δεν θα είναι χρήσιμος.

Με τους χρήσιμους ηλίθιους δεν μπορείς να ασχοληθείς παραπάνω. Εγώ θέλω να πω κάτι σε αυτούς που τους χρησιμοποιούν, κάτι μοδάτο και επίκαιρο:

Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του πολέμου. Μάλιστα του πολέμου που θέλει να εξαπλώσει την πίστη στο Θεό. Υπάρχει το Ισλάμ που ανέχεται την πίστη των άλλων, αρκεί οι άλλοι να αναγνωρίζουν την κυριαρχία του. Υπάρχει και το Ισλάμ που βασανίζει και δολοφονεί όλους εκείνους που έχουν το θράσος να μην ακούνε τι τους λέει ο Θεός.

Τα εξηγώ καλά; Ωραία!

Πείτε μου τώρα σε τι διαφέρουν από τους Μπάαθ και τους Ταλιμπάν, από τους Αλ Κάιντα και τους ISIS, όλοι όσοι είναι ταγμένοι τυφλά σε έναν «ιερό πόλεμο» παίζοντας τον ρόλο των χρήσιμων ηληθίων;

Μιλάμε για έναν «ιερό πόλεμο» που στοχεύει στην εξάπλωση της εξουσίας τους και της πίστης των ιθαγενών σε μια εγκληματική για το μέλλον, αλλά και το παρόν της ΑΕΚ, κατάσταση.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή την τζιχάντ της ΑΕΚ (όπως θέλουν να πείσουν τον κόσμο) αλλά κατά της ΑΕΚ ουσιαστικά, είναι συνένοχοι, είναι το ίδιο ένοχοι με αυτούς που ενώ δεν έχουν ιερό και όσιο, σκαρφίστηκαν και ξεκίνησαν τον «ιερό πόλεμο»…

Το πραγματικό ιερό καθήκον πάντως, για το λαό της ΑΕΚ, είναι να αποκτήσει ο ίδιος στο σύνολο του ηγετικό ρόλο που δεν θα περιορίζεται στο να αναγνωρίζει ή να απαντάει απλώς στους ανίερους πολεμιστές, αλλά στο να γίνει ο δημιουργός της αλλαγής. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη ο ίδιος με τη μαζική του, οργανωμένη, στρατηγική πρωτοβουλία. Δυστυχώς η έλλειψη αυτών των ποιοτικών χαρακτηριστικών από το εκλογικό σώμα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ είναι ο λόγος που το σωματείο βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

 

ΥΓ. Το μέλλον της ΑΕΚ δεν θα είναι το δώρο κάποιου μεγιστάνα. Το μέλλον της ΑΕΚ ή θα είναι επίτευγμα του λαού της, ή δεν θα υπάρξει καθόλου!

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Παναγιώτης Αλιατάς

 

aliatas74@gmail.com

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook

 

 

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement