ΘΑΡΣΗς Ο ΛΟΓΟς ΚΑΙ ΘΡΑΣΥς:Ο τριγωνισμός της δημοκρατίας

0

Ο κόσμος όλος χαιρότανε κι ελόγου μου, με το νέο σήμα της νέας ΝΔ αντιμέτωπος, στη μίρλα, την κλάψα και την γκρίνια μου για πολλές ημέρες βυθισμένος βρισκόμουνα.

Και όσο τον προχώ καλλιτέχνη-δημιουργό του αδυνατούσα να κατανοήσω και το μήνυμα που στέλνει να πιάσω,τόσο περισσότερο μιρλιαζόμουνα, κλαψούριζα και γκρίνιαζα. Μέχρι που ο ίδιος ο γραφίστας του,όλους όσους δεν τον πιάσαμε βλάχους αποκαλώντας μας,από την σκοτισμάρα με έβγαλε και από το αντάριασμα με απάλλαξε. Να είναι καλά ο άνθρωπος!

Γράφει ο Ίων Θάρσυνος

Έμαθα λοιπόν ότι το συγκεκριμένο έργο τέχνης στηρίζεται στον Pantone,που ταπεινά ομολο-γώ πως την ύπαρξή του αγνοούσα-βλάχος βλέπετε-και ότι μία σύγχρονη έκφραση της αλλαγής και του εκμοντερνισμού η όλη σύνθεση αποτελεί. Ένα flat design -τάση της 10ετίας-,που σε έναν διαφορετικό τόνο μπλε βασίζεται,από το βαθύ μπλε της παλαιάς βαριάς δεξιάς για να ξε-χωρίζει. Τούτο το νέο μπλε είναι-λέει-ολίγον τι χιπστερίζον windows update blue,που την στροφή προς την τεχνολογία συμβολίζει.Η σιλουέτα των αρχικών της ΝΔ που διαγράφεται δεν γίνεται-ξαναλέει-κατανοητή από εκείνους που έχουν μικρό μυαλό και αδυνατούν να καταλάβουν ότι η νέα ΝΔ δεν περιορίζεται,δεν είναι μία μάζα,από γραμμές δεν ορίζεται και σε κουτάκια με όρια δεν κλείνεται. Μέσα από τα ακανόνιστα τρίγωνα-συνεχίζει-ένα negative space δημιουργείται,το οποίο φανερώνοντας τα γράμματα ΝΔ,συμβολίζει ότι οι ψηφοφό-ροι,οι υποστηριχτές και τα μέλη της,σε αυτό το νέο και σύγχρονο περιβάλλον αυτοί οι ίδιοι την ορίζουν,την θέλουν και την διαμορφώνουν……Τάδε κάποιος Αλέξανδρος Παπαγεωργίου έφα,την παγκόσμια αδοξία της μετριότητάς του,ως γραφίστας,επιβεβαιώνοντας!
Έλα όμως που την αφεντιά μου οι αρλούμπες του Αλέξανδρου ξύπνησαν και στην εντρύφησή της με την διαφήμιση και σχεδόν την τέχνη τον λογισμό μου παρέπεμψαν. Τότε που δαιμόνιοι δάσκαλοι τη σημασία των αριθμών,των χρωμάτων και των σχημάτων στην διαφήμιση και στον ψυχολογικό επηρεασμό απλά και κατανοητά με δίδαξαν. Για να τα πάρουμε με τη σειρά…
Ο πρώτος και περιττός αριθμός 7 (τόσα τα τρίγωνα του σήματος)μια ιερότητα μέχρι σήμερα διατηρεί,ως ο τέλειος από τον Πυθαγόρα και τον Αριστοτέλη θεωρήθηκε κι εκατοντάδες χρή-σεις στους αιώνες βρήκε. Επτά οι μέρες της Δημιουργίας,τα χρώματα της Ίριδας,οι Σοφοί,τα Θαύματα του κόσμου,τα Μυστήρια,τα Θανάσιμα Αμαρτήματα,οι Νότες της μουσικής,οι θεμε-λιώδεις Μονάδες της Φυσικής,οι βούλες της Πασχαλίτσας και πάει λέγοντας. Μα το κυριότε-ρο,επτά τα χρόνια της αφθονίας,που κάποιοι υπόσχονται αλλά και του λιμού,που στους αντίπαλους χρεώνουν,επτά οι αυχενικοί σπόνδυλοι,που την υπόκλιση της κεφαλής διευκο-λύνουν,επτά και τα αντικείμενα,που ένας μέσος άνθρωπος μπορεί συνήθως να συγκρατήσει.
Το τρίγωνο,από την άποψη της ακαμψίας,ως το πιο ισχυρό σχήμα υπολογίζεται και στις κατα-σκευές πολύ πιο ανθεκτικό από ένα τετράπλευρο ορθογώνιο θεωρείται. Από την άποψη του συμβολισμού,το ισοσκελές το δαιμονικό και γενικά την ανωτερότητα του γένους φανερώνει ενώ το σκαληνό τους παρακατιανούς αντιπροσωπεύει. Η ορθή γωνία του τριγώνου το περατό καθορίζει και την ισότητα,ταυτότητα και ομοιότητα δείχνει,ενώ οι οξείες και οι αμβλείες στο άπειρο παραπέμπουν και την ανισότητα,την ετερότητα και την υπεροχή δηλώνουν. Τέλος κάθε κάθετη πλευρά ορθότητα και καθαρότητα σημαίνει,που στην αρετή οδηγούν,ενώ οι πλάγιες την διαίρεση και τον επιμερισμό φανερώνουν,που την κακία πιστοποιούν.
Το μπλε αρμονία,γαλήνη,εμπιστοσύνη κι ελευθερία μαρτυρεί,όμως τη μελαγχολία κρύβει και μια απόσταση με σαφήνεια ξεκαθαρίζει. Το λευκό όλα τα χρώματα μαζί είναι και μια πρόσκαι-ρη φωτεινότητα χωρίς απόχρωση δείχνει. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους καταστροφή της φύ-σης και θάνατο των όντων σήμαινε και για τους Κινέζους,μέχρι σήμερα,την δυστυχία και το πένθος εκδηλώνει.
Αν τώρα με όλα τα παραπάνω,την γλώσσα της διαφήμισης/γραφιστικής χρησιμοποιήσουμε και το συγκεκριμένο flat design σήμα αποκωδικοποιήσουμε,δίχως κανένα περιθώριο παρανόη-σης,σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα θα καταλήξουμε. Έναν βαθύ διαχωρισμό,απόλυτες θέσεις κι ένα αίσθημα πλήρους ανωτερότητας ,το windows update blue με τα λευκά τριγωνάκια σήμα,προβάλλει και τη θέση του καθενός με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθαρίζει. “Εμείς εδώ,εσείς εκεί!Ένα χωρίς απόχρωση φως,σε επτά τέρμινα,από εμάς περιμένοντας. Από την Αρχή ελόγου σας αποκομμένοι αλλά γαλήνιοι κι ελεύθεροι,πιστοί και ήσυχοι,νομοταγείς κι ενάρετοι. Αρχή πάντα,εμείς οι ισχυροί”. Ξεκάθαρα πράγματα,εμφανώς καθορισμένα,πλήρως από τους αποκομμένους παρακατιανούς αποδεκτά. Εκείνους που μέσα στο negative space και ανάμεσα από τα ακανόνιστα και άκαμπτα τρίγωνα του σήματος τα γράμματα ΝΔ διαβάζουν και μια νέα τριγωνισμένη,στα επτά τεμαχισμένη,δημοκρατία ορίζουν,θέλουν και διαμορ-φώνουν!Σύγχρονοι όλοι τους, κάργα εκμοντερνισμένοι και κανένας από δαύτους με μικρό μυαλό και μάλιστα βλάχος…..

Πηγή: Σαμιώτικο Βήμα


Comments are closed.