Ιστορίες μας, αμαρτίες τους…

0

Ξετυλίγοντας το κουβάρι του αίσχους! Ακόμη και η ιστορία φράζει τη μύτη της, εξ αιτίας του οχετοτροφείου της, εδώ και χρόνια πολλά, ίδιας-και ίδιας «κυανέρυθρης» Νέας Σμύρνης!

 

Γράφει και υπογράφει ο Φρίξος Κώνστας

Oχετοροφείο έχει γίνει το γήπεδο, που κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μετατραπεί σε νεκροταφείο, για τις ανάγκες, οι οποίες είχαν προκύψει από τα τραγικά θύματα της θηριωδίας του τριπλού άξονα (Γερμανίας-Ιταλίας- Βουλγαρίας) , όταν παράλληλα με τις δολοφονικές σφαίρες θέριζε τον ελληνικό λαό η πείνα. Η διοίκηση του Πανιωνίου δεν μπορούσε να έκανε διαφορετικά και είχε δεχτεί να γκρεμιστεί τμήμα από την ανατολική πλευρά του γηπέδου Νέας Σμύρνης και μετά την είσοδο ο αγωνιστικός χώρος σκαβόταν για την διάνοιξη τάφων…

• Ξανασκάφτηκε το τερέν κάποια χρόνια αργότερα, αλλά σε εποχή ειρήνης και για εντελώς διαφορετικό λόγο. Ο τότε «κυανέρυθρος» ηγέτης, Κωνσταντίνος Τσακίρης, για να δικαιολογήσει την κατηγορηματική άρνηση του να ικανοποιήσει το αίτημα της ΑΕΚ, για χρήση του γηπέδου, προκειμένου η ομάδα να δώσει ματς για ευρωπαϊκή διοργάνωση, «δεν αντιλήφθηκε» , πως την προηγούμενη το βράδυ … «κάποιοι» ρήμαξαν τις δύο εστίας και μετέτρεψαν τον αγωνιστικό χώρο σε οικτρό «χωράφι». Με αυτό τον ακραίο τρόπο ο Πανιώνιος είχε δείξει τα αισθήματα του, προς την Αθλητική ΄Ενωση Κωνσταντινουπόλεως (έτος ίδρυσης 1924)…

• Αλίμονο, αλλά αυτό το φοβερό παράδειγμα δεν ήταν το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Ο Πανιώνιος γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1890, στη Πούντα της Σμύρνης , εγκαταστάθηκε το 1922 στη Νέα Σμύρνη Αττικής και δήλωσε συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας του στα πρωταθλήματα Β΄-Γ΄ της ΕΠΣ Αθήνας- Πειραιά. Τόχει κορώνα στο κεφάλι του , ο «Πάνθηρας», πως είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία, από τους προσφυγικούς συλλόγους, που ήλθαν από την Ιωνία, τον Πόντο, την Μικρά Ασία. Δεν διαπραγματεύεται με κανένα αυτή την πρωτιά και λυσσάει, γίνεται ανήμερο θηρίο σε βάρος οποιουδήποτε συγγενεύοντα διαφωνεί (π.χ. Απόλλωνα Σμύρνης 1981) δεν βγαίνει με ντουντούκα για να του αναγνωρίσει και διαλαλήσει την πρωτοεμφάνιση του με αυτή την προσφυγική προέλευση.

• Θα του δίναμε ολόψυχα την ευχή «Να τα χιλιάσει» αυτά τα «πρωτεία» του, αν επεδείκνυε τον στοιχειώδη σεβασμό , έστω όχι τα αυτονόητα , που επιβάλλονται από αυτή την ιερή συγγένεια. Αν ο Πανιώνιος τιμούσε , κατά το ελαχιστότατο, τις σχέσεις, που έχει με την Κωνσταντινουπολίτισα «Βασσιλίδα» , με την Βυζαντινογέννητη ΑΕΚ. Αν δεν πρωταγωνιστούσε, με τρόπο απεχθέστερο κι από τους αγωνιστικούς αντιπάλους του «κιτρινόμαυρου» Δικέφαλου Αετού , στις πρακτικές εχθρότητας και μισαλέας συμπεριφοράς.

• Προσφυγοφερμένοι είναι και άλλοι σύλλογοι, όπως για παράδειγμα ο Απόλλων Σμύρνης (έτος ίδρυσης 1891), ΠΑΟΚ (1926 από τη μήτρα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης), Ιωνικός Νικαίας, Απόλλων Πόντου-Καλαμαριάς. ΄Όμως , ο Απόλλων της Ριζούπολης ουδέποτε έχει διανοηθεί να υποδεχτεί την Νέο-Φιλαδελφειώτικα γειτόνισσα του με φράσεις και πράξεις όπως αυτές από τους «κυανέρυθρους» και όχι μόνο όπως αυτό το Σάββατο, που επανέλαβαν τα περσινά αίσχη τους κατά του αρχηγού Πέτρου Μάνταλου. Αυτή την φορά με τον «βόθρο» τους να ξεχειλίζει προπάντων κατά την αναφορά στα πρώην στελέχη της ομάδας του, τον Εβρίτη τζέντλεμαν προπονητή Μαρίνο Ουζουνίδη και τον διεθνή άσο Τάσο Μπακασέτα. Ακόμη και ο ΠΑΟΚ , βέβαια πριν από την ριζοσπαστική , καθολική, μετάλλαξη-παραποίηση του σε «γεωργιανό-ρωσική δούμα της Τούμπας» , δεν είχε ποτέ ασχημονήσει , εναντίον της «΄Ενωσης», όπως εδώ και δεκαετίες ο Πανιώνιος.

Απόλλων Σμύρνης

Απόλλων Πόντου

Ιωνικός Νίκαιας

ΠΑΟΚ

• ΓΙΑΤΙ αυτή η στάση από τους «κυανέρυθρους»; Αμείλικτη απορία από όλη την (τουλάχιστο) αθλητική-ποδοσφαιρική κοινωνία. Είναι τέτοια τα κατά συρροή γεγονότα , που παράγει ο Πανιώνιος εναντίον της ΑΕΚ, ώστε δεν πείθεται κανένας νοήμονας, ότι αφορμή είναι μόνο η διεκδίκηση της «πρωτιάς» για την προσφυγοπρόελευση.΄Αλλωστε η ΑΕΚ ουδέποτε ασχολήθηκε με τέτοιο «γέρας», γιατί έχει απόλυτη γνώση το «από πού , πώς και γιατί προέρχεται». Αρκείται , φυσικά με περηφάνια και με πολλά άλλα σχετικά συναισθήματα, στην αναφορά για το «πού γεννήθηκε» και «πως ρίζωσε» στη Νέα Φιλαδέλφεια- την οποία με τον χαρακτήρα, τη νοοτροπία και τα αθλητικά , επίσης τα κοινωνικά, μεγαλεία της κατέστησε ουσιαστικά «πρωτεύουσα της πατρίδας μας». Με επιγραφή, από νέον, το «ΑΕΚωνσταντινουπολέως» εξέπεμψε «αστροπελέκια» στην Οικουμένη και ανέτειλε αναρίθμητα «κιτρινόμαυρα Ουράνια Τόξα» σε όλο τον απόγειο θόλο!

• Η ΑΕΚ δεν θέλησε, δεν καταδέχτηκε ποτέ «να γίνει Πανιώνιος» , μια έμφαση , μία απεικόνιση του οποίου ήταν η Σαββατιάτικη , 26 Ιανουαρίου 2019! Η Βυζαντινογέννητη αθλητική «Βασσιλίδα» έχει υποστεί τρομακτικές «αλώσεις» από τον συγκεκριμένο ομοαίματο της! Κανένας «κιτρινόμαυρος» δεν ξεχνάει και ούτε έχει βρει γιατρειά στον πόνο, που της προκάλεσε ο Πανιώνιος , όχι βέβαια , όταν προτίμησε (όπως περιγράψαμε μερικές αράδες πιο πάνω) να ρημάξει προσωρινά το τερέν του γηπέδου του, αρκεί να μη φιλοξενήσει την Ευρωπαία εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν ήταν αυτό και μόνο.

ΑΕΚ – Κυπελλούχος 1932

• «Πένθισε» η ΑΕΚ, όταν το 1959-60 ο βαθμολογικά αδιάφορος «Πάνθηρας» κατεσπάραξε , με 3-2 , στο γήπεδο του , τον Δικέφαλο Αετό, για να εξυπηρετήσει τον Παναθηναϊκό του πανούργου Αντώνη Ματζεβελάκη και να γίνει χαλί, για να αναδειχθεί πρωταθλητής. Με την απρόβλεπτά, απίθανα, ηττηθείσα αγωνιζόταν ο «γάτος» Στέλιος Σεραφείδης (εκείνο το βράνυμφεύθηκε τη νεράϊδα της ζωής του, την αξέχαστη πια, Αντιγόνη). Σούπερ σταρ της ομάδας ο Κώστας Νεστορίδης, στον οποίο οι «Νέο-Σμυρνιώτες» δεν συγχώρησαν (=το αυτό ως και σήμερα), ότι τους έφυγε με διετή αποκλεισμό (=όπως ίσχυε τότε) για να μεταπηδήσει στην από κάθε άποψη ανώτερη ΑΕΚ, της οποίας την διοικητική ηγεσία είχαν οι αξέχαστοι Νίκος Γκούκας και Δημήτρης Σεβαστάκης.

Η καλύτερη ομάδα… δεν πήρε το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1959. Την έστησε ο Παναθηναϊκός με συνένοχο, τον Πανιώνιο

• ΄Ιδια περίπτωση με του «βασιλιά Νέστορα» εκείνη του Θεωμά Μαύρου, στην εποχή- «Αναγέννηση» της παντοκρατορίας του Λουκά Μπάρλου. Με πρωτοσυμβουλάτορες τον πατέρα του «κυρ Μιχάλη» και τον αδελφό του, τον συγχωρημένο , δικηγόρο Σωτήρη, ο χάρη στην ΑΕΚ Μικτο-Παγκόσμιος Θεωμάς προτίμησε την αγωνιστική αποχή για κάποιο διάστημα, αρκεί να φόραγε την πιο ένδοξη ελληνική αθλητική φανέλα. Ο Κώστας Τσολακάκης, που είχε σχέση με τον Ολυμπιακό παρόμοια με αυτή , που τρέφει στα τελευταία χρόνια ο Χρήστος Δάρας (=άλλοτε γιατρός στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, κυρίως επί Νίκου Γουλανδρή) έδωσε «αιμοδιψή πόλεμο» (!) για να χαλάσει τη μετακίνηση , ώστε τελικά να προσέφερε «στην πιατέλα» τον κορυφαίο γκολτζή στον «ερυθρόλευκο» μέντορα του! Ο Τσολακάκης , που ασχολιόταν με φανατισμό με τον Ιππόδρομο κι έγινε «μετρ στα νομικά, για να αντιμετωπίσει το κραταιό (υπό τον Χαράλαμπο Δημητρέλλο) επιτελείο του «θείου Λουκά», φυσικά είχε υπόψη του το τι σήμαινε «ο ανίκητος Μπάρλος»! Και βέβαια υπέστη τελικά την πανωλεθρία, που «την ήθελαν» η δική του λανθασμένη τακτική και η αποτυχημένη καθοδήγηση του από ΜΜΕ και διοικητικούς παράγοντες του «αφρίζοντος» Ολυμπιακού!

Το κύπελλο του 1979 που χάθηκε “περίεργα” από τον Πανιώνιο

• Η ιστορία έχει γράψει, ότι η ΑΕΚ έχει αποκτήσει τους κορυφαίους επιθετικούς, που ανέδειξε μεταπολεμικά ο Πανιώνιος. Γιατί στους Νεστορίδη και Μαύρο προστέθηκαν απ΄ευθείας οι Γιώργος Δέδες και Θωμάς Ναζλίδης (σκόρερ στον τελικό κυπέλλου Πανιωνίου-ΠΑΟ 1-0, με τον Κρίστο Βαζέχα να προκαλεί πανελλήνια οργή, γιατί αρνήθηκε να παραλάβει το μετάλλιο του) , μέσω του Παναθηναϊκού ο Δημήτρης Σαραβάκος, ακόμη δε ο Ραφίκ Τζιμπούρ (επί Ντέμη Νικολαίδη)!

• Δεν ήταν μόνο οι πιο πάνω σούπερ κυνηγοί , που μετατέθηκαν από τη Νέα Σμύρνη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η πιο ισχυρή και πλέον αναγνωρισμένη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο απέκτησε από τον Πανιώνιο και τους διεθνείς αμυντικούς Γιώργο Σκρέκη (από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Μελισσανίδη) , Θεοφιλόπουλο, Μπάμπη Ιντζόγλου (επιτεύγματα του μυθικού Μπάρλου ), μετέπειτα τον Χρήστο Κόντη και τελευταία τον Μπακασέτα, αλλά και (μέσω Λεωφόρου Αλεξάνδρας) τον Μαρίνο Ουζουνίδη (κατόρθωμα του Δημήτρη Μελισσανίδη κι ενώ τον θεωρούσε «δικό του» ο Βαγγέλης Μαρινάκης).

• Εύλογα θα αναρωτηθούν όσοι δεν είναι μεμυημένοι με τα δρώμενα σε επαγγελματικό επίπεδο, στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Μήπως ο λόγος, που οι «κυανέρυθροι» μισούν και πολεμούν την ΑΕΚ, όσο κανένα άλλο, δεν είναι οι χαμένες πατρίδες στη Μικρά Ασία, αλλά , ότι κατά καιρούς οι κορυφαίοι παίκτες του εγκαθίστανται στη Βυζαντινο- Νέα Φιλαδέλφεια και προσωρινά στο Μαρούσι;». Δηλαδή, ότι ο «Πάνθηρας» χιμάει μόνιμα κατά του Δ.Αετού, επειδή τον αποδυναμώνει από το εκλεκτό έμψυχο υλικό του;

• Οι ρεαλιστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις , στις πιο πάνω αναρωτήσεις, είναι αυτές:
– ΠΡΩΤΗ: Ο Πανιώνιος από την γέννηση, από την ύπαρξη του, έχει αποδεχτεί τον δευτεραγωνιστικό ρόλο, απέναντι στον πρωταγωνιστικό- πρωταθληματικό των ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ.
– ΔΕΥΤΕΡΗ: Ο Πανιώνιος δεν διαθέτει ούτε το 50% του αριθμού των οπαδών, που έχουν οι άλλοι τρεις «μεγάλοι» της πρωτεύουσας. Είναι στα ίδια ποσά με τον Απόλλωνα Σμύρνης, τελευταία με τον πολυεθνικό –παραρτηματικό Ατρόμητο και κάποια χρόνια πρίν με τους Αιγάλεω, Ιωνικό, Εθνικό.
– ΤΡΙΤΗ: Ο Πανιώνιος δεν στηρίζεται, για να ζήσει και να κατακτήσει κάποιες διακρίσεις-για την απαραίτητη βιτρίνα , στην παρουσία οπαδών του στο γήπεδο της Ν.Σμύρνης. Παίρνει τονωτικές ενέσεις, για να μπορεί «να κυκλοφορεί», από τις παραχωρήσεις παικτών του. Είναι από τους καλούς πελάτες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και στην τελευταία τριετία του Ιβανικού ΠΑΟΚ. Με την ΑΕΚ δεν έχει πάρε-δώσε (=ανεξάρτητα με το ότι ο Μελισσανίδης δεν χάλασε το χατίρι του Μπακασέτα κι έριξε στην τσέπη των «κυανέρυθρων» 300.000 ευρώ), γι΄αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο π.χ. των Νεστορίδη-Μαύρου, δηλαδή να αλλάζουν φανέλα ύστερα από «ομηρικές μάχες». Αν από αυτό θίγεται …ο εγωϊσμός των Τσακίρηδων, Τσολακάκηδων, Μπέων, Δάρρα, Ζαμάνηδων και σία, το θέμα είναι εσωτερικό της Νέας Σμύρνης, δεν αφορά στην ΑΕΚ. Η οποία ΑΕΚ εννοείται, ότι δεν μπορεί να ανέχεται και να κάθεται με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο συστηματικό αλισβερίσι, που γίνεται ανάμεσα στους παραγωγούς και στους αγοραστές.
– ΤΕΤΑΡΤΗ: Παράλληλα με το ανεπτυγμένο «δουλεμπόριο» , την ανταλλαγή και το έλα-φύγε-ξαναέλα ανάμεσα σε παίκτες των τεσσάρων συνεργαζόμενων ΠΑΕ (= υπολογίζουμε τον Ιβανικό ΠΑΟΚ, στο ίδιο μέγεθος πια με τον Μαρινακικό ΟΣΦΠ, ενώ εξ αιτίας του αποδοσφαιρικού Αλαφούζου έχει ατονήσει η «αγορά» ανάμεσα σε Νέα Σμύρνη και Κορωπί-το οποίο ο «πράσινων» φρονημάτων Κώστας Τσακίρης τόφιαξε για «Πάνθηρα» και τελικά το εμπορεύτηκε με το «Τριφύλλι»!…Λοιπόν, παράλληλα με τις πωλήσεις και τις αγορές παικτών, υπάρχει η στήριξη-υποστήριξη του «κυανέρυθρου» παραγωγού, στα Κέντρα αποφάσεων. Ο απόλυτος «ερυθρόλευκος» Χρήστος Δάρρας απολαμβάνει, αλλά κι εκτελεί εντολές, για τον μέντορα του, κάτι ανάλογο με ό,τι συμβαίνει με τον επίσης διορισμένο πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, τον αντιπρόεδρο του ΟΣΦΠ και συνεργαζόμενο με τον Γιώργο Σπανό (=τον αντιΑΕΚτσή «Ζαμάνη» των Δυτικών Προαστείων) , τον δικηγόρο Μπαταγιάννη…

• Αντιληπτότατο, λοιπόν, ότι οι Πανιώνιοι χύνουν δηλητήριο με το βαρέλι και ασχημονούν ασύστολα κατά της ΑΕΚ όχι μόνο λόγω προσφυγικής «πρωτιάς» ή αλλαγή φανέλας επίλεκτων αγωνιστικών στελεχών τους, αφού εκείνοι πρωτοστατούν κι επιδιώκουν το «παικτοεμπόριο».΄Όμως η ΑΕΚ τους χαλάει την συνταγή γιατί δεν τους αφήνει εκείνοι να χειρίζονται αποκλειστικά το «δούναι και λαβείν» , εκείνοι να (εξ)υπηρετούν μόνο τους μέντορες, τους αφεντάδες τους. Η χυδαία συμπεριφορά και η άκρατη εχθρότητα των «κυανέρυθρων» , σε βάρος των «κιτρινόμαυρων» , είναι πολιτική –τακτική, είναι σχέδιο, που υπαγορεύεται προς τους Νέο-Σμυρνιώτες από τους πραγματικούς βδελυρούς αγωνιστικούς αντιπάλους της ΑΕΚ. Το ότι ο Πανιώνιος, με τους αξέχαστους Γιάννη Αναγνωστόπουλο (= ή «θεό», γενικό αρχηγό), και Πάνο Μάρκοβιτς (προπονητή), με σκόρερ δε το Νίκο Αναστόπουλο, πήρε το Κύπελλο, από την αγκαλιά των Μπάρλου- Σταματιάδη (αντί Πούσκας)- Παπαϊωάννου- Δομάζου- Νικολούδη κ.ά. στον Τελικό του Καραϊσκάκη ήταν δουλειά αλλόχρωμου μέντορα . Π.χ. με τον Πειραιώτη βοηθό, τον δάσκαλο Νίκο Λαγογιάννη να υποδεικνύει ανύπαρκτο οφσάϊντ κατά του Νικολούδη, σε στιγμή που θα ισοφαριζόταν το σκορ. Ούτε ήταν «μόνο του Πανιωνίου» κατασκότεινο έργο η οδυνηρότατη ήττα της ΑΕΚ, στο κλειστό του Ιωνικού, για να υποχρεωθεί η ομάδα του αξέχαστου προέδρου Δημήτρη Ρουσσάκη και των παικτών Αριδά, Νυδριώτη, Αγιασωτέλη, Β.Φώτση κ.ά. , να δώσει αγώνες μπαράζ για την αποφυγή του υποβιβασμού από την Α1η κατηγορία. Ο κόουτς Μάκης Δενδρινός και ο σκόρερ Φάνης Χριστοδούλου χαράκωσαν την αμέριμνη ΑΕΚ πισώπλατα, πανηγύριζαν «σαν τρελοί» για «τη νύχτα Βαρθολομαίου», που είχαν προκαλέσει κι αυτοί στην «κιτρινόμαυρη φυλή»!

Ο Μάκης Δενδρινός που έχει φύγει από τη ζωή…

• Και πόσα άλλα, όλα από τους Πανιώνιους και (προπάντων) τους «συν αυτοίς»…

• Κι όμως , η ΑΕΚ «Αγια-Σοφίζει» με «πυλώνες» τιμής, δόξας και μεγαλείων, ως τα ουράνια, ενώ εκείνοι… Εκείνοι ό,τι τους υπαγορεύσουν οι μέντορες τους, έστω κι αν υπήρξε κι αυτό το Σάββατο ένα ποσοστό «κυανέρυθρων» οπαδών, που ξέρασε, που του βγήκαν τα σωθικά από την αηδία, για τα όσα ακουγόντουσαν κατά των Ουζουνίδη, Μπακασέτα . Αλλά και τα όσα γραφόντουσαν (= με το ίδιο στιλ και τον ίδιο στιλό!) στα δύο εμμετικά , ανιστόρητα κι άνανδρα πανό (…που δεν συγκίνησαν ούτε τους διαιτητές, υπό τον ΄Αγγελο Ευαγγέλου, ούτε τον «προεδράρα» του ΠΣΑΠ κι αρχηγό της γηπεδούχο ομάδας, τον κύριο Παναγιώτη Κόρμπο- μαγουλοφιλίσαντα τον προκλητικό Βιεϊρινα, μετά τη λήξη του «οικογενειακού» 3-0 στην Τούμπα)!
• Σ.Σ. Στα πολλά χρόνια, που έχουμε άμεση παρουσία στα γήπεδα συμπέρασμα μας, ότι οι πιο βρωμερά εχθρικές «έδρες» κατά της ΑΕΚ είναι οι Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Τούμπα.

 


Comments are closed.