ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κουμάντο κάνει το χρήμα
Ένας σχολιασμός του Αγγλικού πρωταθλήματος μέσα από την κατάκτηση του τίτλου από την Μάντσεστερ Σίτι
Ένας σχολιασμός του Αγγλικού πρωταθλήματος μέσα από την κατάκτηση του τίτλου από την Μάντσεστερ Σίτι
Όσοι προσπαθούν να αποσυνδέσουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την οικονομία, μιλώντας για βαριές φανέλες, ιστορίες κτλ. πήραν ακόμα μία απάντηση. Η Μάντσεστερ Σίτι, μια ομάδα που ήταν για χρόνια στην αφάνεια, κατάφερε με το που έπεσαν τα πακέτα από την Αραβία να πάρει μέσα σε τρία χρόνια, δύο πρωταθλήματα, όσα είχε πάρει δηλαδή σε ολόκληρη την Ιστορία της (1937 – 1968)! Στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, κουμάντο κάνει το χρήμα. Δεν μιλάμε για διαγωνισμό ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά για διαμάχη πολυεθνικών εταιρειών.
Τα εκατομμύρια ανά την υφήλιο που παρακολουθούν φανατικά το Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα έχουν παρατηρήσει πως από τότε που εισέβαλλαν στο «νησί» οι μεγάλοι επενδυτές , έφεραν μαζί τους και τα περίεργα αποτελέσματα στο ….. καθαρότερο πρωτάθλημα του κόσμου.
Και κάτι ακόμα: Παρά το γεγονός ότι η Αγγλία διαφημίζεται ως το πρότυπο στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας μετά τα γεγονότα του Χέιζελ το 1985 και τους νόμους της κυβέρνησης Θάτσερ, ακόμα και σήμερα τα γεγονότα δείχνουν πως το φαινόμενο ζει και βασιλεύει. Δεν συζητάμε για το τι γίνεται μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους και τα ραντεβού του θανάτου. Εστιάζουμε στα επίσημα στοιχεία: Το 2013 υπήρξε αύξηση της τάξης του 4% στις συλλήψεις για οπαδική βία σε σχέση με την περίοδο 2011-’12. Τα περσινά επεισόδια στις εξέδρες του ιστορικού «Γουέμπλεϊ» μεταξύ των οπαδών της Γουίγκαν και της Μίλγουολ στον τελικό Κυπέλλου, ενός αγώνα θεσμού και ποδοσφαιρική γιορτή για τη χώρα, ήταν ένα γερό χτύπημα στην εικόνα των «γηπέδων – εκκλησία» που θέλουν να μας πείσουν ότι επικρατεί στην Αγγλία. Θυμίζω ότι τα τελευταία 15 χρόνια το Αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αποτέλεσε το καλύτερο… άλλοθι για τους «ντίλερς» της εμπορευματοποίησης του αθλήματος. Κάντε το όπως οι Άγγλοι έλεγαν και λένε ακόμα.
Παναγιώτης Αλιατάς