ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Λάκης Στεργιούδας: Ο ήρωας του Μπέιζμπολ Γκράουντ
Αφιέρωμα του Νίκου Μακράκου για το AEK LIVE και το planetface.gr σε έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες της ΑΕΚ που έκλεισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ…

«Απ’ το Βορρά Μέχρι Το Νότο. Να μ’ αγαπάς δε βρήκα τρόπο. Αυτός ο δρόμος γράφει πάνω επιστροφή», αναφέρει το «ρεφρέν» του λαϊκού καλλιτέχνη, Βασίλη Καρρά, το οποίο δεν είναι κατάλληλο μόνο για χωρισμένους ανθρώπους, αλλά και για όσους συνεχίζουν να βιώνουν μεγάλους έρωτες! Αγάπες διαρκείας, τις οποίες αγγίζει το τραγούδι του «Άρχοντα της καψούρας», γι’ αυτό και ταυτίζεται, απόλυτα, με τους «άρχοντες» κάθε είδους, κάθε ηλικίας και κάθε εποχής.
Ένας εξ’ αυτών είναι, αναμφίβολα, ο «καλλιτέχνης», αλλά όχι στον χώρο της μουσικής, μα στον χώρο του αθλητισμού, Τριαντάφυλλος Στεργιούδας!

Γεννημένος στον πεδινό οικισμό της Πορταριάς Χαλκιδικής, γαλουχημένος με το προσφυγικό πνεύμα, το οποίο χαρακτηρίζει τους κατοίκους του Δήμου Νέας Προποντίδας και ιδανικός πρεσβευτής της τιμής δύο μεγάλων αθλητικών συλλόγων με…άρωμα χριστιανικό και προσφυγικό. Πάνω απ’ όλα, όμως, προστάτης των δύο «Δικεφάλων», όπως ο Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης, ο οποίος κοσμεί τον ιερό Ναό της ιδιαίτερης πατρίδας του Λάκη Στεργιούδα και διακρίνεται για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με την περιφορά της εικόνας σε λιτανεία, παραμονή της γιορτής της Παναγίας! Της μεγαλύτερης θρησκευτικής τελετής, η οποία διοργανώνεται, διαχρονικά, στην Πορταριά Χαλκιδικής, παραχωρώντας, εν συνεχεία, την…σκυτάλη στη γιορτή του αθλητισμού με το όνομα, «Αγιοθανάσια», η οποία… ανθίζει σαν το δημοφιλές λουλούδι, το οποίο είναι συνώνυμο με τη «θρυλική» μορφή των Α.Ε.Κ Αθηνών και ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης! Με τη διαφορά, φυσικά, πως το αγαπημένο μας φυτό μαγεύει το κοινό, κυρίως, τον «μήνα του ρόδου», ενώ ο λατρευτός μας, Τριαντάφυλλος, όλη τη διάρκεια του έτους.

Κάθε φορά που ο νους μας γυρίζει στις δεκαετίες του 70’ και του 80’, κάθε στιγμή που ο καθένας μας επιθυμεί να εξιστορήσει μια ευχάριστη ανάμνηση, από εκείνη την εποχή, κάθε περίοδο που οι δύο τεράστιοι «Δικέφαλοι» του ελληνικού αθλητισμού, γιορτάζουν τις δικές τους επετείους…
Όχι γιατί ο πάλαι ποτέ θριαμβευτής της Νίκης Πολυγύρου αποτελεί τον μοναδικό υπερασπιστή των «γκολπόστ» των τριών σωματείων, τις οποίες έχει, στο αθλητικό του διάβα, υπηρετήσει, αλλά διότι το ταξίδι του Τριαντάφυλλου στον χώρο των σπορ είναι ιδιαίτερα πλούσιο, περιλαμβάνοντας αρκετές ανεπανάληπτες εμπειρίες, οι οποίες αποτελούν για τον ίδιο την «πυξίδα» για τον δρόμο της κοινωνικής του καταξίωσης.
Της διεθνούς αναγνώρισης, η οποία συνέβη την αγωνιστική περίοδο, 1976-77, όταν ο 25χρονος, τότε, τερματοφύλακας της Ένωσης-γεννηθείς το 1952- ο οποίος διένυε, τότε, την πέμπτη σεζόν στους «κιτρινόμαυρους», πρωταγωνίστησε στην πιο πετυχημένη ρότα του «Δικεφάλου» του Νότου, συμμετέχοντας μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η καταπληκτική αγωνιστική παρουσία του Λάκη Στεργιούδα στο εκτός έδρας ματς ανάμεσα στην Α.Ε.Κ. και τη Ντέρμπι Κάουντι, θα μείνει για πάντα, ανεξίτηλα, στις καρδιές όλων μας και γραμμένη με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία της Ένωσης, αφού ο ανιψιός της γνωστής καθηγήτριας, Φυσικής Αγωγής, Χρύσας Καρρά, ένιωσε, τότε, τον απόλυτο θαυμασμό από τον κόσμο. Παράλληλα, ο τέως διεθνής τερματοφύλακας, με αφετηρία τον Θερμαϊκό Πορταριάς, αισθάνθηκε, τότε, την πλήρη δικαίωση για την επιλογή του να εγκαταλείψει, μερικά έτη νωρίτερα, τον χώρο του στίβου και την συνεργασία του με τους προπονητές και καθηγητές του στο εξατάξιο γυμνάσιο του Πολυγύρου, Ναπολέοντα Ντέμο και Θοδωρή Αυγίδη, προκειμένου να καταπιαστεί με το ποδόσφαιρο.
Με το πιο διάσημο σπορ στον πλανήτη μας, στο οποίο ο πάλαι ποτέ «μαθητής» των προπονητών, Νίκου Μήτρακα, Τάκη Χρυσανίδη, Ηλία Μπογδάνου και αγαπημένο παιδί του τότε παράγοντα της Νίκης Πολυγύρου, Αναστάσιου Καστρέτσιου, άφησε, έντονα, το στίγμα του, βιώνοντας τη χαρά της εδραίωσης του στην ομάδα, η οποία μετείχε, τότε, στη Γ’ Εθνική, από την ηλικία των 16 ετών (1968), όπως και πολλές, ακόμα, τεράστιες διακρίσεις. Αυτές αφορούν την παρουσία της Ένωσης στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, την κατάκτηση ενός «νταμπλ» (1978), με την ίδια ομάδα, το κέρδος δύο Πρωταθλημάτων Ελλάδας (1978-1979), με τους «κιτρινόμαυρους», τη στέψη του δύο περιόδους ως Κυπελλούχος Ελλάδας (1978, 1983), με τον «Δικέφαλο» του Νότου, τις πέντε (5) παρουσίες του με την Εθνική Ελλάδας, αλλά και δύο σπουδαίες, ακόμα, επιτυχίες με τον έτερο «Δικέφαλο» του ελληνικού αθλητισμού.

Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, ο «πορτιέρο», ο οποίος αποτέλεσε, τον καιρό που αγωνιζόταν στη Νίκη Πολυγύρου, το «μήλο της έριδος» για τον Εθνικό Πειραιώς του τεράστιου επιχειρηματία, Καρέλλα και για τον Άρη Θεσσαλονίκης, του γνωστού, τότε, Προέδρου του, Καμπάνη, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, την Άνοιξη του 1985, αλλά δεν έμεινε στις “δάφνες” του τίτλου, ο οποίος ταυτίστηκε, τότε, τη γιορτή των 2.000 χρόνων της συμπρωτεύουσας. Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας συμμετείχε στις δύο αλήστου μνήμης αναμετρήσεις ανάμεσα στους “ασπρόμαυρους” και τη φημισμένη τότε, Βερόνα, των Μπρίγκελ, Έλκερ, Τζουλιάνι και άλλων σπουδαίων «αστέρων» του ιταλικού συλλόγου, πριν πει το τελευταίο αντίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την ιδιότητα, βέβαια, του αθλητή.
Μοναδική «μελανή» ημερομηνία για τον Λάκη Στεργιούδα, στα χρόνια της φανταστικής του καριέρας, αποτέλεσε, δίχως άλλο, η 11η Ιανουαρίου του έτους 1981, όταν ο σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στην Α.Ε.Κ και τον Ο.Φ.Η, διατήρησε το αγαπημένο παιδί του, τότε, Προέδρου της Ένωσης, Λουκά Μπάρλου, αλλά και των προπονητών του, Χατζημιχαήλ, Μπίγκχαμ, Άντερσον, Φάντροκ, Πούσκας, Στεσλ, Παπαποστόλου, Τσαϊκόφσκι, Μπάρνγουελ, Σενέκοβιτς, Σταματάδη, Σκότσικ και Μπέλλη, περίπου, ενάμιση έτος, μακριά από επίσημα ματς.

Ένα γεγονός, το οποίο, όμως, δεν αρκεί, ευτυχώς, για να αλλοιώσει την πανέμορφη εικόνα, την οποία ξεκίνησε να διαμορφώνει ο «αστέρας» των «γκολκίπερ», από τα μέσα της δεκαετίας του 60′, όταν ο ίδιος εντάχτηκε στην αθλητική οικογένεια του Θερμαϊκού Πορταριάς, μέχρι την Άνοιξη του 1986, όταν και ολοκληρώθηκε η θητεία του στον ποδοσφαιρικό χώρο. Σε μια εποχή, παράλληλα, με την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, όταν ο 34χρονος, τότε, Λάκης Στεργιούδας, αποφάσισε να βάλει το δικό του τέλος στις αθλητικές του εκρήξεις, αφήνοντας στους λάτρεις του αθλητισμού μια τεράστια κληρονομιά από αναμνήσεις! Κατάλληλες για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι ποιος ήταν ο Τριαντάφυλλος, ο οποίος, σύμφωνα με τα ακόλουθα «βίντεο», «έπιανε πουλιά στον αέρα»…