ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

EDITORIALS

Μάθετε την ιστορία της πόλης που φιλοξενεί απόψε την ΑΕΚ…

Published

on

16 χιλιόμετρα από το Ερεβάν βρίσκεται η πόλη Αμποβιάν όπου αγωνίζεται απόψε η ΑΕΚάρα μας… Είναι μια πόλη με 35.000 κατοίκους, συνολική έκταση 11 χιλιομέτρων και ανήκει στην επαρχία Κοταϊκ.

Συνδέεται με την άλλες πόλεις της χώρας μέσω σιδηροδρόμου, αστικών συγκοινωνιών και αυτοκινητόδρομων φυσικά… Οι ντόπιοι αποκαλούν την πόλη Αμποβιάν, Βόρειο Ερεβάν αφού κυριολεκτικά βρίσκεται στις παρυφές της πρωτεύουσας.

Η ιστορία του ονόματος…

Η περιοχή λεγόταν παλιά Ελάρ (Elar). Ο μύθος λέει ότι η Βασίλισσα της Βαβυλώνας Σεμίραμις μετέφερε εκεί… το άψυχο σώμα του Αρμένιου βασιλιά Ara που είχε δολοφονηθεί και διέταξε το χωριό να φωνάξει σύσσωμο el Ara“, που σημαίνει στη γλώσσα των Αρμενίων “σήκω, Ara”. Έτσι προήλθε, όπως λέει η ιστορία, το όνομα Ελάρ (Elar), η προηγούμενη δηλαδή ονομασία, όταν η πόλη ήταν ακόμη χωριό…

Σοβιετική βιομηχανική ανάπτυξη…

Το 1961 η περιοχή πήρε το σημερινό της όνομα, μετά από απόφαση της Σοβιετικής ηγεσίας, προς τιμή του μεγάλου συγγραφέα Χατσατούρ Αμποβιάν. Το 1963 μετατράπηκε και επίσημα σε αστικό κέντρο. Η πόλη χτίστηκε στο οροπέδιο που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Χραζτάν και Αζάτ. Αποτέλεσε για δεκαετίες και μέχρι το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, σπουδαίο κέντρο βιομηχανικής παραγωγής. Η πόλη Αμποβιάν που απόψε θα κιτρινίσει… έχει 8 γειτονιές, ενώ παραμένει ενεργή και η βιομηχανική ζώνη, χωρίς ωστόσο να έχει τις δόξες του παρελθόντος, επί Σοβιετικής Ένωσης… Τότε δέσποζαν εκεί τρία μεγάλα εργοστάσια. Το ένα έφτιαχνε σκυρόδεμα, το άλλο επεξεργαζόταν την πέτρα και το τρίτο ήταν χημικό εργοστάσιο. 

Στα βάθη της ιστορίας…

Το 1860 ο ιστορικός Mesrop Smbatiants ανακάλυψε μετά από ανασκαφές, τα ερείπια ενός Κυκλώπειου φρουρίου από τη 2η χιλιετία π.Χ., ενός αρχαίου νεκροταφείου και καταφυγίων που υπολογίζεται ότι είχαν δημιουργηθεί την Εποχή του Χαλκού. Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικήθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Μεταξύ του 5ου και του 7ου αιώνα μ.Χ., παραχωρήθηκε στη Δυναστεία των Αρμενίων Aματούνι.

Μετά την εισβολή των Σελτζούκων στην Αρμενία, η περιοχή έγινε μέρος του Βασιλείου της Γεωργίας. Αργότερα, πέρασε στα χέρια του Πρίγκιπα Λιπαρίτ Ορμπελί της δυναστείας Ορμπελιάν (εδώ χρειάζεται ένα γκολ απόψε από τον Ορμπελίν..)

Τον 16ο αιώνα η Αρμενία στο ανατολικό της κομμάτι, πέρασε στα χέρια των Περσών και έγινε μέρος του Εριβάν Μπεϊλερμπεϊλίκ και αργότερα του Χανάτου του Εριβάν. Το 1828 οι Ρώσοι κατακτούν την Αρμενία, ορίζουν την Αρμένικη Περιφέρεια και στη συνέχεια το Κυβερνείο του Εριβάν όπου ανήκει η περιοχή. Όταν πρωτομπήκαν οι Ρώσοι στο χωριό Ελάρ έμενε ΜΟΝΟ αρμένικος πληθυσμός… οι πιο πολλοί ντόπιοι και άλλοι μετανάστες από τη Δυτική Αρμενία και το Ιράκ. Αμιγώς αρμενική παράδοση λοιπόν…

Δείτε πως είναι η πόλη σήμερα

Οι επώνυμοι…

Η περιοχή γέννησε… τρεις προσωπικότητες…

  • Τον πολιτικό Μαράτ Αλεξανιάν που διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης της Αρμενίας, από το 1996 μέχρι το 1998.
  • Τον Βάνες Μαρτιροσιάν επαγγελματία πυγχμάχο με σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ. Το ψευδώνυμο του ήταν “Εφιάλτης”. Αγωνίστηκε από το 2005 μέχρι το 2018 και κατέκτησε οκτώ φορές τα “Χρυσά Γάντια”, ενώ διεκδίκησε δυο φορές τον παγκόσμιο τίτλο Ελαφρών Μεσαίων Βαρών, το 2023 και το 2016 και μια φορά τον παγκόσμιο τίτλο Μεσαίων Βαρών το ’18.
  • Και τον διεθνή ποδοσφαιριστή Μασίς Βοκσανιάν, 34 ετών, με πολυετή παρουσία στο Βελγικό πρωτάθλημα, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στη δύση της καριέρας του στην ερασιτεχνική Σιντ-Ελοά-Βίνκελ.

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement