ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Μαθήματα ιστορίας: O δάσκαλος… της ΑΕΚ!

Published

on

Ας θυμηθούμε μια ακόμη… μυθική μορφή της ΑΕΚ. Ο Νικηφόρος Ελεόπουλος, παιδαγωγός στο επάγγελμα ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της ΑΕΚ.

Γεννήθηκε το 1892 στον Άγιο Στέφανο Κωνσταντινουπόλεως. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και ήταν καθηγητής ελληνικών στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης.

Το 1910 ήρθε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΑΕΚ και δυο χρόνια αργότερα, το 1926, ξεκίνησε να διδάσκει φιλολογία και ελληνική ιστορία σε ιδιωτικά Γυμνάσια και στο Κολλέγιο Αθηνών.
Για την εποχή του θεωρείτο πρωτοπόρος στον τρόπο διδασκαλίας και είχε ενεργό συμμετοχή στην ίδρυση και οργάνωση επιστημονικών και κοινωνικών σωματείων όπως η Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία και ο Σύλλογος Γονέων Αθηνών.

Στην ΑΕΚ πρωτοστάτησε… και με τη δική του φιλοσοφία μπόλιασε πολλούς από τους αθλητές μας σε εποχές δύσκολες, εποχές ξεριζωμού και προσφυγιάς. Ο ίδιος δεν έζησε την προσφυγιά αφού είχε φτάσει στην Αθήνα 14 χρόνια πριν την ίδρυση της ΑΕΚ!

Ήταν φυσικά μέλος του πρώτου ιστορικού διοικητικού συμβουλίου της Αθλητικής Ενώσεων Κωνσταντινουπόλεως, διατελώντας αντιπρόεδρος του σωματείου.

Την εποχή εκείνη ήταν και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Τμήματος της ΧΑΝ Αθηνών, όπου και στεγάστηκαν τα πρώτα επίσημα γραφεία της Ένωσης μετά από δική του πρωτοβουλία.
Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο με διδακτικά βιβλία για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κορυφαίο από τα οποία ήταν η τρίτομη ελληνική ιστορία (Αρχαία-Μεσαιωνική-Νεωτέρων Χρόνων).

Παράλληλα είχε γράψει και πολλές μελέτες:

Η αγωγή και η διεθνής συνεργασία (1933)
Προβλήματα της ανατρεφομένης νεότητος (1934)
Το έργον του πατέρα εις την ανατροφήν του αγοριού (1935)
Να καταπολεμήσωμε την επιπολαιότητα (1938)
Η ελληνική εκπαίδευσις εις την Κωνσταντινούπολιν (1952)
Η εθνική σημασία της εορτής των Τριών Ιεραρχών
Διδάγματα από την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως
Οι Τρεις Ιεράρχαι ως λογοτέχναι

Έφυγε από τη ζωή το 1970, σε ηλικία 78 ετών.

Νίκος Αγγελίδης

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement