EDITORIALS
Μεταγραφές: Οδηγός οπαδικής προσέγγισης
Ακόμα μια μεταγραφική περίοδος τέλειωσε, αλλά επειδή θα έρθουν κι άλλες, ας θυμόμαστε κάποια βασικά:
Όταν ακούτε «Δεν θα πάρουμε παίκτη, απλά για να πάρουμε» ή «Δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της ομάδας» ή «Δεν τον έπεισε να φορέσει τη φανέλα της ομάδας». Να τους λέτε ότι αν πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται θα βρουν ποδοσφαιριστές που θα ταιριάζουν απόλυτα στον αγωνιστικό χαρακτήρα της ομάδας, θα πειστούν για το πρότζεκτ και θα γουστάρουν τρελά να έρθουν και θα έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν ποδοσφαιριστές σημείο αναφοράς για όσα χρόνια μείνουν στην ομάδα.
Οι διοικήσεις χρησιμοποιούν τέτοιες ή παρόμοιες φράσεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από πιθανές κριτικές. Αν ένας παίκτης δεν έρθει στην ομάδα, είναι πιο εύκολο να πουν ότι δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά, παρά να παραδεχτούν ότι δεν είχαν σκοπό να διαθέσουν τα χρήματα που απαιτούνταν για να τον αποκτήσουν. Όλη αυτή η παρόμοια επικοινωνιακή τακτική είναι ένας τρόπος να αποφύγουν την κριτική και να προστατεύσουν την εικόνα τους.
Τα πάντα προσεγγίζονται και αναλύονται με το δεδομένο που θέλει την αγαπημένη μας ΑΕΚ να πορεύεται σε καθεστώς ποδοσφαίρου της αγοράς. Δεν είναι επιλογή των οπαδών αυτή η κοινωνική εξέλιξη των πραγμάτων και κάθε συνέπεια βαρύνει τους απολογητές και τους «έχοντες και κατέχοντες» του συστήματος.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης στις μεταγραφές είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία μιας ομάδας. Όταν οι ανταγωνιστές δαπανούν περισσότερα χρήματα σε κάθε μεταγραφική περίοδο, η ποιότητα των ποδοσφαιριστών τους αυξάνεται σημαντικά. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακροπρόθεσμη ανισορροπία, όπου οι ομάδες που επενδύουν λιγότερο βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Οι ομάδες του ελληνικού BIG4 που επενδύουν σημαντικά ποσά στις μεταγραφές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παίκτες υψηλής ποιότητας, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον αγωνιστικό χώρο. Αυτοί οι παίκτες όχι μόνο ενισχύουν την ομάδα άμεσα, αλλά επίσης προσελκύουν περισσότερους φιλάθλους και χορηγούς, δημιουργώντας έναν κύκλο ανάπτυξης και επιτυχίας στις αξίες του ποδοσφαίρου της αγοράς.
Οι ομάδες του ελληνικού BIG4 όμως σε καθεστώς ποδοσφαίρου της αγοράς, ανταγωνίζονται και μεταξύ τους. Αν η ΠΑΕ ΑΕΚ, δεν επενδύει επαρκώς απέναντι στους άλλους τρεις κινδυνεύει να μείνει πίσω στον ανταγωνισμό. Η μη επαρκής χρηματοδότηση για μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει εκτός από το προφανές της έλλειψης ποιοτικών ποδοσφαιριστών στο σύνολο του ρόστερ και του ροτέισον, επιφέρει και μια σειρά από άλλες παθογένειες λιγότερο εμφανείς, εξίσου σημαντικές όμως: Χαμηλότερης ποιότητας από το ζητούμενο διοικητικά στελέχη , μη επαρκής λειτουργία των ακαδημιών, προβληματικό τμήμα σκάουτινγκ, περιορισμένης δυνατότητας για τις απαιτήσεις Ιατρικό Επιτελείο που θα πρέπει να περιλαμβάνει γιατρό, φυσιοθεραπευτή και μασέρ κορυφαίου επιπέδου. Ακόμα και ο αναλυτής που συλλέγει και αναλύει στατιστικά στοιχεία για τους αγώνες ή ένας ψυχολόγος που θα υποστηρίζει τους παίκτες σε ψυχολογικό επίπεδο, βοηθώντας τους να διαχειριστούν το άγχος θα είναι ανάλογης ποιότητας με τα χρήματα που θα διαθέσει μια ποδοσφαιρική εταιρεία για την στελέχωση αυτών των πολύ σημαντικών θέσεων. Μια λειτουργία όλων αυτών των τμημάτων που δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις, δημιουργεί έναν αρνητικό κύκλο, όπου η ελλειπτική χρηματοδότηση σε σχέση με κάποιους ανταγωνιστές οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της θέσης του αγωνιστικού τμήματος.
Επιπλέον, η επένδυση σε μεταγραφές δεν αφορά μόνο την απόκτηση νέων παικτών ή ικανών στελεχών, αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων αστέρων της ομάδας και των άξιων, έμπειρων και δοκιμασμένων στελεχών της διοίκησης. Οι παίκτες υψηλής ποιότητας είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε μια ομάδα που δείχνει διάθεση να επενδύσει και να βελτιωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα στελέχη. Αυτό ενισχύει τη συνοχή και τη σταθερότητα της ομάδας, που είναι κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία.
Συνοψίζοντας, η χρηματοδότηση μιας ομάδας σε καθεστώς ποδοσφαίρου της αγοράς είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα μιας ομάδας. Η τοποθέτηση «Μα ο πρόεδρος έδωσε αρκετά λεφτά» με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Θα ήθελα να μου πείτε αν και πόσα παραπάνω έβαλε από τους ανταγωνιστές μας. Χωρίς χρηματοδότηση τουλάχιστον ανάλογη με τους ανταγωνιστές, η ομάδα δεδομένα θα μείνει πίσω σε αγωνιστικό επίπεδο και θα ψάχνει ηρωικές υπερβάσεις από προπονητές και αγέλες ποδοσφαιριστών. Είναι σημαντικό οι οπαδοί να αναγνωρίσουν αυτήν την πραγματικότητα και να δράσουν ανάλογα, απαιτώντας τα απαραίτητα ποσά για την ενίσχυση της ομάδας τους.