Μην προσπαθείς να κάνεις τα σπουργίτια αετούς

0

Ο Παναγιώτης Αλιατάς εκφράζει τους προβληματισμούς του…

Bald Eagle in mid-air flight over Homer Spit Kenai Peninsula Alaska WinterΕίμαι αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη κατάσταση και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας. Oταν ξεκίνησε η εποχή της Νέας Τάξης πραγμάτων στην οικογένεια της ΑΕΚ, από τη στιγμή του οριστικού υποβιβασμού της ομάδας μας και μετά, κατέθεσα την γνώμη μου για τις εξελίξεις, καθαρά και ξάστερα, χωρίς φτιασιδώματα, ήξεις αφίξεις και περιθώρια για παρερμηνείες, αυτό έγινε τόσο μέσα από τα κείμενα μου, όσο και από την τηλεοπτική εκπομπή «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα» που είχα κάθε Πέμπτη βράδυ με τον Αδελφό και Φίλο μου, Δημήτρη Καβαλαγιό, στον ελεύθερο αέρα του «AEK-LIVE Channel». Αποτέλεσμα: πρωτοφανείς πιέσεις και κυνικές απαιτήσεις λογοκρισίας, στο όνομα του καλού της ΑΕΚ (το ποιο;) με επιχειρήματα «Νεάντερνταλ». Έγινε πολύ κουβέντα εκείνο το διάστημα και τελικά αποφάσισα να μην ξανασχοληθώ μέσα από το AEK-LIVE με την επίμαχη κατάσταση, πρώτα και κύρια επειδή η δική μου στάση ζωής και οι δικές μου απόψεις επηρέαζαν την ψυχική ισορροπία και ηρεμία τρίτων, αλλά και γιατί με επηρέασε το μήνυμα ενός «πρεσβυτέρου» που σέβομαι απόλυτα: «Αγόρι μου, μην προσπαθείς να κάνεις τα σπουργίτια Αετούς»!

Κάπως έτσι άρχισαν να έρχονται μηνύματα από την «άλλη μεριά», αυτών που με κατηγορούσαν ότι προσκύνησα κι εγώ τον νέο αυτοκράτορα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν προβοκατόρικο ύφος, ίσως κάποιοι να γούσταραν να μας βάλουν να τσακωθούμε, ή να βρήκαν τρόπο να χτυπήσουν το ενοχλητικό AEK-LIVE με «δούρειο ίππο» την δική μου διαφορετική προσέγγιση όσων αφορά το καλό της ΑΕΚ. Με αφορμή τα εισιτήρια διαρκείας, μου ήρθε ένα μήνυμα από έναν άνθρωπο που δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, διατηρώ όμως τακτική επικοινωνία μαζί του και μόνο προβοκάτορα δεν μπορείς να τον πεις. Σας το μεταφέρω αυτούσιο: «Τώρα που πρέπει να μιλήσεις, μας λες για τον Σπανό και τον Κομπότη. Τώρα που πνιγόμαστε και ψάχνουμε έναν άνθρωπο βρε αδελφέ να εκφράσει την οργή μας… κοκοκο! Βρε Ουστ, όλοι ίδιοι είσαστε». Αφού πρώτα πω ότι ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι. ΠΟΤΕ δεν ήμασταν και ΠΟΤΕ δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι. Παράδειγμα: Το AEK-LIVE είναι το μοναδικό που τόλμησε να καλέσει τους Ενωσίτες να ψηφίσουν για τα εισιτήρια διαρκείας της σεζόν 2013-2014.

Επίσης στο AEK-LIVE υπάρχει στήλη που μπορεί ο κάθε αναγνώστης να εκφράσει τη γνώμη του χωρίς να περιμένει από κάποιον άλλο να το κάνει για λογαριασμό του. Θα συνεχίσω να περιμένω και να αναλύω τις εξελίξεις, απλά θέλω να σας πω μια ιστορία που μου ήρθε στο μυαλό όταν παρακολούθησα εκτεταμένα στιγμιότυπα από το Τατόι.

Κάποτε το μουσείο Getty στο Λος Άντζελες είχε φέρει τους κορυφαίους ειδήμονες του κόσμου της ελληνικής γλυπτικής για να εξετάσουν έναν κούρο που ήθελε να αγοράσει για να τον προσθέσει στα εκθέματα του. Ο ένας μετά τον άλλον, οι ειδήμονες αντιδρούν με την επονομαζόμενη «διαισθητική απέχθεια». Ένα ισχυρό προαίσθημα ότι ο κούρος δεν είναι 2.500 ετών αλλά ένα σύγχρονο αντίγραφο. Κανείς από τους ειδικούς στην ελληνική γλυπτική δεν μπορούσε να πει αμέσως ότι θεωρεί το άγαλμα πλαστό. Ένας ιταλός ιστορικός τέχνης μπόρεσε να φτάσει πιο κοντά από όλους σε μια αιτιολογία, με το να καταγγείλει ότι κάτι (δεν ήξερε τι ακριβώς) φαινόταν πως δεν πήγαινε καλά, με τα νύχια του χεριού του αγάλματος. Ένας διάσημος αμερικανός ειδήμονας είπε ότι η πρώτη λέξη που του ήρθε στο νου του ήταν: «καινούργιο», ενώ ένας έλληνας ειδήμονας δήλωσε άτονα: «Όποιος έχει δει ποτέ ένα άγαλμα να βγαίνει απ’ το χώμα μπορεί να καταλάβει ότι αυτό το πράγμα δεν υπήρξε ποτέ θαμμένο». Τελικά οι ειδήμονες συμφώνησαν ότι το άγαλμα ήταν αντίγραφο, χωρίς να γνωρίζουν το πώς το γνώριζαν.

Ομολογώ ότι η παρουσίαση στο κλειστό club της αστικής τάξης της Ελλάδας, στο Τατόι Club, της τεράστιας συνδρομής και προαπαιτούμενης έγκρισης δυο ιδρυτικών μελών για να γίνεις κομμάτι των ελίτ, μου προκάλεσε «διαισθητική απέχθεια». Ίσως το όλο σόου να είχε τη σημειολογική του εξήγηση σε συνδυασμό με τον οικονομικό αποκλεισμό λόγο της εξωφρενικής τιμής των διαρκείας, μεγάλης και συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας οπαδών της ΑΕΚ. «Διαισθητική απέχθεια» λοιπόν. Φυσικά η διαίσθηση δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αναγνώριση.

Τα ραμφίσματα του αετού (Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013)

Ράμφισμα 1. «Αναλυτές» των εξελίξεων στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Πρόκειται για τους ενσωματωμένους στην υπηρεσία της εξουσίας ιδεολογικούς κομάντος, τους επιφορτισμένους με την αποστολή να δικαιολογούν τη βαρβαρότητα επικαλούμενοι ως αιτία το αποτέλεσμα.

Ράμφισμα 2. Όποιος είναι ΑΕΚ ξέρει ότι το χάος δεν έχει διακυμάνσεις, η Αλήθεια δεν έχει εκφάνσεις, ένα λουλούδι χάνει το άρωμα του αν το κόψεις. Είμαι ΑΕΚ και ξέρω ότι πρέπει να μάθω να σηκώνομαι όταν πέφτω, να υψώνομαι όταν απειλούμαι, να ζήτω αντί να εκλιπαρώ, να ψάχνω αντί να αρνούμαι. Όποιος είναι ΑΕΚ ξέρει.

Ράμφισμα 3. Πως γίνεται το γήπεδο να ανήκει στην Ερασιτεχνική και ταυτόχρονα να διαφημίζεται ότι οι κάτοχοι διαρκείας θα παίρνουν μετοχές στην Δικέφαλος Α.Ε. που θα κατασκευάσει το γήπεδο; Τελικά το γήπεδο θα ανήκει στην Ερασιτεχνική ή στους μεγαλομετόχους της Δικέφαλος Α.Ε.;

Ράμφισμα 4. Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, καθώς φαίνεται, έχει κοινές απόψεις με τον νέο ισχυρό παίκτη του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τον Ιβάν Σαββίδη. Οι κοινές τους απόψεις συμπίπτουν και στο πρόσωπο του Βασίλη Γκαγκάτση;

Ράμφισμα 5. Όπως όλα δείχνουν για μια ακόμα φορά θα κληθούμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και παρά τους μεγιστάνες που μας περιτριγυρίζουν, ο λαός της ΑΕΚ θα αποτελέσει το βασικό, για να μην πω το μοναδικό χρηματοδότη της ομάδας.

Ράμφισμα 6. Κραυγάζει ο οπαδός σκλάβος του μεγιστάνα, νομίζει πως ξέρει τι επιθυμεί!
Κραυγάζει ο οπαδός σκλάβος του μεγιστάνα, νομίζει πως έχει κάτι να πει!
Κραυγάζει ο οπαδός σκλάβος του μεγιστάνα, ακούει μα δε θέλει να αφουγκραστεί! Κραυγάζει ο οπαδός σκλάβος του μεγιστάνα, συντρίφτηκε απ’ την υποταγή!

ΥΓ. Σας βλέπω, σας ζω, σας νιώθω. Δεν αναζητάτε την αλήθεια στον έξω κόσμο, στον πραγματικό αισθητό κόσμο, αλλά μέσα στην αυλή της αυταπάτης. Αναζητάτε τις αιώνιες αλήθειες στη χώρα των Ιδεών, στην πατρίδα ΑΕΚ, ανεξάρτητα από τις αισθήσεις, τις επιθυμίες και τα συμφέροντα. Αναζητάτε τις «μεγάλες ουσίες» τις αιώνιες αξίες: «Θεός, Αγαθό, Δικαιοσύνη, Πατρίδα, Ομορφιά» δηλαδή ΑΕΚ!!! Όλα αυτά όμως τα ψάχνετε σε λάθος κατεύθυνση. Είσαστε παγιδευμένοι στα δίχτυα της κυρίαρχης ιδεολογίας. Στην πραγματικότητα, υπερασπίζεστε τις παραδοσιακές «ηθικές» αξίες της ανηθικότητας και τη «νομιμότητα» της παρανομίας των εκμεταλλευτών της ΑΕΚ.

Παναγιώτης Αλιατάς

[email protected]

https://twitter.com/aliatas74

http://aekblog-aliatas.blogspot.gr/


Comments are closed.