EDITORIALS
Έρευνα: Για το σήμα που γράφτηκε ότι μοιάζει με του ΠΑΟΚ…
Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου της ΑΕΚ δείχνει απογοήτευση από το σχέδιο του σήματος που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια της ΑΕΚ. Γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες ώρες ακόμη και στην επίσημη ανάρτηση παρουσίασης του σήματος από την ΠΑΕ. Πάρα πολλά…
Ότι το σχέδιο είναι πρόχειρο, ότι θυμίζει συνδεσμιακό αυτοκόλλητο της δεκαετίας του ’80, ότι είναι πολλά μαζεμένα στο περιεχόμενο και κουράζει το μάτι, ότι το λιτό σχέδιο της ΚΑΕ με τον δικέφαλο και το 100 να αγγίζει το άπειρο είναι απείρως καλύτερο, ότι ο δικέφαλος με κατεβασμένα φτερά δεν ταιριάζει, ότι μοιάζει με τον δικέφαλο του ΠΑΟΚ, ότι η λέξη χρόνια είναι γραμμένη με γραμματοσειρά που θυμίζει τούρτα γενεθλίων και άλλα πολλά και διάφορα.
Γράφει ο Νικόλας Αγγελίδης
Μια στιγμή όμως… Να δούμε κάποια δεδομένα. Ιστορικά δεδομένα… Σε ότι αφορά τον δικέφαλο. Να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα για να μην γράφονται από εδώ και από εκεί ανακρίβειες…
Η ΑΕΚ εμφάνισε πρώτη φορά το έμβλημα της σε φανέλα επίσημα το 1930! Μέχρι τότε αγωνιζόταν με κάθετες κιτρινόμαυρες ρίγες όπως αναδεικνύουν οι πρώτες φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες στον χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσε η ομάδα ως προπονητήριο, τις Στήλες του Ολυμπίου Διός!
Η ΑΕΚ παίζει με τις ριγέ μέχρι το 1927 χωρίς να υπάρχει πουθενά ο δικέφαλος αετός. Το 1927 φορά ολόμαυρη εμφάνιση με κίτρινο γιακά, όπως βλέπετε στη φωτογραφία του Στέφανου Κωνσταντινίδη, ενός πολύ ταλαντούχου σέντερ-χαφ που είχε έρθει στην Ένωση από την Έδεσσα.
Το 1929 η ΑΕΚ εμφανίζεται ξανά με μαύρες εμφανίσεις αλλά στρογγυλεμένο τον γιακά σε κίτρινο χρώμα και κίτρινα μανίκια… Πουθενά δεν υπάρχει έμβλημα
Η πρώτη φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος εμφανίζεται το 1930. Την φοράει ο Χρήστος Ρίμπας!
Ο δικέφαλος αετός που υπάρχει στην φανέλα του Ρίμπα, ο πρώτος μετά από τα έξι χρόνια ύπαρξης της ΑΕΚ, είναι αυτός που βλέπετε παρακάτω…
Για τους λάτρεις της ουσίας είναι με κλειστά φτερά… Η ιδέα να ανοίξει τα φτερά του ο δικέφαλος αετός για να ετοιμάζεται να πετάξει προς Ανατολή και Δύση, παντού σε όλο τον κόσμο, ελεύθερος και δυνατός… υιοθετήθηκε αργότερα…
Εκείνη την περίοδο η ΑΕΚ χρησιμοποιεί στα επίσημα επιστολόχαρτα της (και για πολλά χρόνια) τον δικέφαλο που βλέπετε… στο δελτίο αθλητού του παππού μου 1930. Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα φτερά ούτε κατεβασμένα είναι, ούτε ανοικτά… Κάτι στο ενδιάμεσο ίσως…
Το 1931-1932 η ομάδα προβάρει τις οριζόντιες ριγέ φανέλες (λέτε να δούμε κάτι τέτοιο στην επετειακή παρουσίαση της φανέλας για τα 100 χρόνια απόψε;)
Το 1932-1933 η φανέλα μας γίνεται ακόμη πιο ριγέ… με περισσότερες οριζόντιες κιτρινόμαυρες γραμμές… Ούτε σε αυτή τη χρονιά υπάρχει το έμβλημα στη φανέλα μας, ούτε και στη φανέλα του Ρίμπα, όπως πριν μερικά χρόνια…
Ο πρώτος δικέφαλος που εμφανίζεται σε φανέλα, όχι τερματοφύλακα είναι τη σεζόν 1934 -1935… Βλέπουμε εδώ να την φοράει ο Παπαδόπουλος. Ο δικέφαλος είναι προφανώς κακοσχεδιασμένος και φαίνεται να έχει κατεβασμένα τα φτερά…
Και φτάνουμε προπολεμικά στην ομαδάρα του Μαρόπουλου, του Τζανετή και των άλλων παιδιών… Εκείνη την περίοδο η ομάδα φοράει ολοκίτρινη φανέλα με μαύρο λαιμό και μαύρο τελείωμα στα μανίκια… Και ενίοτε (όχι πάντα…) υπάρχει στο στήθος ο δικέφαλος αετός όπως βλέπετε εδώ σε αυτή την αχνή φωτογραφία του Τρύφωνα Τζανετή.
Και εδώ βλέπουμε με τον δικέφαλο αετό στις φανέλες την πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ του 1939-1940, λίγο πριν την κατοχή…
Οι διαφορές με τον ΠΑΟΚ
Και τώρα οι συγκρίσεις με τον αετό του ΠΑΟΚ… Πρώτα απ’ όλα να θυμηθούμε το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ, μόλις αποσπάστηκε από την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, Δεν ήταν δικέφαλος αετός αλλά ένα τετράφυλλο αγκαλιά με ένα πέταλο.
Εδώ μια από τις πρώτες ομάδες του ΠΑΟΚ πριν ακόμη διαλυθεί η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης
Και ο ΠΑΟΚ αργεί να βάλει τον δικέφαλο στις επίσημες εμφανίσεις του. Χαρακτηριστική η φωτογραφία λίγο πριν κηρυχτεί ο πόλεμος στις 6 Οκτωβρίου του 1940, σε αγώνα κόντρα στην ΜΕΝΤ.
Ο πρώτος δικέφαλος εμφανίζεται στις φανέλες του ΠΑΟΚ μεταπολεμικά, τη δεκαετία του ’50 και ο σχεδιασμός είναι αυτός που βλέπουμε να φοράει ο Γιώργος Κούδας…
Αυτός ο δικέφαλος ταιριάζει περισσότερο με εκείνον της ΑΕΚ προπολεμικά όπως βλέπουμε εδώ στη φανέλα που φοράει ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ ήρωας της Αντίστασης ΕΑΜίτης παίκτης της Ένωσης Σπύρος Κοντούλης
Να και μια σύγκριση δίπλα δίπλα…
Πάμε στο τώρα… Για αυτό που γράφτηκε ότι δηλαδή ο δικέφαλος αετός για τα 100 χρόνια μοιάζει με του ΠΑΟΚ. Αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα, ότι ο πρώτος δικέφαλος αετός που δεν είχε ανοίξει ακόμη τα φτερά του, αυτός της ΑΕΚ, ακολουθήθηκε σε σχεδιασμό, πάνω στο ίδιο μοτίβο με λίγες αλλαγές από τον ΠΑΟΚ. Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι η ΑΕΚ προηγήθηκε κατά μια δεκαετία τουλάχιστον.
Ο αετός του σήματος για τα 100 χρόνια δεν έχει καμία σχέση με τους δικέφαλους που βλέπουμε παραπάνω… Έχει τα φτερά προς τα κάτω, προφανώς για να θυμηθεί την ιστορία και τα πρώτα σχέδια του δικέφαλου αετού της Ένωσης, αλλά δεν μοιάζει με κανέναν. Είναι ξεχωριστό σχέδιο. Είναι πάντως τα φτερά εντελώς χαμηλωμένα κάτι που ιστορικά δεν τον συναντάμε σε καμία περίοδο της ΑΕΚ. Μοιάζει πολύ περισσότερο με εκκλησιαστικό έμβλημα!
Να μερικά παραδείγματα βυζαντινών αετών που ταιριάζουν με το σχέδιο για τα 100 χρόνια…
Αυτά λοιπόν προς απάντηση των σεναρίων για ομοιότητες του εμβλήματος του ΠΑΟΚ με αυτό των 100 χρόνων που σχεδίασε η ΠΑΕ.
Τώρα αν αρέσει και σε ποιους αρέσει είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο… Για μένα, αν ρωτάτε, όντως είναι πολύ busy το σχέδιο, κουράζει στο μάτι, θέλει να πει πολλά που θα μπορούσε να τα είχε πει με λιγότερα… και ο αετός δεν με “ταξιδεύει” σε καμία περίοδο. Ίσως να ήταν μια προσπάθεια αντιγραφής του δικέφαλου που είχε στο στήθος του ο Στέλιος Σεραφείδης;
Ότι πιο κοντινό, αν υπολογίσεις τα τσακίσματα στο λαιμό… Αλλά ακόμη και αυτό μακριά από την πραγματικότητα. Εσείς τι λέτε;