ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΛΥΓΕΡΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ

Οι μνήμες ζωντανεύουν…

Published

on

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1999, λίγα λεπτά πριν τις τρεις το μεσημέρι. Ένα απόκοσμο βουητό και ένα ακόμα πιο… απόκοσμο κούνημα 15 δευτερολέπτων σημάδεψαν την ζωή όσων το ζήσαμε…

Γράφει η Λυγερή Γιαννουλάκη

Το βουητό ξεκινάει και  χωρίς να το καταλάβω είμαι με την οικογένεια μου στον κήπο, γύρω ο κόσμος έχει βγει έξω, το χώμα έχει ρωγμές. Προσπαθώ να καταλάβω τι έχει συμβεί… Λίγα χιλιόμετρα παρά πέρα, στα Άνω Λιόσια, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Μεταμόρφωση, στο Μενίδι άνθρωποι πλακώθηκαν από σίδερα και ντουβάρια. Εργαζόμενοι δεν γύρισαν ποτέ ξανά σπίτι τους. Νεκροί 143…

Ο δεύτερος διωγμός

Ο εγκέλαδος άφησε πίσω βομβαρδισμένο τοπίο… Μέρος του τοπίου αυτού ήταν και το ιστορικό γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες και το βίντεο .  Οι θύρες  3 και 16 έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του γηπέδου. Η “Ένωση” αγωνίστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα  στα Άνω Λιόσια, μέχρι να επιστρέψει ξανά στη Φιλαδέλφεια και λίγα χρόνια μετά, το 2003, να πάρει και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς (Άνω Λιόσια, Νέα Σμύρνη και ΟΑΚΑ).

Ο εφιάλτης “χτύπησε” την πόρτα ξανά

Όμως δεν ήταν ο ίδιος, αλλά κάποιος… μακρινός του συγγενής. 20 χρόνια μετά, περίπου την ίδια ώρα, ήμουν στη δουλειά όταν μας “χτύπησε” την πόρτα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019. Τον κατάλαβα, έμοιαζε αρκετά στον “προπάππου” του, κατάλαβα την “καταγωγή” του! Ο νους πήγε στην οικογένεια, σε εκείνους που με προστάτεψαν, τότε στα 5 μου. Όλοι καλά.

Μετά πήγε και στο σπίτι, εκείνο που χτίζεται, αλλά και εκείνου που “ξεκίνησε” να “γκρεμίζει” ο “πρόγονος¨ του σημερινού ανεπιθύμητου “επισκέπτη”. Ο νους πήγε στους εργάτες που το χτίζουν και ταυτόχρονα σε αυτούς που πριν 20 χρόνια έφυγαν για τη δουλειά και δεν γύρισαν ξανά σπίτι τους.

Ποτέ ξανά!

Δεν μπορούμε να “ακυρώσουμε” τα φυσικά φαινόμενα, δεν μπορούμε να  καταργήσουμε τους σεισμούς. Όμως μπορούμε και πρέπει όμως να παρθούν μέτρα προστασίας, πρέπει η αντισεισμική θωράκιση να έχει τον πρώτο “λόγο”, σε δημόσια κτήρια, γήπεδα, αθλητικούς και εργασιακούς χώρους, σε κατοικίες. Ποτέ ξανά νεκροί, ποτέ ξανά κατεστραμμένα και γκρεμισμένα γήπεδα!

 

Η τότε ομάδα της ΑΕΚ προπονείται στους Θρακομακεδόνες,΄στις 8/9/1999,
όπου διακρίνονται σεισμόπληκτα κτήρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Advertisement