ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Οι 5 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο!

Published

on

ousia1

Υπάρχουν ερευνητές που πιστεύουν ότι μια ουσία μπορεί να είναι εθιστική ανάλογα με τη βλάβη που προκαλεί, την αξία που έχει, το βαθμό στον οποίο ενεργοποιεί το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το πόσο «ευχάριστη» είναι και το κατά πόσο προκαλεί συμπτώματα στέρησης. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες για τη μέτρηση της δυναμικής εξάρτησης μιας ουσίας ενώ δεν είναι λίγοι και οι ερευνητές που συμφωνούν ότι καμία ουσία δεν είναι πάντοτε εθιστική, αναφέρει το Business Insider. Ο χημικός David Nutt και οι συνεργάτες του έδωσαν παρόλα αυτά ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα στη δημοσιότητα, παρουσιάζοντας τις 5 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο.

Ηρωίνη
Έχει αξιολογηθεί ως το πιο επιβλαβές ναρκωτικό. Η ευφορική και αναλγητική επίδραση των οπιοειδών οφείλεται στη σύναψη τους με τους ενδορφινικούς υποδοχείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν τα ερεθίσματα του πόνου και να διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Η αγορά των παράνομων οπιούχων, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης, εκτιμάται ότι ήταν 68 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο το 2009.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει πολλές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αλλά σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα φάνηκαν αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου κατά 40% έως 360%.

Κοκαΐνη
Η κοκαΐνη σχετίζεται άμεσα με τη ντοπαμίνη του εγκεφάλου που μεταφέρει μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Στην ουσία, εμποδίζει τους νευρώνες από την περιστροφή του σήματος ντοπαμίνης με αποτέλεσμα μια μη φυσιολογική ενεργοποίηση των οδών ανταμοιβής του εγκεφάλου. Εκτιμάται ότι το 2009 η αγορά κοκαΐνης ήταν αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα βαρβιτουρικά
Τα βαρβιτουρικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του άγχους και για την πρόκληση ύπνου. Σε χαμηλές δόσεις προκαλούν ευφορία, αλλά σε υψηλότερες μπορεί να είναι θανατηφόρα επειδή καταστέλλουν την αναπνοή. Οι διαταραχές της συμπεριφοράς και η πιθανότητα σωματικής εξάρτησης από τα βαρβιτουρικά άρχισαν να αναγνωρίζονται τη δεκαετία του 1950.

Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι το κύριο εθιστικό συστατικό του καπνού. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως από τους πνεύμονες και παραδίδεται στον εγκέφαλο. Το 2002, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Continue Reading
Advertisement