ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΤΕΜΟΝ ΑΕΚ μας κάνει ξανά υπερήφανους!

Published

on

Αφιέρωσε την νίκη του στα 100 χρόνια ΑΕΚ!

Ο Πόντιος (με καταγωγή από την Άρδασα της Αργυρούπολης) δρομέας υπεραποστάσεων, Γιώργος Ζαχαριάδης γνωστός στο δρομικό κίνημα και ως «Τεμόν ΑΕΚ» (ποντιακή ορολογία “Η δική μου ΑΕΚ”) συγκλόνισε για μια ακόμα φορά με την προσπάθειά του καθώς ήταν ο μεγάλος νικητής του 1ου αγώνα Kefalonia Backyard Ultra που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι, τρέχοντας 174 χιλιόμετρα και 356 μέτρα σε 21 ώρες 11 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα……..!!!

Ο KEFALONIA BACKYARD ULTRA ήταν ένας πρωτόγνωρος και ιδιαίτερος αγώνας ορεινού δρόμου (trail running), τύπου backyard ultra, σε κυκλική διαδρομή μήκους 6.706 μέτρων, που οι δρομείς καλούνται να τρέξουν σε χρόνο μίας ώρας, κάθε ώρα, και όποιος αντέξει να κάνει τους περισσότερους κύκλους θα είναι και ο νικητής!! Ένας άθλος δηλαδή που αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχος αγώνας δύο φορές, στην Κρήτη, τα έτη 2023 και 2024.

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 9 το πρωί, 99 δρομείς από όλη την Ελλάδα στάθηκαν στην εκκίνηση. Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 ο αγώνας του Kefalonia Backyard Ultra ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί, μετά από 26 συνολικά no stop κύκλους. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης ήταν ο μεγάλος νικητής με 174,356 χλμ σε 21 ώρες τρέχοντας κυριολεκτικά όλη τη νύχτα δείχνοντας απίστευτη σωματική και ψυχική αντοχή.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Αναστάσιος Λεωνίδης από το Ηράκλειο της Κρήτης με 25 γύρους, διανύοντας 167χλμ και 650μ.Στην τρίτη θέση με 19 γύρους και 127χλμ και 414μ βρέθηκε ο Ευριπίδης Ανδρεάδης από την Θεσσαλονίκη.

Εκτός όμως από τους άνδρες, μεγάλη μάχη έγινε και στην κατάταξη των γυναικών, όπου: Νικήτρια ήταν η Όλγα Μπράνη, με 9 κύκλους και 60,354 χλμ, η οποία πάλεψε σκληρά με την Robyn Charlton, από την Αυστραλία, δεύτερη γυναίκα στον αγώνα με 8 κύκλους και 53,648 χλμ, ενώ τρίτη στην κατάταξη γυναικών με 6 κύκλους και 40,236 χλμ η Γιούλη Κλεφτοσπύρου από την Κεφαλονιά.    

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης, για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι δρομέας υπεραποστάσεων και έχει στο ενεργητικό του σπουδαίες διακρίσεις κορυφαίων αγώνων. Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής και τερματισμού στον διάσημο αγώνα δρόμου «Φειδιππίδειος Άθλος» (Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα 492 χλμ.) έχοντας συμμετάσχει και στις 7 διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Έχει τερματίσει πολλές φορές τον Σπάρταθλον (Αθήνα – Σπάρτη 246 χλμ.), Δόλιχο Δρόμο (Δελφοί – Ολυμπία 255 χλμ), Ευχίδειο Άθλο (Δελφοί-Πλαταιές-Δελφοί 215 χλμ), Ολύμπιο δρόμο (Αρχαία Νεμέα-Αρχαία Ολυμπία 180 χλμ) καθώς και δεκάδες άλλους αντίστοιχους αγώνες.

Δύο σπουδαίοι προσωπικοί του άθλοι ήταν όταν:

  • Το 2015 «ένωσε» τρέχοντας την Παναγία Σουμελά Βέροιας με την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, διανύοντας σε 27 ημέρες περίπου 2.000 χλμ., στη μνήμη των προγόνων του που πέθαναν μετά τον ξεριζωμό τους, ερχόμενοι προς τη μητέρα Ελλάδα.
  • Το 2019 έτρεξε 1453 χιλιόμετρα σε 15 μέρες για να φέρει χώμα και νερό από την Κωνσταντινούπολη, τα οποία ρίχτηκαν στα θεμέλια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ είναι η κινητήριος δύναμή των διαδρομών του. Υποστηρίζει με πάθος την ομάδα και τρέχει με τα χρώματα της, το Δικέφαλο Αετό στο στήθος και το Νο 21 και βέβαια με το προσωνύμιο ΤΕΜΟΝΑΕΚ.

Η Σμυρνιά γιαγιά φταίει ή το DNA; Δεν ξέρω! Κάπου στην εφηβεία την επέλεξα κι ας ήταν τότε πολλά χρόνια μακριά από τίτλους. Πάντα με τους Ινδιάνους ήμουνα άλλωστε και στα γουέστερν! Έρωτας ισόβιος γιατί η ΑΕΚ για μένα δεν είναι μόνο ομάδα. Αξέχαστη στιγμή κοντά της η πρώτη φορά στο Νίκος Γκούμας. Σκεπαστή, 1989, φιέστα πρωταθλήματος, καταλαβαίνετε...