ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Κάιν είμαι εγώ!

Το πρόβλημα είναι το εξής: Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1,10 ευρώ. Το ρόπαλο κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

Published

on

Δείτε το παρακάτω απλό πρόβλημα. Μην προσπαθήσετε να το λύσετε κάνοντας υπολογισμούς με κομπιουτεράκια. Ακολουθήστε τη διαίσθηση σας, όπως θα κάνατε για να απαντήσετε στην ερώτηση: «μπορεί ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας της Ελλάδας να αποτελεί λύση και διέξοδο για μια ποδοσφαιρική ομάδα;»

kain_abel_grtΤο πρόβλημα είναι το εξής: Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1,10 ευρώ. Το ρόπαλο κοστίζει 1 ευρώ περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

Σκεφτήκατε έναν αριθμό. Ο αριθμός φυσικά είναι το 10. Όλοι εσείς που διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές, εύκολα και με σιγουριά θα απαντήστε ότι η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά του ευρώ. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του εύκολου προβλήματος είναι ότι προκαλεί μια διαισθητική, ελκυστική, όμως λανθασμένη απάντηση. Κάντε την πράξη και θα δείτε. Αν η μπάλα έκανε 10 λεπτά, όπως σκεφτήκατε όλοι, τότε το σύνολο δε θα είναι 1,10, αλλά θα είναι 1,20 ευρώ. 10 λεπτά για την μπάλα και 1,10 ευρώ για το ρόπαλο. Η σωστή απάντηση είναι 5 λεπτά. 5 λεπτά κάνει η μπάλα, ένα ευρώ παραπάνω κάνει το ρόπαλο, δηλαδή 1 ευρώ και 5 λεπτά, το σύνολο 1,10 ευρώ. Με ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε ότι ακόμη και όσοι κατέληξαν στον σωστό αριθμό, με κάποιον τρόπο, αντιστάθηκαν στη διαίσθηση.

Στη σύγχρονη υπαρκτή πραγματικότητα χειραγώγησης των μαζών, η διαίσθηση των ανθρώπων δεν αφήνεται στην τύχη. Τα Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης εκεί ακριβώς στοχεύουν, να κατασκευάσουν συνειδήσεις, γνώμες, στάσεις ζωής και τελικά διαισθήσεις. Ο βομβαρδισμός είναι καθημερινός: «όλοι φοβούνται και πολεμάνε τον μεγάλο ηγέτη της ομαδάρας μας», «όλα τα Ιερά Τέρατα της ομάδας στο πλευρό του μεγάλου ηγέτη», «εκπορθητής του Πειραιά, της Φιλαδέλφειας, της Λεωφόρου, της Θεσσαλονίκης… ο μεγάλος ηγέτης», «όλοι στο πλευρό του μεγάλου ηγέτη για μια μεγάλη ομάδα», «φέρνει παιχταράδες ή φτιάχνει ομαδάρα ή φτιάχνει γηπεδάρα ο μεγιστάνας», «ο μεγάλος ηγέτης έδωσε εντολή να αγοραστούν δυο παιχταράδες που θα τρελάνουν τον κόσμο», «οι εχθροί έχουν χάσει τον ύπνο τους από την ομαδάρα που φτιάχνει ο μεγιστάνας», «ηδονίζεται ο λαός και μόνο στην σκέψη της αυτοκρατορίας του μεγάλου ηγέτη». Μετά μπορούν να κάνουν ένα γκάλοπ με ερώτηση: «είναι ο μεγάλος ηγέτης ο κατάλληλος για γιγάντωση της ομαδάρας μας;» Η απάντηση θα είναι «Ναι» σε ποσοστό 90%. Όσο ακριβώς είναι και το ποσοστό των ανθρώπων που στο πρόβλημα με το ρόπαλο και το μπαλάκι απατάνε λανθασμένα στην εύκολη και χωρίς σκέψη και ανάλυση των δεδομένων, επιλογή του «10».

Προσπάθησα χρησιμοποιώντας την επιστήμη της ψυχολογίας να σας αποδείξω ότι μπορούμε να γνωρίζουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός για όποιους απαντάνε ότι η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά: ότι τα άτομα αυτά δεν ελέγχουν την ορθότητα της απάντησής τους. Συνήθως τα άτομα αυτά υποστηρίζουν με πάθος την απάντηση τους, αν βρεθεί κάποιος να τους πει ότι το σωστό δεν είναι το 10 αλλά το 5, μπορεί να τον βρίσουν, να τον χλευάσουν, να τον πουν γραφικό, παλιοκουμούνι ή ακόμη και κομπλεξικό προβοκάτορα! Κι όμως αν είχαν επενδύσει λίγη προσπάθεια προτού καταλήξουν στο τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, θα είχαν οδηγηθεί στα ορθά συμπεράσματα. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι που δίνουν τη διαισθητική απάντηση δεν παρατήρησαν έναν εμφανή κοινωνικό υπαινιγμό. Θα έπρεπε να είχαν αναρωτηθεί γιατί θα περιελάμβανε κανείς σε ερωτηματολόγιο ένα πρόβλημα με τόσο προφανή λύση. Η αποτυχία ελέγχου είναι εντυπωσιακή, διότι το κόστος του είναι πολύ χαμηλό: μερικά δευτερόλεπτα νοητικής εργασίας, το πρόβλημα «ρόπαλο – μπαλάκι» έχει μέτρια δυσκολία, με ελάχιστη σκέψη το λάθος θα είχε αποφευχθεί. Όσοι απαντούν «10 λεπτά» φαίνεται πως είναι ένθερμοι οπαδοί του νόμου της ελάχιστης προσπάθειας. Όσοι αποφεύγουν αυτή την απάντηση έχουν μάλλον πιο δραστήριο νου. Ας τα έχουν υπόψη τους όλα αυτά όσοι έχουν υπερβολική πίστη στις (κατευθυνόμενες) διαισθήσεις τους. Προφανώς θεωρούν τη γνωστική προσπάθεια τουλάχιστον ελαφρός δυσάρεστη και την αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα ραμφίσματα του αετού

Ράμφισμα 1. Ο Κάιν είμαι εγώ. Αλλά μια μέρα σε αυτό τον κουρασμένο από τα εγκλήματα του κόσμο, ο Θεός θα εμπνεύσει στους δικαίους που καταπιέζεις, την ιερή επανάσταση και αφού πάψει τότε να είναι το αθώο θύμα, ο αδελφός μας Άβελ θα μας συντρίψει. ΡΑΟΥΛ ΦΟΛΛΕΡΩ

Ράμφισμα 2. Ο «Καπετάνιος» απείλησε πως θα άλλαζε ακόμα και τις κλειδαριές για να δείξει ότι η Παιανία έχει τελειώσει μια και καλή για τον Παναθηναϊκό. Μαθήματα αντικειμενικής πραγματικότητας. Ποτέ και πουθενά κανένας αθλητικός σύλλογος δεν βγήκε κερδισμένος από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ιδιώτης άγεται και φέρεται από τις προοπτικές του προσωπικού του κέρδους.

Ράμφισμα 3. Επαγγελματικό – κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο είναι να είσαι ο Μάριο Γκέτσε και να κάνεις άνω-κάτω την εκδήλωση της νέας σου ομάδας που έγινε για να σε παρουσιάσει στο κοινό και σον τύπο, εμφανιζόμενος με μπλούζα Nike, τη στιγμή που η νέα σου ομάδα, η Μπάγερν, ντύνεται από την Adidas.

Ράμφισμα 4. Σε όσους σας λένε ότι περνάτε πολύ χρόνο από τη ζωή σας διαβάζοντας aek-live, ενημερώστε τους ότι είναι σαν να σας λένε ότι περνάτε πολύ χρόνο από τη ζωή σας αναπνέοντας. Μήπως να το σταματήσετε κι αυτό;

Ράμφισμα 5. Επαγγελματικό – κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο είναι να είσαι η Adidas και να «βάζεις χέρι» στο σύλλογο που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λινγκ επειδή δεν ανάγκασε τον Γκέτσε να φοράει ρούχα του χορηγού της νέας του ομάδας.

Ράμφισμα 6. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς λέει, εξήγησε στον Μπατίστα πως ένας από τους λόγους που δε θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας U-20 της ΑΕΚ, είναι τα όχι και τόσο καλά ελληνικά του!!! Ποιος ρε παιδιά του το εξήγησε; Ο Μπάγιεβιτς που είναι 72 χρόνια στην Ελλάδα και όταν μιλάει θέλεις πέντε μεταφραστές για να σου εξηγήσουν τι λέει;

Ράμφισμα 7. Επαγγελματικό – κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο είναι να είσαι η Nike και να εξασφαλίζεις κονδύλι 10.000 ευρώ για κάθε συμμετοχή του Ριμπερί με την φανέλα της Μπάγερν, για να πληρώνει το πρόστιμο που προβλέπετε για όποιον ποδοσφαιριστή της φοράει παπούτσια Nike στην καπαρωμένη από την Adidas ομάδα των Βαυαρών.

ΥΓ. Σας βλέπω, σας ζω, σας νιώθω. Δεν αναζητάτε την αλήθεια στον έξω κόσμο, στον πραγματικό αισθητό κόσμο, αλλά μέσα στην αυλή της αυταπάτης. Αναζητάτε τις αιώνιες αλήθειες στη χώρα των Ιδεών, στην πατρίδα ΑΕΚ, ανεξάρτητα από τις αισθήσεις, τις επιθυμίες και τα συμφέροντα. Αναζητάτε τις «μεγάλες ουσίες» τις αιώνιες αξίες: «Θεός, Αγαθό, Δικαιοσύνη, Πατρίδα, Ομορφιά» δηλαδή ΑΕΚ!!! Όλα αυτά όμως τα ψάχνετε σε λάθος κατεύθυνση. Είσαστε παγιδευμένοι στα δίχτυα της κυρίαρχης ιδεολογίας. Στην πραγματικότητα, υπερασπίζεστε τις παραδοσιακές «ηθικές» αξίες της ανηθικότητας και τη «νομιμότητα» της παρανομίας των εκμεταλλευτών της ΑΕΚ.

Παναγιώτης Αλιατάς

aliatas74@gmail.com

https://twitter.com/aliatas74

http://aekblog-aliatas.blogspot.gr/

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement