ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ο «1968άρης» δεν είναι καλά…

Published

on

* Βασίλης Γεωργίου εισήχθηκε στο «΄Αγιος Ανδρέας»
* Συγκλονιστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον «γκεστ σταρ» της θρυλικής ταινίας , που σκηνοθέτησε ο μεγάλος Τάσος Μπουλμέτης, με τον Φ.Κ.

• O ΒΑΣΙΛΗΣ Γεωργίου δεν είναι καλά . Με πρόβλημα «διάτρυσης στομάχου» βρίσκεται στο νοσοκομείο «΄Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας κι έχει καταληφθεί από αγωνία για το πώς θα αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη , για να σταθεί ξανά όρθιος και να επιστρέψει στο σπίτι του. Για να ξανάλθει στο αμαρουσιώτικο ΟΑ(Ε)ΚΑ!

• Την δυσάρεστη είδηση μας την έδωσε τηλεφωνικά ο εξαιρετικός Πελοποννήσιος συνάδελφος, Γιώργος Αναστασόπουλος, τον οποίο εμπιστεύτηκε ο θρυλικός μπασκετικός ,ο …«Σοφία Βέμπο του ραδιοφώνου» (= όπως τον έχουμε «βαφτίσει» σε κείμενα μας, στον γραπτό Τύπο, από την δεκαετία του ΄60, κατά την οποία ανέτειλε το «γαλαξιακό» άστρο του) και του έγραψε το βιβλίο της αυτοβιογραφίας του.

• Επικοινωνήσαμε με τον κορυφαίο όλων των εποχών μπασκετικό περιγραφέα- σχολιαστή, που αναδείχθηκε ποτέ στο ελληνικό κρατικό ραδιόφωνο ( ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ). Από την τρεμάμενη, σιγόφωνη, λαλιά του τον ακούσαμε να αφήνει σε δεύτερη μοίρα το πρόβλημα με την ταραγμένη υγεία του (= δεδομένου ότι υπάρχει βεβαρυμμένο ιστορικό) και να προτάσσει, κατά λέξη, την εξής βαθιά πικρία του:

• «Κρίμα, ατελείωτο κρίμα, γιατί δεν είχαμε ένα σουτ buzzer beater στα τελευταία πέντε δευτερόλεπτα και να προκρινόμαστε εμείς στο Φάϊναλ Φορ της Αμβέρσας… Αχ, βρε αθάνατε Γιώργο Αμερικάνε, εκεί, που βρίσκεσαι τώρα και μας έχεις αφήσει πεντάρφανους …Χωρίς, προς Θεού, να θέλω να υποβαθμίσω τα τωρινά παιδιά , που αληθινά έχουν βάλει ανεξίτηλη σφραγίδα στα τωρινά θαύματα της πάντοτε μίας και μοναδικής ΑΕΚάρας μας…»!
– Βασίλη, φτάνουν αυτά, που μας είπες, βγάζοντάς τα μέσα από την καρδιά, μέσα από την ψυχή σου. Μη καταπονείσαι άλλο, προέχει η υγεία σου. Κάνε κουράγιο και υπομονή, εμείς προσωπικά δεν σε φοβόμαστε, με …«τρίποντο» θα περάσεις κι αυτή την περιπέτεια. ΄Ενας «γκεστ σταρ» πρωταγωνιστής σε ταινία του κολοσσιαίου σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, έχει να δώσει κι άλλα, μετά από την αποθεωτική επιτυχία της ιστορικής ταινίας του Μάκη Αγγελόπουλου, τη «1968»!


• « Ο Θεός σ΄ έβαλε να μου κάνεις αυτό το τηλεφώνημα, ανήμερα της 4ης Απριλίου 1968; Για «να με αναστήσεις»; Για να μου χαρίσεις έστω κάποιες «ανάσες» , κράμα χρυσών αναμνήσεων, χαράς κι ελπίδας; Πώς να σε ευχαριστήσω, πώς να σου τα ανταποδώσω;»
– Δεν χρειάζομαι τίποτε περισσότερο από τα όσα έχουμε ζήσει μαζί , είτε στο Καλλιμάρμαρο, είτε «ίδιο δωμάτιο» σε όλες σχεδόν τις αποστολές της ΑΕΚ στην Ευρώπη…Μια ολόκληρη εποχή, εσύ βασικός «πενταδάτος», με την παντοδυναμία του ραδιο-μικροφώνου σου, εγώ …ταπεινός «παγκίτης», μ΄ένα στιλό και το χειρόγραφο, για τις εφημερίδες, στις οποίες παρά ένα-δύο χρόνια και θα έκλεινα 60χρονη καθημερινή «λειτουργία» ή «πάθος» ή «τρέλα».

• « Δεν ήταν έτσι, διατηρείς «έφηβο» τον χαρακτήρα σου …Καμία η διαφορά, στα μεταξύ μας. Θυμάσαι τον συχωρεμένο Δημοσθένη Πασχαλίδη (= «Ναπολέοντα» τον αποκαλούσαμε στον «Δικέφαλο και «Ιωσηφίνα» την σύζυγο του ), που , όταν έδινε το κλειδί του δωματίου, μας καλούσε με …ονοματεπώνυμο το «δίδυμοι πύργοι»; Πόσο μας άρεσε και με το μόνιμο πειραχτήρι», τον «Παγκόσμιο» από τη μπασκετομάνα Νίκαια, να «γεμίζει» , με τη χοντροφωνάρα και το χαρακτηριστικό βροντερό γέλιο του, τον χώρο μπροστά στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, προσθέτοντας : « Κίτρινοι πύργοι, που άλλοτε «βάζουν κάτω» …τον ΄Αϊφελ, άλλοτε…γέρνουν σαν της Πίζα»!

• Σ.Σ. 1: Μόλις κλείσαμε το τηλεφώνημα, τηρήσαμε την υπόσχεση προς τον Βασίλη κι επικοινωνήσαμε με την Πέπη (του Γιώργαρου) Αμερικάνου, για να την ενημερώσουμε για το πρόβλημα του αδελφικού τους φίλου.

• Σ.Σ.2 : Ο ΄Αγιος Ανδρέας, ο πολιούχος της Πάτρας, «είναι μεγάλος». Κάνουμε τον σταυρό μας. Μιμηθείτε μας, γιατί σαν τον … «Βέμπο» Βασιληγεωργίου δεν κάνουν όλοι μαζί οι σημερινοί!

Φρίξος Κώνστας

ΤΑ 'ΚΑΛΥΤΕΡΑ'

Exit mobile version