ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Ποιος διαβήτης; Αφού θα παίζω μπάλα, όλα καλά»
Το SDNA φέρνει στο φως την ανθρώπινη ιστορία του πιτσιρικά της ΑΕΚ (Κ15), Μιχάλη Σαρακηνού, που παρότι έχει διαγνωστεί με διαβήτη, ενδιαφέρει την Ντόρτμουντ. Πώς εμπλέκεται στην υπόθεση ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού, Παρ Ζέτερμπεργκ;Ήταν 31 Δεκεμβρίου του 2013. Απέμεναν μερικές μόνο ώρες για να φύγει ο χρόνος. Λίγο νωρίτερα ο 13χρονος τότε παίκτης των Ακαδημιών της ΑΕΚ Μιχάλης Σαρακηνός, μετά από έντονους πόνους που είχε νιώσει στο πόδι, θα πήγαινε για εξετάσεις στον οικογενειακό του γιατρό και θα μάθαινε πως έπασχε από διαβήτη. Πάθηση χρόνια, με την οποία καλείται ο ασθενής να ζήσει όλη την υπόλοιπη ζωή του.
-«Μπάλα θα ξαναπαίξω;», ήταν οι πρώτες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του πιτσιρικά στο άκουσμα της είδησης.
-«Βεβαίως!», ήταν η απάντηση του γιατρού.
-«Α, εντάξει, τότε όλα καλά…», θυμάται, σχεδόν φωτογραφικά ο ίδιος, μιλώντας στο SDNA.
«Δεν φοβήθηκα, πείσμωσα περισσότερο. Ακόμα, ωστόσο, κι αν μου το απαγόρευαν, δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσω», μας λέει με τον ενθουσιασμό της ηλικίας του.
Αυτό ήταν. Από τη στιγμή που μάθαινε ότι δεν θα έβαζε «φρένο» στα όνειρά του ο διαβήτης, η ηρεμία επέστρεψε και πάλι στο πρόσωπο του. Δεν συνέβαινε φυσικά το ίδιο και για τους γονείς του, που όπως είναι λογικό είχαν σοκαριστεί. Και πώς όχι άλλωστε, από τη στιγμή που ήξεραν ότι η ζωή τους, αλλά κυρίως του γιου τους, θα έπρεπε να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό από εκείνη τη μέρα.
«Δεν μπορείς να παίξεις με τη ζωή σου», ήταν τα πρώτα λόγια που άκουσε από τον πατέρα του να του λέει. Εκείνος όμως δεν έδειχνε τότε να νοιάζεται για τίποτα άλλο πέρα από το ότι θα μπορούσε να συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο. Εκείνο πάντως που αναφέρει με υπερηφάνεια για τον γιο του ο Χρήστος Σαρακηνός είναι πως… «ο Μιχάλης ήταν αυτός που έδινε σε μας θάρρος». Ο πιτσιρικάς άλλωστε μιλάει με μία απίστευτη ωριμότητα, μία μοναδική δύναμη που πηγάζει από την ίδια την πάθησή του, για όσα έχει περάσει τους τελευταίους 13,5 μήνες.
Από τον Δομάζο… στα Σπάτα
Ο Μιχάλης είναι.. γέννημα-θρέμμα ΑΕΚτζής. Σε ηλικία μόλις πέντε χρόνων πήγε στις ακαδημίες του Μίμη Δομάζου, αλλά μετά από τρία χρόνια είχε φτάσει η στιγμή για να φορέσει την αγαπημένη του κιτρινόμαυρη φόρμα. Με πατέρα επίσης ΑΕΚτζή, ίσως και να είχε αργήσει… Από το 2008 βρίσκεται στις ακαδημίες της Ένωσης και πλέον αγωνίζεται στην Κ15, όντας ο… κέρβερος της «κιτρινόμαυρης» άμυνας, παίζοντας στόπερ.
Εκεί του άρεσε άλλωστε να παίζει από μικρός. Σήμερα αν τον ρωτήσεις, θα σου πει ότι αγαπημένος του παίκτης είναι ο… Πέπε, καθώς είναι και «φίλος» της Ρεάλ, ενώ δείχνει και την ιδιαίτερη συμπάθειά του στον Κώστα Μανωλά, στον οποίο και θα ήθελε να μοιάσει.
Η… ζωή με την ινσουλίνη
Πώς είναι όμως ένα παιδί στην εφηβεία του να μαθαίνει να ζει με την ινσουλίνη; «Είναι μία διαρκής μάχη, αλλά ο Μιχάλης έχει ήδη βγει νικητής», παραδέχονται οι γονείς του. Η επόμενη κίνησή τους, μετά τη διάγνωση, ήταν να μεταβούν σε ειδικό κέντρο στη Γερμανία (η μητέρα του, κυρία Έλκε, είναι γερμανικής καταγωγής), όπου κι έμεινε για δύο εβδομάδες. Ήταν από τους πιο καθοριστικούς «σταθμούς» στη μάχη που έχει δώσει μέχρι στιγμής ο 15χρονος. Ήταν πολύ σημαντικό να συνηθίσει σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Εκείνον που του επέβαλε 7-8 φορές την ημέρα να κάνει μετρήσεις σακχάρου, ώστε να διατηρείται το επίπεδο ζαχάρου στον κανονικά όρια, για να μπορεί να κάνει όσα και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.
Πώς είναι ωστόσο η καθημερινότητα ενός διαβητικού; Σίγουρα πολύ δυσκολότερη, όταν μιλάμε για έναν αθλητή. Μετά από κάθε προπόνηση ή παιχνίδι που δίνει, θα πρέπει να κάνει την απαραίτητη μέτρηση καθώς τότε πέφτει το ζάχαρό του, όπως βέβαια και μετά από κάθε του γεύμα, οπότε και υπάρχει αντίθετη ροπή.
Η γνωριμία με τον Ζέτερμπεργκ
Πώς ωστόσο εμπλέκεται ο Πάρ Ζέτερμπεργκ στην ιστορία του πιτσιρικά της Ένωσης; Ως γνωστόν ο Σουηδός παλαίμαχος άσος που φόρεσε για τρία χρόνια τη φανέλα και του Ολυμπιακού (200-03), είχε επίσης διαγνωστεί με διαβήτη, σε ηλικία 19 ετών. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να κάνει μία σπουδαία καριέρα με 400+ συμμετοχές, οι περισσότερες εκ των οποίων στην Άνερλεχτ κι ακόμα 30 στην εθνική ομάδα της χώρας του.
Η οικογένεια Σαρακηνού ενημερώθηκε ότι κι ο άλλοτε μέσος των Πειραιωτών πάσχει από την ίδια ασθένεια, προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του μέσω της σουηδικής πρεσβείας κι εν τέλει αποδείχτηκε αρκετά πιο εύκολο απ” ό,τι νόμιζε. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, σε σημείο μάλιστα που να νιώσουν τεράστια έκπληξη. Ο Ζέτερμπεργκ εκείνο το διάστημα βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στη Νότιο Αφρική, αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να απαντήσει μόλις λίγες ώρες μετά το e-mail που έλαβε από τον Μιχάλη Σαρακηνό. Όλα αυτά, μόλις ένα δεκαήμερο μετά τη διάγνωση της πάθησής του (9/1/14).
Το πρώτο e-mail που έστειλε ο Μιχάλης στον Πάρ Ζέτερμπεργκ και η άμεση ανταπόκριση του Σουηδού.
Ο πιτσιρικάς ήθελε να μάθει μερικά… μυστικά για το πώς θα μπορούσε να ισορροπήσει μεταξύ της πάθησής του και του ποδοσφαίρου, από έναν άνθρωπο που ήδη είχε στην πλάτη του μία «μάχη» 25 ετών με τον διαβήτη. Στις 21:15 έστειλε το μήνυμά του ο Μιχάλης και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας ο Ζέτερμπεργκ του έλεγε ότι: «Μπορείς να γίνεις ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά χρειάζεται και πολλή δουλειά», δίνοντάς του παράλληλα το προσωπικό του τηλέφωνο. Έκτοτε οι δύο τους διατήρησαν μία σχετικά συχνή επικοινωνία, μιλώντας για τελευταία φορά πριν από λίγες μέρες.
Η στήριξη της ΑΕΚ στον Μιχάλη
Ιδιαίτερα «λεπτή», πάντως, ήταν και η στάση της ίδιας της ΑΕΚ ως οργανισμού, απέναντι στον Μιχάλη, αναφορικά με τους χειρισμούς των ανθρώπων της στην πάθησή του. Ήταν και για εκείνους κάτι το πρωτόγνωρο όπως σημειώνει ο Χρήστος Σαρακηνός: «Περισσότερο μάθαιναν από τον Μιχάλη…». Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει σε κάθε τόνο πόσο πολύ τον έχει στηρίξει η αγαπημένη του ομάδα, στην οποία ονειρεύεται ότι θα αγωνίζεται και ως επαγγελματίας σε λίγα χρόνια. Για την ώρα αρκείται να παρακολουθεί τα παιχνίδια ως ball boy στο ΟΑΚΑ, όπου θα βρίσκεται και στο επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Από τη Στουτγκάρδη, στην… Ντόρτμουντ
Η σχέση με τη Γερμανία έγινε ακόμα πιο στενή, όταν τον ζήτησε για δοκιμή η Στουτγκάρδη. Μάλιστα, όχι μόνο μία, αλλά τρεις φορές. Την τελευταία ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να μην πάει, καθώς και οι… εντός συνόρων υποχρεώσεις του, με το σχολείο, δεν του το επέτρεψαν. Πριν από περίπου 20 μέρες ωστόσο ένα νέο e-mail έφτασε στα γραφεία της ΑΕΚ.
Αποστολέας; Η Ντόρτμουντ, που ζητούσε για δοκιμή τον 15χρονο με ανοιχτή μάλιστα ημερομηνία. Ο ενθουσιασμός έκδηλος φυσικά στο πρόσωπό του όταν ενημερώθηκε, αφού έβλεπε πως όχι μόνο δεν ήταν ικανός ο διαβήτης να μπει εμπόδιο στα όνειρά του, αλλά του δινόταν και η ευκαιρία για μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Μία μεγάλη πρόκληση, αλλά πολύ περισσότερο μία δικαίωση, όπως μας λέει ο ίδιος. Μέχρι στον επόμενο 1,5 μήνα αναμένεται να φτιάξει βαλίτσες για φορέσει τα… γερμανικά κιτρινόμαυρα. Όσο για το ενδεχόμενο να επιστρέψει… άπραγος πίσω, δεν φαίνεται ούτε να τον φοβίζει, κάθε άλλο. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, ο Μιχάλης τονίζει πως θα τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο.
Τα καλύτερα εργομετρικά στην ΑΕΚ!
Αξίζει επιπλέον να αναφέρουμε ότι σε εργομετρικές εξετάσεις που είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό στην Κ15 της Ένωσης, ήταν ο μόνος που δεν είχε πάρει πρόγραμμα για να δουλέψει. Ο λόγος; Πως ήταν εκείνος με τα καλύτερα αποτελέσματα από όλους τους συμπαίκτες του! Ένας ακόμα άνθρωπος που τον βοήθησε σημαντικά ήταν ο Ερίκ Μπουρακί, που πλέον δεν βρίσκεται στο δυναμικό της Ένωσης. Μαζί με αυτόν βέβαια και ο γιατρός του, ιορδανικής καταγωγής, Αμπάς Καντρέ, που είναι… συνοδοιπόρός του στον μεγάλο αγώνα που έχει δώσει.
Στο πιο μεγάλο παιχνίδι ο Μιχάλης έχει ήδη βγει νικητής. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη του και την έχει κερδίσει, δίνοντας παράλληλα ένα τεράστιο μάθημα ζωής σε όλους μας. Τι μένει πλέον; Να εκπληρώσει το όνειρό του. Να αγωνιστεί στην κατάμεστη «Αγιά Σοφιά» με τον Δικέφαλο στο στήθος…
Πηγή: sdna.gr