ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, δεύτερο σε ποσοστό ψήφων το Podemos

Published

on

Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία επισφραγίζει η κάλπη των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.

23879423_16084613.limghandler

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έρχεται μεν πρώτο με ποσοστό 26,8% και 114-118 έδρες, όμως δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, σύμφωνα με το exit poll της ισπανικής τηλεόρασης (Radio Televisión Española, RTVE) που δημοσιοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Δεύτερη πολιτική δύναμη σε αριθμό ψήφων αναδεικνύεται το κίνημα των Podemos υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας με ποσοστό 21,7%, και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 20,5%.

Όμως σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, βάσει του ισπανικού εκλογικού συστήματος η δεύτερη θέση ανήκει στους Σοσιαλιστές (PSOE). Το κόμμα του Πέδρο Σάντσες καταλαμβάνει μεταξύ 81 και 85 εδρών, και το Podemos περνά τρίτο με 76-80 έδρες.

Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα έρχονται τέταρτοι στην κάλπη της Κυριακής με ποσοστό 15,2% και 47-50 έδρες, σύμφωνα πάντα με τα exit poll.

Για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 176 σε σύνολο 350 εδρών στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, που έρχεται έπειτα από μία τετραετία λιτότητας, σκανδάλων διαφθοράς που ζημίωσαν το Λαϊκό Κόμμα αλλά και της εκστρατείας απόσχισης της Καταλονίας, αποτελεί την απαρχή μίας μη δοκιμασμένης και πιθανώς ασταθούς περιόδου συναινετικής πολιτικής.

Οι αναλυτές άφηναν προεκλογικά ανοιχτά τα σενάρια τόσο μίας δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, όσο και μίας αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας ή κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διακομματικής συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας σε βάθος τετραετίας, όμως όλα τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συμμετοχής τους σε συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα.

Στελέχη των δύο νεοπαγών κομμάτων, Podemos και Ciudadanos, σημείωναν ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αποσπάσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από το PP και τους Σοσιαλιστές, και δεν έχουν καμιά πρόθεση να συναινέσουν σε μετεκλογική συμφωνία εάν δεν εξασφαλίσουν μεγάλες παραχωρήσεις.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Πηγή: in.gr

Continue Reading
Advertisement