NON AEK
Ρουσφέτια και «κρυφές» προσλήψεις στο «παράλληλο πρόγραμμα»
Το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί η κυβέρνηση τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και των δανειστών, οι οποίοι απείλησαν ακόμη και με «πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ. Έτσι, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε να αποσύρει την Πέμπτη άρον-άρον το σχέδιο νόμου.
Ποιοι ήταν, όμως, οι λόγοι εκείνοι που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κουαρτέτου απέναντι στο «παράλληλο πρόγραμμα» και οδήγησαν τελικά στην απόσυρσή του;
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης περιέχει «ρουσφέτια» και «ρυθμίσεις για να βολέψουμε τους δικούς μας».
Μάλιστα. σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι στην ουσία ρουσφέτια και «ρυθμίσεις για να βολέψουμε τους δικούς μας», ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στο παράλληλο πρόγραμμα τόνισε ότι ήταν ψηφισμένες ρυθμίσεις και πολλά ακοστολόγητα ρουσφέτια με τα οποία επιχειρήθηκε δημιουργία εντυπώσεων. Αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «συρραφή από διάφορα ρουσφέτια» και έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα «ρουσφετιού», ρύθμιση που, όπως είπε, προβλέπει ότι «για τους γιατρούς που θα είναι στα νησιά, θα πενταπλασιάζεται ο χρόνος, τον οποίο μένουν, δηλαδή θα θεωρείται ότι με πέντε χρόνια θα έχουν 25 χρόνια προϋπηρεσία στο ΕΣΥ».
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έκριναν ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι μη επαρκώς κοστολογημένες, ενώ εντόπισαν σε αυτές, εκτός από «κρυφές» προσλήψεις και «εξυπηρετήσεις» συντεχνιών, γεγονός που φαίνεται να οδήγησε τελικά στην απόσυρση του «παράλληλου προγράμματος».
Προσλήψεις ανέργων χωρίς συμμετοχή του ΑΣΕΠ
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα» φέρεται ότι προβλέπει προσλήψεις ανέργων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες οι οποίες υπάρχουν στο πρώτο άρθρο του νόμου. Ωστόσο, από το άρθρο αυτό απουσιάζει πλήρως η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή του προσωπικού.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές «βλέπουν» προσλήψεις χωρίς την παρουσία του ΑΣΕΠ και για τις οποίες δεν έχει προβλεφθεί η δημοσιονομική επίπτωση, όσον αφορά στη δημιουργία σχολικών κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης.
Προσλήψεις για την δημιουργία Κέντρων Κοινότητας στους ΟΤΑ
Ακόμη, στη διάταξη 7 οι δανειστές «βλέπουν» κρυφές προσλήψεις για την δημιουργία Κέντρων Κοινότητας στους ΟΤΑ που θα αναλάβουν την ενημέρωση και τον συντονισμό της παρεχόμενης βοήθειας προς τις ευπαθείς ομάδες. Το γεγονός αυτό προβληματίζει το κουαρτέτο καθώς δεν έχει κοστολογηθεί επαρκώς η δημιουργία νέων δομών.
«Κρυφές» προσλήψεις
Επίσης, οι δανειστές εμφανίζονται αντίθετοι όσον αφορά στη δυνατότητα μετάταξης των πρώην δημοτικών αστυνόμων που απασχολούνται ως προσωπικό φύλαξης στα σωφρονιστικά ιδρύματα, χωρίς να έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή τους. Όπως εκτιμούν, η ρύθμιση αυτή υποκρύπτει νέες προσλήψεις για τις φυλακές.
Συμβασιούχοι των ΟΤΑ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές προβληματίζονται και για τη ρύθμιση στο άρθρο 12 που αφορά στην παραίτηση των ΟΤΑ από τα ένδικα μέσα για εργαζόμενους που μετά από συνεχείς συμβάσεις έχουν απευθυνθεί στην δικαιοσύνη, ζητώντας την μονιμοποίηση τους.
Συγκεκριμένα, κατά τους δανειστές, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την άρση του αξιόποινου των πράξεων, την παύση των πειθαρχικών ευθυνών και τον μη καταλογισμό σε δημάρχους που δεν ασκούν ένδικα μέσα κατά των υπαλλήλων που ζητούν να μονιμοποιηθούν μετά από συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ακόμη, προβληματισμό στους δανειστές έχει προκαλέσει η απελευθέρωση των προσλήψεων στους ανταποδοτικούς τομείς των ΟΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν αναλυτική κοστολόγηση και περιορισμό στις προσλήψεις.
Εξυπηρετήσεις συντεχνιών
Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι δανειστές εκτιμούν πως υπάρχουν «εξυπηρετήσεις συντεχνιών» πίσω από τις διατάξεις του άρθρου 14 για την επιβολή εξάωρου ωραρίου αντί του σημερινού 8ωρου στους κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Πηγή: protothema.gr