Σαν σήμερα ο ήρωας που τιμά η ΑΕΚ κατατρόπωσε τους Τούρκους

0

Έγινε συγκονιστική μάχη στις 18 Φεβρουαρίου 1922.

Στο νέο αθλητικό κέντρο που ετοιμάζεται για την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, στον Προμπονά, θα του δοθεί το όνομα μίας ηρωικής μορφής του αντάρτικου του Δυτικού Πόντου. Πρόκειται για τον Αναστάσιο Παπαδόπουλο, τον φόβο και τρόμο των Τούρκων, οι οποίοι τον ήξεραν ως «Κοτζά Αναστάς».

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2018, ο Κολοκοτρώνης του Πόντου είχε πρωταγωνιστήσει σε ηρωική μάχη με τους Τούρκους.

Όπως γράφει η φιλόλογος Γιώτα Ιωακειμίδου, «… το φθινόπωρο του 1921 μετά από μάχες που διήρκεσαν 95 μέρες κατάφερε να εξοντώσει 700 τούρκους στρατιώτες. Μια μεραρχία του τακτικού τουρκικού στρατού σε μέτωπο 28 χιλιομέτρων πάνω στο βουνό Top Tsam στάλθηκα από τον Κεμάλ για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες τους Κοτζά Αναστάς. Οι δικές του απώλειες ήταν μόλις 28 άντρες. Η ηρωική αυτή μορφή ανάγκασε τον Κεμάλ να στείλει εναντίον του τον μεγάλο στρατηγό Τζεμάλ Τσεβήτ και στις 18 Φεβρουαρίου του 1922 στο χωριό Δαζλή θα γίνουν τρομερές συγκρούσεις. Ο τζεβήτ με 16 χιλιάδες άντρες ορκίστηκε να τους εξαφανίσει. Τελικά οι τούρκοι υποχώρησαν προς την Ερμπαα, αφού έπεσε στο πεδίο της μάχης ο ίδιος ο Τζεβήτ. Οργισμένος ο Κεμάλ έστειλε εναντίον τους τον Λιβά πασά, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να τους εξοντώσουν. Ο κοτζά Αναστάς με την τον Ιστύλ αγά(καπετάνιος και αυτός, ο Στυλιανός Κοσμίδης ),κατάφεραν να ξεφύγουν από τις ενέδρες τους και να αποδεκατίσουν τις δυνάμεις τους…».


Comments are closed.