ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

NON AEK

Σε 14χρονη φυλάκιση καταδικάστηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Published

on

Ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Λεοπόλντο Λόπεζ, φυλακίστηκε την Πέμπτη για σχεδόν 14 χρόνια με την κατηγορία της υποκίνησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014, που κλιμακώθηκαν βίαια, σκοτώνοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.
venezouela
Η απόφαση εξόργισε τους εχθρούς του σοσιαλιστή προέδρου Νίκολας Μαδούρο, που υποστηρίζουν ότι ο Λόπεζ είναι ένας αθώος αποδιοπομπαίος τράγος. Αντίθετα, έφερε τις επευφημίες των λαϊκών υποστηρικτών της κυβέρνησης που βλέπουν τον μορφωμένο στις ΗΠΑ ακτιβιστή ως επικίνδυνο συνωμότη.

Μετά από ένα μαραθώνιο στο βαριά φυλασσόμενο Δικαστικό Μέγαρο, η δικαστής Σουζάνα Μπαρέιρος αποφάνθηκε ότι ο σαραντατετράχρονος Λόπεζ, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, υπήρξε ο ιθύνων νους για την βία και τις ταραχές που μαίνονταν για τρεις μήνες.

Αν και ο Λόπεζ είχε κάνει δημόσια έκκληση για ειρηνική αντίσταση στην κυβέρνηση Μαδούρο και βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας των αναταραχών, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι ομιλίες του έστειλαν υποσυνείδητα μηνύματα και αποτελούσαν μια κλήση για καταφυγή στη βία.

Εν τέλει, διατάχθηκε να επιστρέψει στη στρατιωτική φυλακή Ράμο Βέρντε προκειμένου να εκτίσει ποινή δεκατριών ετών και εννέα μηνών.

Η περίπτωση του Λόπεζ έχει γίνει κυρίαρχη αιτία για τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μαδούρο επιδίδεται σε συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης του Λόπεζ.

«Αυτό δεν είναι μόνο μια επίθεση στην ελευθερία και την νομιμότητα … αλλά και μια πρόκληση για τον λαό της Βενεζουέλας», είπε ο Χεσούς Τορεάλμπα, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που περιλαμβάνει το Κόμμα Λαϊκής Θέλησης του Λόπεζ.

Μερικοί υποστηρικτές του Λόπεζ χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια στις βόρειες περιοχές του Καράκας, μια παραδοσιακή μορφή διαμαρτυρίας στη Βενεζουέλα. Άλλοι κατέφυγαν στα social media για να εκφράσουν το θυμό τους, αναγνωρίζοντας τον Λόπεζ ως τον «Νέλσον Μαντέλα» της Βενεζουέλας.

Πηγή: rizopoulospost.com

Continue Reading
Advertisement