Μόνο στα δικαστήρια…

0

Βαριά τιμωρία επιβλήθηκε στην ΑΕΚ για τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ των οπαδών και της αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα αφαίρεση 3 βαθμών, 2 παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 73.250 ευρώ θα είναι η ποινή για τον δικέφαλο. Μια απόφαση που έφερε έντονο εκνευρισμό στις τάξεις των φιλάθλων της Ένωσης και πραγματικά δε ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάει ή να κλαίει με την τραγική κατάσταση που έχει επέλθει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γράφει ο Θανάσης Παρασχούδης

 

Ύβρις-Νέμεσις-Τίσις. Μια συμπαντική νομοτέλεια στην οποία πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες και οποία φυσικά συναντάται και τη σήμερον ημέρα. Ας πάρουμε λοιπόν κομμάτι κομμάτι αυτό το τρίπτυχο και να δούμε πως η ΑΕΚ τιμωρήθηκε μ’ αυτόν τον άδικο και αστείο βάσει γεγονότων τρόπο.

Ύβρις

Η Ύβρις ουσιαστικά ήταν το έγκλημα, το λάθος ή η αμαρτία την οποία διέπραττε κάποιος. Κρινόταν από τους Θεούς οι οποίοι επέλεγαν τη Νέμεσις, την τιμωρία τους δηλαδή. Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και της αστυνομίας κυρίως έξω από το γήπεδο. Το αποτέλεσμα; Η αστυνομία να προχωρήσει στην πιο συχνή της πράξη, να ρίξει δακρυγόνα και αυτό να έχει ως απόρροια μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Έτσι κάποιοι φίλαθλοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν θύρα για να αναπνεύσουν. Ανάμεσα τους και παιδικές ψυχές που επέλεξαν να ξοδέψουν τον ελεύθερό τους χρόνο με τους γονείς τους στο γήπεδο και όχι στο λούνα παρκ! Όπως και να χει λοιπόν η τιμωρία έπρεπε να έρθει γιατί πράγματι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους πως θα την πέσουν στους ”μπάτσους” και όχι πως θα υποστηρίξουν την ομάδα. Τέτοια σκηνικά έχουν δει τα μάτια μας άπειρες φορές και ήταν λογικό να υπάρξει μια ισχυρή τιμωρία.

Νέμεσις

Και πάμε τώρα στην τιμωρία.Ναι κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε μυαλό, να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση  την ίδια μας την ομάδα. Αλλά πάντα θα υπάρχει ένα αλλά. Δε μπορείς να τιμωρείς με αυτόν τον τρόπο, την ώρα που πριν μερικές εβδομάδες στην συμπρωτεύουσα καίγανε κάδους, κλούβες αστυνομικές και διέλυαν ότι συναντούσαν στο διάβα τους πέριξ του γηπέδου οι οπαδοί του Παοκ. Όλα αυτά την ημέρα του αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ. Δε μπορείς να αφαιρείς 3 βαθμούς για τη συμπλοκή οπαδών έξω από το γήπεδο με αστυνομικούς, και να μην τιμωρείς την ρίψη φωτοβολίδας στη Ν.Σμύρνη σε θύρα όπου βρισκόταν οικογένειες ή στην τελική δε μπορείς να δίνεις την ίδια τιμωρία σε επεισόδια που έγιναν έξω από το γήπεδο, έξω από τις οθόνες μας και τα ραδιόφωνά μας και να τιμωρείς με τον ίδιο τρόπο το περίστροφο που έκανε βόλτες στο γήπεδο της Τούμπας την περασμένη σεζόν. Σίγουρα να υπάρξει τιμωρία αλλά να είναι ανάλογη των πράξεων και να είναι ίδια για όλους.

Τίσις

Μετά τη νέμεσις έρχεται η τίσης λοιπόν που είναι η καταστροφή. Δυστυχώς γι’ αυτούς η ΑΕΚ καταστράφηκε μια φορά και δε πρόκειται να γίνει πάλι διότι υπάρχει υγεία στην ομάδα και μια οργάνωση. Λογικά οι έμπειροι άνθρωποι που στελεχώνουν αυτό το σύλλογο θα γνώριζαν από πριν ότι η ζυγαριά της δικαιοσύνης θα γείρει και πάλι προς το συμφέρον της κυβέρνησης. Γι΄’ αυτό το λόγο η ΑΕΚ παρά τη παρουσία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και παρά τη περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος αποφάσισε να  μην προχωρήσει σε μεταγραφές και πορεύεται με δανεικούς. Μήπως τελικά δεν ήταν από τσιγκουνιά; Μήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο; Όπως και να έχει μόνο με υπομονή θα φτάσουμε στη νίκη απέναντι στο κάθε κατεστημένο. Εξάλλου πολλές φορές στο παρελθόν η ΑΕΚ ήταν αυτή που το πολεμούσε και είδαμε που κατέληξε. Όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη πληγές. Το ποδόσφαιρο είναι μια τεράστια πληγή που μοιάζει με καρκίνο. Η νόμοι και η δικαιοσύνη είναι η πανάκεια. Ακόμα και αυτά όμως εκλείπουν. Ας μας γίνει μάθημα λοιπόν όλο αυτό. Αν δεν υπάρξει η ύβρις, δε θα έχουμε ούτε νέμεσις αλλά ούτε και τίσης!


Comments are closed.