Τάσος Μπακασέτας: Ο πιο underrated… απαραίτητος παίκτης της ΑΕΚ γίνεται ηγέτης!

0

Γράφει ο Βασίλης Γούσιος

Αδικημένος και υποτιμημένος. Με αυτές τις δύο λέξεις μπορεί σε μεγάλο βαθμό να χαρακτηρίσει κανείς εν ολίγοις τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί η ιδιάζουσα περίπτωση του Τάσου Μπακασέτα από την Ένωση. Κάτι που ωστόσο, δείχνει ότι αρχίζει να αλλάζει φέτος, με τον Έλληνα άσο να κερδίζει σιγά σιγά την εκτίμηση και την προβολή που δικαίως τού αναλογούν.

Το γιατί είναι αδικημένος από τους εκάστοτε προπονητές του Δικεφάλου δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο «Μπάκα» είναι πιθανότατα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ (ίσως να τον κοντράρει επάξια ο Μπακάκης) που έχει τοποθετηθεί τόσες πολλές φορές σε «ξένες», για τον ίδιο, θέσεις εντός αγωνιστικού χώρου, αναλαμβάνοντας πολλάκις καθήκοντα που δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία βάσει τόσο των σωματοδομικών, όσο και των καθαρά ποδοσφαιρικών του χαρακτηριστικών.


Ο Μπακασέτας επομένως ούτε είναι εξτρέμ, ούτε και θα μπορέσει να μεταμορφωθεί ποτέ σε κάτι παρεμφερές. Δε διαθέτει ιδιαίτερη ταχύτητα, το ζωτικής σημασίας προσόν δηλαδή των πλάγιων επιθετικών, ενώ δεν είναι ούτε τόσο ικανός στο «ένας με έναν» ώστε να μπορέσει να διεμβολίσει τις αντίπαλες ντριμπλάροντας.

Αντ’ αυτού, η ορθή τοποθέτησή του εντός γηπέδου βρίσκεται στον άξονα, πίσω από τον επιθετικό και γενικότερα όσο πιο κοντά στην περιοχή γίνεται. Και αυτό διότι το σπουδαίο του χάρισμα, το πανίσχυρό του σουτ, μπορεί να «σκοτώσει» ανά πάσα στιγμή τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν τα μισά γκολ της καριέρας του τα έχει σημειώσει με σουτ εκτός περιοχής και αν έχετε παρατηρήσει, με διαγώνιο αριστερό σουτ προς τη δεξιά γωνία της εστίας. Το γεγονός μάλιστα ότι συνηθίζει να «εκτελεί» μόλις βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, δεν αναιρεί ταυτόχρονα και την ικανότητά του στο να δημιουργεί «παιχνίδι» και να παίζει κάθετα.

Στην παρούσα φάση, πλην ίσως του Μάνταλου αλλά σε καμία περίπτωση στην ίδια συχνότητα, ο Μπακασέτας είναι ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ που μπορεί να σκοράρει με σουτ έξω από το «κουτί». Προφανώς, είναι και από τους ελάχιστους στη Super League με αυτή την ικανότητα, γεγονός που τον κάνει υπερ-απαραίτητο σε μια ομάδα, πόσω μάλλον όταν αυτή η ομάδα είναι η ΑΕΚ, η οποία στο 90% των αγώνων της στο πρωτάθλημα έχει να αντιμετωπίσει αντιπάλους που αμύνονται μαζικά, κάνοντας μοιραία το ορθολογικό ποδόσφαιρο στο ανοιχτό γήπεδο μια εξαιρετικά ζόρικη υπόθεση.

Η έως τώρα, φετινή πορεία, του Μπακασέτα ίσως προμηνύει παράλληλα μία… αλλαγή ηγεσίας τουλάχιστον όσον αφορά τους Έλληνες ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Η κακή αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και εβδομάδες ο αρχηγός της Ένωσης, Πέτρος Μάνταλος, σε αντίθεση με το εξαιρετικό «φεγγάρι» όπου «οργιάζει» από την αρχή της φετινής σεζόν ο «Μπάκα», αυτό δείχνει.

Η ευαισθησία του «Πετράν» στους τραυματισμούς είναι δυστυχώς ο αστάθμητος παράγοντας που κρατά τον αρχηγό της Ένωσης… δέσμιο της στασιμότητας, την ώρα που ο Μπακασέτας, έχοντας πάντοτε παράλληλα την ανάλογη σοβαρότητα και ωριμότητα που τον διακατέχει ως προσωπικότητα, φαίνεται ότι μπορεί να αναλάβει και έναν πιο ηγετικό ρόλο στην ομάδα.

Η εξέλιξη του είναι σταθερή και διαρκής και είναι αποκλειστικά στο… πόδι του ώστε να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς. Στα 25 του, το ποδοσφαιρικό του μέλλον είναι όλο μπροστά του και εξαρτάται από τον ίδιο το αν θα διακριθεί. Στην παρούσα φάση πάντως, το συμβόλαιό του με τα κιτρινόμαυρα εκπνέει το καλοκαίρι του ’19, κάτι που μάλλον θα έπρεπε να έχει «διορθωθεί»… χθες!


Comments are closed.