Της… Ελληνοφρένειας

0

Θα κάνουμε μια «βόλτα» στις όμορφες «οδούς» του ραδιοφώνου, με ένα αφιέρωμα στην… 20χρονη πλέον «Ελληνοφένεια»!  «Ελληνοφρένεια» μια λέξη, χίλια νοήματα και εικόνες. Σάτιρα βγαλμένη από τον Αριστοφάνη με καθαρό πολιτικό λόγο. Δύο «ραδιοφωνατζήδες» από τους λίγους, ετοιμόλογοι, με «κρυστάλλινη» άποψη, που «τρολλάρουν» την καθημερινότητα, Ο ένας είναι ο Θύμιος Καλαμούκης, ο «αφανής ήρωας» και εμπνευστής της εκπομπής, η φωνή που μας συντροφεύει κάθε μεσημέρι, ο άλλος, είναι ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, ο «μικρός», ο «διευθυντής», εκείνος που συνομιλεί με τον… λαό.

Μια νέο μορφή σ’ αυτό που ονομάζουμε… ραδιοφωνική εκπομπή! 

Η ιστορία ξεκινά 20 χρόνια πριν, όταν στις 9 Φλεβάρη 1999 η πρώτη-τρίλεπτη και πρωινή-«Ελληνοφρένεια» ξεκινούσε το ταξίδι της στα όμορφα «σοκάκια» του ραδιοφώνου, «στον αέρα» του ΣΚΑΪ 100,4 τότε, το τρίλεπτο ραδιοφωνικό παιχνίδι με την επιμέλεια του Θύμιου Καλαμούκη, που πήρε το όνομα «Ελληνοφρένεια». Ένα χρόνο μετά έγινε ωριαία, «δοκίμασε» διάφορες ώρες και μέρες, για να κατασταλάξει το 2001, στη μία το μεσημέρι, που μεταδίδεται ως σήμερα. Αρχικά, αποτελούνταν από δύο μέρη, το σχολιασμό της επικαιρότητας και τις συνεντεύξεις ανθρώπων που είχαν λάβει μέρος ή ήταν μάρτυρες… «ελληνοφρενικών» καταστάσεων. Το Νοέμβρη του 2003 εντάσσεται στην εκπομπή, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, η δομή αλλάζει: Σταματάνε οι συνεντεύξεις και ο «λαός»- η συνομιλία με τους ακροατές- γίνεται «κρίκος στην αλυσίδα». Στον ραδιοσταθμό του Φαλήρου μένει ως την 27η Μάη 2011 και με την καινούργια χρονιά συνεχίζει στον REAL FM 97,8.

Kαι στην τηλεόραση!

Τον Μάρτη του 2007, η εκπομπή παίρνει και τηλεοπτική μορφή. Ένα πρόγραμμα, δίχως κεντρικό παρουσιαστή, με σχολιασμό της επικαιρότητας, έναν τσολιά να τριγυρνά στην πρωτεύουσα και πάντα συγκεκριμένη άποψη. Η αυλαία και εδώ, «πέφτει» την ίδια μέρα με το ραδιοφωνικό αδελφάκι της. Ο τσολιάς, έμεινε «άστεγος» για δύο χρόνια. Το Δεκέμβρη του 2011, οι συντελεστές της εκπομπής κάνουν μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να επιστρέψουν τηλεοπτικά, με τo DVD «Από το ΠΑΣΟΚ στο χειρότερο». Τελικά τον Οκτώβρη του 2013, ο γνωστός και ως «καμάκι των Αθηνών» επανέρχεται στο γυαλί από την συχνότητα του «Άλφα», με συμπρωταγωνιστές τον «σπαράζω μέσα μου» Μπαλούρδο και τους τρεις συνάδελφους του («Ορνέλα», «Μάχο» και «Λέλο»), ο σχολιασμός της επικαιρότητας και η ξεκάθαρη οπτική παραμένουν. Ο τσολιάς και η παρέα του θα παραμείνουν στο κανάλι της Κάντζας μέχρι το ξαφνικό «μαύρο», πριν περίπου ένα χρόνο, στις 21 Δεκέμβρη 2017

Λυγερή Γιαννουλάκη


Comments are closed.