“Τιμή που έπαιξε στην Μονακό ο Ζήκος”

0

Ο υπεύθυνος ακαδημιών της Μονακό, Φρεντερίκ Μπαριλαρό, με δηλώσεις του αναφέρθηκε αρχικά στον Άκη Ζήκο και την προσφορά του, αλλά και τον τρόπο που δουλεύουν στο “Πριγκιπάτο” ώστε να αναδείξουν ποδοσφαιριστές.

zikos-spataΑναλυτικά τα λόγια του στη Sportday:

-Πίσω από τη «βιτρίνα», φαίνεται πως γίνεται σπουδαία δουλειά τελικά…

«Είναι τιμητικό την ώρα που κορυφαία ονόματα του χώρου έρχονται στο σύλλογο, να ενδιαφέρεται ένα ξένο Μέσο για τη δουλειά που γίνεται πιο πίσω. Όπως βέβαια ήταν τιμή και για τη Μονακό που φόρεσε τη φανέλα της ο Ζήκος…».

-Προτού μπούμε σε λεπτομέρειες, ποιος είναι ο ορισμός που θα δίνατε σε αυτό που λέμε «ποδοσφαιρικές ακαδημίες»;

«Να δημιουργούν καλούς ποδοσφαιριστές, δουλεύοντας σε κάθε διάσταση όχι μόνο του παιχνιδιού τους, αλλά και της προσωπικότητάς τους. Πράγμα κάθε άλλο παρά εύκολο και που απαιτεί συνεργασία διάφορων ειδικοτήτων. Προπονητών, γυμναστών, διατροφολόγων, ακόμα και δασκάλων».

-Ας επικεντρωθούμε στον αγωνιστικό τομέα. Τι ομάδες υπάρχουν, πόσες προπονήσεις προβλέπονται, πώς έχει γενικά το πρόγραμμα;

«Το πρόγραμμα καταρτίζεται ανάλογα με τις ηλικίες, ώστε οι πιο μικροί να παρακολουθούν κανονικά το πρωί τα μαθήματά τους. Ως προς τις ομάδες, οι βασικότερες είναι η δεύτερη της Μονακό, η U19 και η U15, μια και διοργανώνονται αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα. Οι προπονήσεις είναι καθημερινές, πλην του ρεπό που ακολουθεί τους αγώνες. Σε περιόδους που υπάρχει παύση στις σχολικές δραστηριότητες είναι συχνά διπλές, ενώ στην περίοδο των εξετάσεων εύλογα ο αγωνιστικός φόρτος μειώνεται».

-Τα παιδιά είναι από εκεί ή απ” όλη τη Γαλλία;

«Θα αστειεύεστε, φυσικά. Ούτε ένας δεν είναι από το Μονακό! Κάποιοι προέρχονται από γειτονικές πόλεις, μα η συντριπτική πλειονότητα έχει έρθει από κάθε γωνιά της χώρας».

-Αρα πάμε στο ρόλο που επιτελούν οι σκάουτερ…

«Σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Γαλλίας υπάρχει άνθρωπός μας που δίνει ανά τακτά διαστήματα αναφορά σχετικά με την περιοχής ευθύνης του. Στις πιο πολυπληθείς ή σε αυτές που υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί σύλλογοι, δουλεύουν για λογαριασμό μας περισσότερα άτομα».

-Από τη στιγμή που πειστεί να ενταχθεί στις ακαδημίες σας ένας νεαρός, πού μένει;

«Υπάρχουν δωμάτια στις εγκαταστάσεις μας. Λίγο αφότου ενηλικιωθούν, ωστόσο, έχουν την ευχέρεια με τη δική μας συνεργασία να βρουν ένα κατάλυμα στην πόλη και να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή, ακολουθώντας βέβαια πιστά το πρόγραμμα. Σε αυτήν την ηλικία έχουν πλέον διδαχθεί καλά πως οι παρασπονδίες δεν επιτρέπονται και αν συμβούν, θα επιφέρουν ποινές».

-Ο πιτσιρικάς επιλέγεται, εγκαθίσταται και κάποια στιγμή, αν εξελιχθεί, ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα. Πιο πολύ προτείνετε εσείς ή επιλέγουν οι… από πάνω;

«Είναι αμφίδρομη η συνεργασία. Στα μίτιγκ με το τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας ενημερώνω για τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις, εντούτοις την τελική απόφαση την παίρνουν οι συνάδελφοί μου. Ευτυχώς ο νυν τεχνικός, ο Κλαούντιο Ρανιέρι, έρχεται συχνά και παρακολουθεί ιδίοις όμμασι αγώνες της δεύτερης ομάδας και έχει εικόνα».

-Είστε ευχαριστημένοι από τον αριθμό απορρόφησης των «παιδιών» σας;

«Πάρα πολύ σε ό,τι αφορά στη Μονακό, απόλυτα σε γενικό επίπεδο. Τι εννοώ; Στην πρώτη ομάδα, ακόμα και τώρα που γίνονται δαπανηρές μεταγραφές, παραμένουν παίκτες που ήρθαν παιδιά εδώ. Επίσης, αρκετοί παραχωρούνται δανεικοί και πολλοί συνεχίζουν αλλού. Σε ό,τι αφορά συνεπώς στο γενικό επίπεδο, η Μονακό έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργίας επαγγελματιών παικτών! Το 1/3 όσων αποφοιτούν από εμάς κάνουν επάγγελμα αυτό που διδάχθηκαν: το ποδόσφαιρο… Όπως μας αρέσει εδώ στο Πριγκιπάτο να λέμε, πρίγκιπας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι».


Comments are closed.