Τι εννοεί ο Ανδριόπουλος όταν λέει… “οι μπουλντόζες δεν θα ξαναβγούν”

0

Αγαπητοί Ενωσίτες καλημέρα και χρόνια πολλά! Σας στέλνω μια πρώτη ανάλυση με τα σχέδια του Βοτανικού και την μετέπειτα πορεία του, ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί ο Ανδριόπουλος λέγοντας πως όταν μπουν οι μπουλντόζες δεν θα βγουν ποτέ!

aek-gipedo1Σας παρουσιάζω το σχέδιο του Παναθηναϊκού για το γήπεδο στον Βοτανικό, με σκοπο να καταλάβουμε όλοι πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι να φτιάξεις ένα – ας το πούμε γήπεδο… γιατί περιλαμβάνει πολλά παραπάνω.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ
– Συνολική έκταση ανάπτυξης: 200 στρεμμάτων περίπου περιλαμβάνει:
– Γήπεδο ποδοσφαίρου προδιαγραφών FIFA – UEFA 4 αστέρων χωρητικότητας 35.000 – 40.000 θέσεων.
– Εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών τμημάτων ΠΑΟ κάτω από τις κερκίδες.
– Υπαίθριο parking 1.500 θέσεων.
– Εμπορικό κέντρο 40.000 τ.μ. μισθουμενων επιφανειών (51.000 τ.μ. μικτά).
-Διαμόρφωση κοινόχρηστων χωρών πράσινου περίπου 120 στρεμμάτων.
– Κλειστό γήπεδο πολλαπλών χρήσεων 6-8.000 θέσεων (β’ φάση).
– Κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (β’ φάση).
– Επιπλέον 1.000 θέσεις parking (β’ φάση).

Τι προέβλεπε η συμφωνία μετάξυ Ερασιτέχνη-Δήμου

Ο ερασιτέχνης θα επιστρέψει τα δικαιώματα χρήσης της έκτασης στη Λ. Αλεξάνδρας.

Εναντι αυτού, ο ερασιτέχνης λαμβάνει:

– Αντίστοιχα δικαιώματα χρήσης για 99 έτη στο 50% του γηπέδου Βοτανικού και σε 40 στρέμματα οικοπέδου
– Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων κάτω από τις κερκίδες του νέου γηπέδου για την κάλυψη αναγκών τμημάτων του.
– Χώρο μουσείου /εντευκτηρίου στη Λ. Αλεξάνδρας
* Ο ερασιτέχνης παραχωρεί στην ΕΕΣ τα δικαιώματα επί του 15% των ακαθαρίστων εισπράξεων εισιτηρίων στη Λ. Αλεξάνδρας. Εναντι αυτής της παραχώρησης, ο ερασιτέχνης λαμβάνει:
– Από την αποχώρηση του από τη Λ. Αλεξάνδρας και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου γηπέδου € 300.000 ετησίως πλέον των διαφυγόντων εσόδων του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας του προηγουμένου έτους.
– Μέχρι την αποπληρωμή του νέου γηπέδου € 600.000 ετησίως με αναπροσαρμογή 4,5% τον χρόνο.
– Μετά την αποπληρωμή του νέου γηπέδου το 7,5% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων εισιτηρίων

Εγιναν ανάλογες συμφωνίες μεταξύ μεταξύ ΠΑΟ-ΔΗΜΟΥ και ΠΑΟ-ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ αλλα λογο και του ηδη πολυ μεγαλου ογκου του κειμένο δεν τις εβάλα.

Χρειάστηκε να αλλάξουν νόμοι και να γίνουν ρυθμίσεις, δρομολογήθηκαν αρκετά πράγματα τόσο από τον Παναθηναϊκό όσο και από την πολιτεία με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2006 να γίνει η ψήφιση του νόμου που επιτρέπει την ανέγερση του γηπέδου στο Βοτανικό, ενώ τον Οκτώβριο του 2006 έγινε η υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΠΑΕ, που σηματοδοτούσε τότε την έναρξη του έργου. Προσέξτε, Απρίλιο του 2005 αποφασίστηκε το σχέδιο του Βοτανικού και ο αντίστοιχος νόμος πήγε για υπογραφή Ιούλιο 2006!
Τα πράγματα όμως, μόνο εύκολα δεν ήταν. Στις 11 Φεβρουαρίου 2007, 131 πολίτες – κάτοικοι του Βοτανικού – παρέδωσαν στο ΣτΕ ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν να σταματήσουν οι εργασίες και να τηρηθούν όσα είχαν αποφασιστεί «στο Προεδρικό Διάταγμα του 1995 ως προς την διασφάλιση των χώρων πρασίνου και την απομάκρυνση των ρυπογόνων και οχλούσων χρήσεων». Έτσι, η περίφημη ιστορία αυτών που ενδιαφέρθηκαν για το περιβάλλον και τους… κορμοράνους στο Βοτανικό, έβαζε το πρώτο stop στο γήπεδο.

Χαμένοι στην γραφειοκρατία και… την μετάφραση

Μπορεί τον Φεβρουάριο του 2008 να ανακοινώθηκε η υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ της ΑΚΤΩΡ και του Παναθηναϊκού για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, με το συνολικό κόστος να είχε προσδιοριστεί στο ποσό των 88,35 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 19 μήνες (από την Έκδοση της Οικοδομικής άδειας Ανέγερσης του Νέου Γηπέδου), ωστόσο τίποτε δεν έγινε όπως όλοι περίμεναν.

Αυτό που σε πρώτη φάση είχε δώσει μια νότα αισιοδοξίας στο θέμα του Βοτανικού, ήταν ότι έγιναν αρκετές απαλλοτριώσεις παλιών κτιρίων και πως είχαν γίνει εκσκαφές μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας. Το εμπορικό κέντρο, που θα είναι συμφερόντων Βωβού αν και εφόσον χτιστεί, ήταν το μόνο που είχε αρχίσει να χτίζεται πριν μπλοκαριστεί κι αυτό από τις προσφυγές στο ΣτΕ.

 

Οι πρώτες άδειες

Στις 27 Μαρτίου 2009 οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού πήραν στα χέρια τους την άδεια εκσκαφών, ενώ λίγες μέρες αργότερα μπήκε ρεύμα στο εργοτάξιο που ήδη είχε διαμορφωθεί. Έτσι, στις 8 Μαΐου 2009 ξεκίνησαν τα πρώτα, και μοναδικά από τότε, έργα για το νέο γήπεδο του «τριφυλλιού». Παρά τη διάχυτη εντύπωση πως η κατασκευή του γηπέδου είχε «κλειδώσει οι εκκρεμότητες που έπρεπε να επιλυθούν, μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης για τα πραγματικά νομικά, πολεοδομικά και κατασκευαστικά προβλήματα, ήταν πολλές. Παράλληλα, είχαν ανακύψει αλυσιδωτές εμπλοκές που απαιτούσαν την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και κυρίως ενέργειες της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Έπρεπε πρώτα να προσαρμοστεί το πολεοδομικό σχέδιο του Ελαιώνα, να επαναπροσδιοριστούν μετά οι θέσεις στάθμευσης, και, τέλος, να προσαρμοστούν και να επανεγκριθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ΣτΕ ωστόσο είχε μπλοκάρει το εμπορικό κέντρο κι αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Η πλευρά του κ. Βωβού έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το γήπεδο και να ξεμπλοκάρει μόνο… με προεδρικό διάταγμα!

Στοιχεία από το onsports.gr

Όπως βλέπετε το θέμα δεν είναι να μπουν οι μπουλντόζες οπώς λέμε οι περισσότεροι αλλά όταν μπουν, να βγουν όταν θα έχει ολοκλήρωθει το έργο όπως λέει ο κ. Ανδριόπουλος. Ο Παναθηναϊκός την πατήσε όπως καταλαβαίνουμε και πιο πάνω για διάφορους λόγους έχοντας όμως να διαχειριστεί έναν χώρο 200 στρεμματων!!! Βλ;eπουμε λοιπόν σε πόσο τεντωμένο σχοινί βαδίζει η ΑΕΚ τον 1,5 χρόνο από την παρουσίαση των σχεδίων μέχρι και σήμερα.

Κώστας Θεοδωρόπουλος


Comments are closed.