Τι θα κάνουμε με τους έμπιστους μούτσους;

0

 

Τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν τα μεγάλα γεγονότα, δεν λείπουν οι υποβιβασμοί μεγάλων ομάδων για εξωαγωνιστικούς λόγους, οι στρατιές των δανικών – αιχμαλώτων ποδοσφαιριστών, η άγρια εκμετάλλευση των συλλόγων για εξωαθλητικούς λόγους, η μετατροπή ιστορικών ομάδων σε ρόλο κομπάρσου για οικονομικούς λόγους, δεν λείπει κι όλο αυτό το πισωγύρισμα στη θρησκοληψία με καρικατούρες στυλ Αναστασιάδη και αγιασμούς δοκαριών, τον εθνικισμό με αφορμή τη Μακεδονολογία, τη φασιστική εκδοχή της αστικής ιδεολογίας όπως αυτή εκφράζεται με τις σχέσεις – δεσμεύσεις της Θύρας 7 με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον Ολυμπιακό. Δε λείπει ούτε έλειψε ποτέ το παρασκήνιο και το παρακράτος εκβιασμών, τρομοκρατίας από δολοφονίες οπαδών μέχρι και ξυλοδαρμών διαιτητών. Αυτό που σίγουρα λείπει, είναι ένα γερό οπαδικό – δημοσιογραφικό – διανοουμενίστικο ρεύμα, που θα σαρώνει με την πένα όλη αυτή την αθλιότητα και τη σαπίλα, που θα σαλπίζει την αντεπίθεση απέναντι στο πιο συγκλονιστικό γεγονός του αθλητισμού, την μετατροπή του σε εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.
Κι αυτό το ρημάδι το ένστικτο σας δε σας λέει τίποτα; Το ένστικτο καθοδηγεί τον άνθρωπο είτε είναι οπαδός, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι διανοούμενος… αλλά δεν ξέρουμε τι ή ποιος καθοδηγεί το ένστικτο, κι αν κάποια μέρα μας εκθέσουν μια πρώτη εξήγηση της απίστευτης απάθειας όσων αγαπάνε το ποδόσφαιρο στην μετάλλαξη του, το πιθανότερο είναι ότι η εξήγηση αυτή δεν θα πηγαίνει πέρα από τη φαινομενική της μεριά, εκτός κι αν για την εξήγηση μπορέσουμε να έχουμε μια εξήγηση και ούτω καθεξής, μέχρι εκείνη την έσχατη στιγμή όπου δεν θα υπάρχει τίποτα για να εξηγήσει την πηγή των εξηγηθέντων, από κει και πέρα υποθέτουμε ότι θα βρίσκεται το βασίλειο του χάους, αλλά εμείς δεν μιλάμε για τη δημιουργία του σύμπαντος, τι ξέρουμε εμείς απ’ αυτά, εμείς με την μπαλίτσα ασχολούμαστε. Η μήπως όχι; Η μήπως όλα συνδέονται μεταξύ τους;

 

Η μήπως πρέπει να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα ελαττωματικά μυαλά; Από όλες αυτές τις ανεπαρκείς προσωπικότητες, που όλοι τους ανεξαιρέτως καταφεύγουν στο τέλος στο αγαπημένο τους άλλοθι των losers. Πάντα κάποιος άλλος ευθύνεται για τις αποτυχίες , εκτός του αφεντικού τους. Ας είμαστε σοβαροί. Σε καθεστώς επαγγελματικού – κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου της αγοράς, όταν κάποιος κατηγορεί τους άλλους για τις αποτυχίες του αφεντικού του, καλό θα είναι να χρεώνει στους ίδιους άλλους και τις επιτυχίες της ομάδας. Δυστυχώς όμως αυτή τη μεγαλοσύνη της ψυχής, αυτού του τύπου οι άνθρωποι του κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου δεν την έχουν.

 

Ακόμη χειρότερα: όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μάθημα από τα λάθη τους, αλλά φτάνουν σε σημείο να βαφτίζουν «λάθος» τις συνειδητές επιλογές των αφεντικών τους. Παραμένουν ανεπίδεκτοι και επιδεικτικά αυτάρεσκοι από την επιχειρηματική δράση που τους ταΐζει. Βρίσκουν και τα κάνουν θα πει κανείς. Αφού η κοινωνία του ποδοσφαίρου των αφεντικών, λόγο των ανήκουστων συμφερόντων που υπάρχουν γύρω της, πολλές φορές τους  επιβράβευσε αυτούς τους τύπους, δίνοντας τους και άλλες ευκαιρίες να κάνουν τη δουλειά προκαλώντας όμως λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις.

 

Παρακολουθούμε συνεχόμενους γύρους αποτυχιών και καταστροφής. Αν δεν μάθεις από τα λάθη σου, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα τα επαναλάβεις… λέει ο λαός. Εδώ όμως έχουμε το οξύμωρο να μιλάμε για συνειδητές επιλογές που βαφτίζονται λάθη όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι και η λαϊκή δυσαρέσκεια στα όρια της. Οπότε από ποια λάθη να μάθεις και τι; Καταστρέφοντας και άλλους ακόμη αθλητικούς οργανισμούς οι υπάλληλοι αυτοί των αφεντικών του ποδοσφαίρου της αγοράς δεν ενδιαφέρονται προς τα πού πάει το καράβι, αρκεί τα αφεντικά τους να τους έχουν σαν έμπιστους μούτσους στο πηδάλιο.

 

ΥΓ. Ίσως η ΑΕΚ να είναι μόνο αυτό… ένας φόβος και ένα όνειρο.

 

 

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019

 

Παναγιώτης Αλιατάς

 

Mail: [email protected]

 

twitter

 

facebook

 

Αν σας εκφράζει η διαφορετική οπτική στα θέματα του αθλητισμού. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσετε την διαφωνία σας. Μπορείτε να μας βρείτε και στη σελίδα της στήλης στο Facebook

 

 


Comments are closed.