Τι λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

0

Δήλωση του πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα για το τραγικό συμβάν στο εργατάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας

«Για εμάς τους εργάτες το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και να επιστρέφουμε γεροί στις οικογένειές μας», δήλωσε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες παλεύουν οι συνάδελφοί του για ένα μεροκάματο, χαρακτηρίζοντας ως «αρένες θανάτου» το χώρο εργασίας τους.«Από το σπίτι μας βγήκαμε σήμερα το πρωί και είχε πάγο και γλιστρούσαμε. Σκεφτείτε να ανεβαίνει κανείς σε σιδερένια σκάλα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, τι μπορεί να συμβεί. Όλα τα άλλα θα τα εξακριβώσουν οι πραγματογνώμονες της Επιθεώρησης Εργασίας», συνέχισε ο Γιάννης Τασιούλας, ο οποίος μπήκε στο εργοτάξιο και είδε από κοντά τον τόπο του δυστυχήματος.

«Στο χώρο, συμπλήρωσε, βρέθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας, έχει δει τα κενά που υπά

ρχουν όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας, έχει δει και τον τόπο που έγινε το συμβάν. Χθες το εργοτάξιο ήταν χιονισμένο, σήμερα επικρατούσαν συνθήκες παγετού. Γιατί η εργοδοσία δεν πήρε μέτρα να μη δουλέψουν οι εργάτες; Έπρεπε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε -αν δεν είναι δυνατόν να μηδενιστούν- να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους».

Πρέπει από κοινού, επισήμανε, όλοι οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να επιβάλουμε μέτρα ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. «Είτε έχουμε χιόνια, είτε παγετό, είτε ζέστη, είτε ανεργία, είτε πολλή δουλειά, εκείνος που πληρώνει τελικά είναι ο οικοδόμος. Άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους δουλειάς που έχουν καταστεί “αρένες θανάτου” από την εντατικοποίηση της εργασίας, την πίεση της εργοδοσίας, από το γεγονός ότι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν υποστελεχώσει τις επιθεωρήσεις ελέγχου.

Σε μια ημέρα μεγάλου παγετού, ένας συνάδελφός μας 60 ετών υποχρεώθηκε να ανεβεί πάνω στον πυλώνα 20-30 μέτρων για να μπορέσει να δουλέψει για ένα ψευτομεροκάματο 30-35 ευρώ που μας έχουν υποχρεώσει να κυνηγάμε. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει και να χάσει τη ζωή του», κατέληξε ο Γιάννης Τασιούλας.


Comments are closed.