Το φυσούσε και δεν κρύωνε ο Μπάρλος!

0

Το απίθανο κατόρθωμα του 70χρονου (με γενέθλια αυτή την Τετάρτη) διαχρονικού «Ενωσίτη», ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ , σε ημέρες παντοκρατορίας του προέδρου- μύθου της ΑΕΚ! Με τον Μίμη Παπαϊωάννου να το απολαμβάνει!
• Το «ντου» του Στέλιου Καζαντζίδη, στο διοικητικό συμβούλιο, για «το ταλαιπωρημένο από σαράντα κύματα» οικονομικό αίτημα του «κουρέα από τη Νικομήδεια»!

…Αναζητήσαμε τρόπο για να απευθυνθούμε, στα μέσα αυτής της εβδομάδας, προς το ΝΙΚΟ ΠΑΝΤΑΖΗ, για τα 70χρονα γενέθλια του! Πέρα από τα τυπικά και τα πολύ συχνά, που έχουν να κάνουν με την τηλεφωνική επικοινωνία ή και την επίσκεψη μας στο ευρωπαϊκού διαμετρήματος υπερσύγχρονου φυσικοθεραπευτήριου , το οποίο λειτουργεί στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου, με την δική του σπουδή, εμπλουτισμένη με την συνεργασία του επίσης επιστήμονα διεθνούς ακτινοβολίας , πρωτότοκου γιού του (45χρονου Τριαντάφυλλου, πρώην μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ) , θέλαμε να του αφιερώναμε κάτι διαφορετικό.

…Μία , από τις σκέψεις, που κάναμε, ήταν να εκμεταλλευόμασταν ένα από «τα πανάκριβα», που μας έχει εμπιστευτεί , και να μεταφέραμε στο σάϊτ «AEK Live» τον «ιστορικό θησαυρό», που έχει κλειδωμένο στο γραφείο του. Αναφερόμαστε σε ένα βαρύ πολυσέλιδο αρχιακό τόμο, στον οποίο είναι γραμμένες οι για κάποια χρόνια συνεδριάσεις της «κιτρινόμαυρης» διοίκησης, Κυρίως της δεκαετίας του ΄60 , τότε που κοσμούσαν το Δ.Σ. ολόκληρα θηρία-παράγοντες, όπως οι πρόεδρου Αλέξανδρος Μακρίδης, Γιώργος Τουμπαλίδης , συνεπικουρούμενοι από τους Κλεάνθη Μαρόπουλο, Δημήτρη Σεβαστάκη, Γιώργο Τρανόπουλο, Μανώλη Καλλιτσουνάκη, Δημήτρη Τράγο, Σπύρο Κωνσταντινίδη, Σίμο Μεταξά, Τζο Λεβή, Δημήτρη Καρύδα, Νίκο Αποσκίτη, Σπύρο Σκούρα, Μάκη Χατζηχαραλάμπους κ.ά.


… Ο πολύτιμος, για το περιεχόμενο του, ογκώδης τόμος , βρέθηκε τυχαία στα χέρια του διαχρονικού «Ενωσίτη» , που ξεκίνησε την τεράστια «κιτρινόμαυρη» πορεία του, ως πρωταθλητής Ελλάδος στους δρόμους ταχύτητας – με προπονητές στην ΑΕΚ τους Παλαμιώτη και Γαζή- και διέκοψε (εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους πάντες περί τον στίβο) την εξαιρετικά αισιόδοξη αθλητική καριέρα του. Η απόφαση του ήταν για να σπουδάσει στην επιστήμη, που είχε διαλέξει και στην οποία έχει δικαιωθεί αποθεωτικά, ισόποσα με ό,τι ο «διόσκουρος» του, κορυφαίος ορθοπεδικός χειρουργός, Παντελής-Λάκης Νικολάου.

Ο ΤΟΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
… Σε μία, από τις μετακινήσεις των Γραφείων της ΑΕΚ , που τότε στεγάζονταν στην Σπάρτης 1, Πλατεία Αμερικής, κάποιος φρικτά απρόσεκτος (είτε υπάλληλος, είτε μεταφορέας) δεν αντιλήφθηκε (ή δεν ενδιαφέρθηκε) , ότι ο συγκεκριμένος τόμος, αν όχι και κάποιοι άλλοι, έπεσαν κατά την διαδρομή! Ο τόμος της δεκαετίας του ΄60 , βρέθηκε αργότερα , πεταμένος στα σκουπίδια! Εντελώς συμπτωματικά ένας κύριος (ίσως ρακοσυλλέκτης) διέκρινε την αξία του, τον πήρε «υπό μάλης» κι έβαλε στο μυαλό του να αναζητήσει κάποιον επώνυμο άνθρωπο της ΑΕΚ και να του τον παραδώσει. Ο τυχερός ήταν ο διαπρεπής φυσικοθεραπευτής , με συγκλονιστική παρουσία στο στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας και μετά στο οακά, ο μοναδικός Νίκος Πανταζής…

…Η αδελφική φιλία , που κατά πολύ συνέπεσε με την δική μας περίπου 60χρονη καριέρα στην αθλητική δημοσιογραφία, οδήγησε τον καταξιωμένο επιστήμονα και φίλαθλα θεωρούμενο ως μια από «τις σημαίες» του πιο σημαντικού, του Βυζαντινογέννητου συλλόγου, να μας εμπιστευτεί , για την ανάγνωση του τόμου (σ.σ.: εννοείται, πως ήδη τον έχουμε επιστρέψει). Και μόνο αυτή η πράξη του φανερώνει την ποσότητα και την ποιότητα των δεσμών, που έχουμε με την οικογένεια Πανταζή, την ευτυχισμένη χάρη στην όλη σύνθεση της, που την κοσμούν η συγγραφέας Ελευθερία (= συναρπαστική η απήχηση του βιβλίου της «Μετ΄εμποδίων», αφιερωμένο στον πατέρα της, πρωταθλητή στα εμπόδια, Τάκη Χατζηγρηγορίου) και οι γιοί τους, ο φυσικοθεραπευτής Τριαντάφυλλος (1974) και ο οφθαλμίατρος Δημήτρης (1977).

ΣΤ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ-Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
…Αυτονόητο, ότι μέσα στις τόσες σελίδες του τόμου, με τα πρακτικά εκατοντάδων συνεδριάσεων της «κιτρινόμαυρης» διοίκησης (= αν δεν είναι λάθος η πληροφορία μας, ότι την αναγραφή τους είχαν αναθέσει στον διευθυντή των Γραφείων, τον Κώστα Σουπαλίκα) …αισθανθήκαμε σαν κολυμβητές μέσα σε ωκεανό! ΄Ηλθαν στιγμές, που είτε «χανόμασταν», είτε «πνιγόμασταν»! Στην δεύτερη περίπτωση εντάσσεται και το μέγιστο θέμα εκείνων των χρόνων: «Η οικονομική απαίτηση του 78χρονου σήμερα Μίμη Παπαϊωάννου, που είχε αποκτηθεί από τη «Βέροια», χάρη σε αστραπιαίες κινήσεις του Τρύφωνα Τζανετή (προπονητή της ΑΕΚ και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του ΣΙΣΜ) και του Κλεάνθη Μαρόπουλου (διοικητικός ηγέτης ολκής ο «ξανθός αετός»). Πρόλαβαν τον παόκ, που είχε υποσχεθεί στο νεαρό κουρέα από τη Νικομήδεια την άμεση και μόνιμη πρόσληψη του, ως εισπράκτορα στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης!

…Δραματικές οι πτυχές του «σίριαλ Μίμη Παπαϊωάννου»! Ελάχιστο χρονικό διάστημα, μετά την εγκατάσταση του στην ΑΕΚ κι αφού «ο βλάχος από τη Νικομήδεια» είχε γοητεύσει-μαγεύσει ήδη , με την παγκόσμια κλάση του, το πανελλήνιο, έθεσε οικονομικό αίτημα. Ζήτησε , σε μετρητά, 300.000 δραχμές. Διαφορετικά θα έπαιρνε των ομματιών του και θα έφευγε. Ταραχή, ως και πανικός, στα μέλη της διοίκησης. Ο σύλλογος βρισκόταν στην δύνη οικονομικής κρίσης. Με χίλια ζόρια στο ταμείο μαζευόντουσαν 200.000 δραχμές.

… «΄Οσο είμαι στην ΑΕΚ, ο Παπαϊωάννου δεν πρόκειται να φύγει από την ΑΕΚ», είπε με τον πιο κατηγορηματικό τόνο ο γενικός αρχηγός…΄Ηταν ο Δημήτρης Σεβαστάκης, από τους πιο εύπορους ΄Ελληνες , χάρη στα πετυχημένα καταστήματα υποδημάτων, που διατηρούσε στην Πανεπιστημίου κι αλλού (…ένα αυτά τα προόριζε και για τον Νεοτάκη Λουκανίδη, τον σουπερ σταρ της Δόξας , αλλά δεν είχε προβλέψει, πως ο κακός δαίμονας τότε της ΑΕΚ, ο Αντώνης Ματζεβελάκης , εκμεταλλευόμενος και την αδελφική σχέση του Δραμινού με τον πολυπράγμονα Τάσο Καραδήμα, θα τον φυγάδευε, για κρυψώνα, ώστε να μη υπογράψει στην Σπάρτης 1, στην Κύπρο). Για συνάντηση με τον Μίμη είχαν αναλάβει, με απόφαση του Δ.Σ. , οι Σεβαστάκης, Μαρόπουλος, Τουμπαλίδης. Από το πρώτο κι όλας ραντεβού ο γενικός αρχηγός μετέφερε στους άλλους συμβούλους: « Πολύ σκληρός. Δύστροπος και δύσκολος. Περίεργος χαρακτήρας»!


…Πάντως, ακτίδα φωτός στο σκοτάδι η δήλωση του Σεβαστάκη. Ακόμη κι όταν ο Παπαϊωάννου όλο και περισσότερο σκλήρυνε την στάση του , «καθοδηγούμενος από καλλιτεχνικούς κύκλους», όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο». Φωτογραφιζόταν ο λαϊκός τροβαδούρος Στέλιος Καζαντζίδης, που κατά την συνέχεια κι ενώ η απαίτηση του Μίμη είχε τεντώσει στις 500.000 δραχμές, ανέβασε τον ερασιτέχνη τραγουδιστή-ποδοσφαιριστή στο τρένο, σε συγκρότημα με τη Μαρινέλα, και τον τραβολογούσε στη Γερμανία. Και όχι μόνο. Ο Καζαντζίδης ήταν αυτός, που τόλμησε το πρωτοφανές, για τα ήθη κι έθιμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στην διοίκηση- Τουμπαλίδη και να απαιτήσει την ικανοποίηση του αιτήματος του άσου ,δεδομένου, πως δεν τηρούταν η απόφαση, η οποία είχε παρθεί, για καταβολή του μισού εκατομμυρίου! Ο τραγουδιστής της φτωχολογιάς και της ξενιτιάς αποδείχθηκε τελικά, ότι δεν πήγε τσάμπα, δηλαδή άδικα, ενώπιον του κεραυνόπληκτου συμβουλίου…Καμία δε αντίρρηση, πως ο Στέλιος ήταν ΑΕΚτσής.

…Μια και ο λόγος για Στέλιο. Σε άλλη σελίδα του τόμου-ντοκουμέντο διαβάσαμε και πως ο βασικός αρχηγός της ομάδας, ο Σκευοφύλαξ, είχε για αίτημα του: «΄Η με διορίζετε στην ΔΕΗ ή σταματάω τη μπάλα»! Διορίστηκε, πήρε και … «πουρμπουάρ» 100.000 δραχμές.

…Και πόσα άλλα «δεν ανακαλύψαμε» …από τον βυθό των σελίδων του «χαμένου θησαυρού» από τα αρχεία της ενιαίας τότε ΑΕΚ. Υπήρξε, όμως, και κάτι, που δεν το αναγνώσαμε, αλλά το ακούσαμε… Από τον ίδιο τον «εκατό χρόνια και , να ζήσει» Νίκο Πανταζή. Η σειρά σας να το διαβάσετε στις πιο κάτω γραμμές, με τις οποίες κλείνουμε , ως ένα είδος δικών μας ευχών, αυτό το αφιέρωμα προς τον επιστήμονα, που «δίνει και την ζωή του για την ΑΕΚ- την δεύτερη θρησκεία του»!

ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ, ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΠΑΡΛΟΥ!
… Νίκος Πανταζής 1: « ΄Όπως κάθε φορά, έτσι κι εκείνη την ημέρα πήγα από νωρίς στο γήπεδο, για να ασχοληθώ με τους παίκτες, που είχαν πρόβλημα τραυματισμού. Κι εδώ είναι η ευκαιρία μου, για να αποδώσω κάτι, που οφείλω προς ένα προπονητή της ΑΕΚ. Την ευγνωμοσύνη μου , να αποδώσω. Συγκεκριμένα προς τον Φράντισεκ Φάντρονκ, γιατί όσο αυτός κανένας άλλος συνάδελφος του, με τους πολλούς, που συνεργάστηκα στην ΑΕΚ, με περιέβαλλε με τόσο εμπιστοσύνη. Με την άκρη μιας ματιάς του και μόνο έβλεπε το πώς ασχολιόμουν με την αποθεραπεία του τάδε ή δείνα παίκτη, χαμογελούσε και μετά τη λήξη της προπόνησης του αρνιόταν να τον ενημέρωνα. Γιατί είχε δει, έστω αστραπιαία, το είδος της δουλειάς μου και ως άριστος γνώστης, που ήταν ,χάρη στην ολοκληρωμένη, την σφαιρική, μόρφωση του, με ενέκρινε, με αποδεχόταν και παραδεχόταν στα πάντα»!


…Νίκος Πανταζής 2: «΄Ηλθε, λοιπόν, κι εκείνη την ημέρα στο γήπεδο, για θεατής στην προπόνηση, ο Λουκάς Μπάρλος. Με εξέπληξε, γιατί μπήκε στο δωματιάκι του ιατρείου, όπου ήταν ξαπλωμένος ήδη ο Μίμης Παπαϊωάννου και είχαμε ξεκινήσει την φάση για αποθεραπεία του. Ούτε που προλάβαμε να τον καλωσορίσουμε με την αυτονόητη ευγένεια. Ξέσπασε με δυνατή φωνή, που δεν θυμάμαι καλά σήμερα, αν είχε αρχίσει να με πιάνει τρέμουλο! Προς εμένα στράφηκε… «΄Ώστε έτσι, κύριε Πανταζή; Ενέργειες πίσω από την πλάτη μου; Τάμαθα όλα, από τον ίδιο, τον Μίμη . Πέρασε το πρωί από το γραφείο μου, για να παραδώσει το αγγελτήριο γάμου του. «Εννοείται, πως εγώ θα είμαι κουμπάρος», του είπα! Δεν έχω ηρεμήσει ακόμη από την απάντηση του Την φυσάω και δεν κρυώνει»… «΄Όχι, κύριε πρόεδρε, αλλά τέλος πάντων σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική πρόταση σας, ΄Όμως , εγώ και η Μαίρη έχουμε κλείσει για κουμπάρο. Θα είναι ο Νίκος Πανταζής»! Να μου αρνηθεί; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν χωνεύεται με τίποτε…», κατέληξε ο πρόεδρος, οποίος την αμέσως επόμενη στιγμή: ΄Ανοιξε διάπλατα την μεγάλη καρδιά του και την αγκαλιά του, το πιο πλατύ χαμόγελο είχε αντικαταστήσει…τα προσωρινά σύννεφα , τα πυκνά φρύδια του είχαν κατακαθίσει στην κανονική θέση τους, από την Πάρνηθα στη Νέα Φιλαδέλφεια! Και τα λόγια του ήταν αυτά: « Συγχαρητήρια και στους δύο σας! Βάζετε την φιλία και την οικογένεια σας πάνω από τα πρόσωπα και δίνετε τρανό παράδειγμα, για το πώς πρέπει να είναι και η οικογένεια της ομάδας μας, της ΑΕΚ. ΄Ετσι θέλω να μείνετε ως τα γεράματα σας »!

… Νίκος Πανταζής 3: «Αυτό το γεγονός δεν τόχω βγάλει από τα μάτια και τα αυτιά μου, από το είναι μου, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. «Θεός» ο Λουκάς Μπάρλος, που και μετά από την προεδρική θητεία του , καλούσε στο σπίτι του εμένα και τον Λάκη Νικολάου, με τις συζύγους μας, και πανευτυχείς «χάναμε την αίσθηση του χρόνου» , μιλώντας για ΑΕΚ και μόνο ΑΕΚ»!

Φι Κάπα


Comments are closed.