Τσίπρας: Καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο στους θεσμούς

0

«Η ελληνική πλευρά κατέθεσε αρμοδίως χθες βράδυ στους θεσμούς, ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης για συμφωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

40B19CC9AC3E300154AF41A51BD6AB4E
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται «με σχέδιο και στρατηγική σε αντίξοες συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που απλά υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν, σε ποια παράταξη ανήκουν, ποιο κόμμα ψήφισαν, για την προσπάθεια που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση και για το γεγονός ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής διαπραγμάτευσης, ότι η επόμενη μέρα θα έχει δυσκολίες. Εν τούτοις, αυτό που ζητά από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης, ισότητας και ίσων ευκαιριών. Κάτι το οποίο δεν φρόντισαν, διότι δεν ήταν στη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Μίλησε δε για συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα: «έχουμε κάνει παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις. Ξέρουμε ότι αυτές οι παραχωρήσεις θα είναι δύσκολες, όμως, έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο που η αποδοχή του από την πλευρά των θεσμών, των πιστωτών και των εταίρων μας στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το εάν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης, η απόφαση ανήκει στην ηγεσία, στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους» .
Τόνισε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την χώρα μας, αλλά συνιστά κεντρικό θέμα για την προοπτική στην επόμενη μέρα και την στρατηγική της Ευρώπης, (άρα συνιστά) ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα.
Ο πρωθυπουργός αποτύπωσε σαφώς το προς επίλυση δίλημμα που αφορά την ευρωπαική ηγεσία και συνίσταται μεταξύ μιας “ρεαλιστικής προοπτικής εξόδου που αποκλείει μια για πάντα τη διαίρεση και μίας επιλογής που μπορεί για κάποιους να είναι η διαίρεση, ακολουθώντας τη στρατηγική του Καίσαρα «διαίρει και βασίλευε». Μόνο που πολλές φορές αυτές οι βασιλείες δεν οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα για τους λαούς»


Comments are closed.