ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ e-mail: aeklivegr@gmail.com

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Χαμός στη Νέα Υόρκη… για το 1968!

Published

on

Με την προβολή της ταινίας “1968” του Τάσου Μπουλμέτη στο κατάμεστο “Florence Gould Hall Theater” του Γαλλικού Ινστιτούτου (FIAF) στο Μανχάτταν άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου η αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.



Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACC) και του Ελληνο-Αμερικανικού Πολιτιστικού Ιδρύματος (Hellenic American Cultural Foundation) και μέσα από τις εικοσιπέντε ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους αλλά και τα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνονται στο πενθήμερο πρόγραμμά του, το φιλοθέαμον κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ορισμένα από τα καλύτερα δείγματα του νέου Ελληνικού κινηματογράφου.

Νέα Υόρκη: Ρεβέκκας Παπαδοπούλου, φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Ανάμεσά τους τις ταινίες “Success Story” του Νίκου Περάκη, “Chinatown – Τα Τρία Καταφύγια” της Ελένης Δανέζη Κνούτσεν, “Της Πατρίδος μου η Σημαία” του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, “Στο Σώμα της” του Ζαχαρία Μαυροειδή, “Citizen Xenos” του Λουκά Παλαιοκρασσά και τα ντοκιμαντέρ “Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς : Κακόπετρος, 28 Αυγούστου 1944” των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη, “Θεσσαλονίκη 1917: Η φωτιά που γέννησε μια πόλη” του Γρηγόρη Βαρδαρινού, “Εγώ και ο Ισκιος μου” των Μιχάλη Αριστείδου και Ιωάννη Γρηγορόπουλου για τη ζωή και το έργο του μουσουργού Νίκου Παπάζογλου και “Μάνα μου Καπνοφύτισσα” του Στάθη Γαλαζούλα.

Και ακόμη, τις μικρού μήκους ταινίες “Καρδιές για Φάγωμα” της Ειρήνης Κουτούλα, “Μελτέμι” της Ζέτας Σπυράκη, “Ιππόκαμπος” του Θέμη Κατσιμίχα, “Ερφοι” της Ελβίνας Μποτονάκη, “Το εισιτήριο” του Χάρη Σταθόπουλου, “Στιγμή” του Κωνσταντίνου Ξενάκη, “Η ζωή μετά” του Χρήστου Σάγια, “Cowboy” του Γιάννη Χαριτίδη, “Maniera Greca” του Κυρηναίου Παπαδημάτου, “Ιφιγένεια” της Αλίκης Τσακούμη, “Heimlich” του Κώστα Μακούρη, “Nemercka” του Αυρήλιου Καρακώστα, “Ουρανία” της Δέσποινας Κούρτη και “Επίσκεψη” του Γιάννη Ζαφείρη.

Αλλά και μια τιμητική βραδιά, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, για τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα, ιστορικό και συνιδρυτή του φεστιβάλ Νταν Γεωργακά με την προβολή της ταινίας “Το κορίτσι με τα Μαύρα” του Μιχάλη Κακογιάννη.

Για πρώτη φορά φέτος οι θεατές θα ψηφίσουν για την αγαπημένη τους ταινία σε κάθε κατηγορία και τα βραβεία θα απονεμηθούν το βράδυ της Τρίτης 23 Οκτωβρίου στο Friars Club του Μανχάτταν όπου κατά την τελετή λήξης θα τιμηθεί ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης για το σύνολο της προσφοράς του στην Τέχνη.

Η πρεμιέρα
Ηταν πολλές οι στιγμές στη διάρκεια της 94λεπτης ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη που έφεραν δάκρυα στα μάτια των θεατών. Και άλλες τόσες αυτές που τους έκαναν να γελάσουν με την ψυχή τους. Μία όμως ήταν αυτή που τους έκανε υπερήφανους: όταν τα φτωχόπαιδα που έπαιζαν στις αλάνες, πολλά προσφυγόπουλα, μα όλα Ελληνόπουλα, έκαναν την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ “βασίλισσα της Ευρώπης” στον ιστορικό τελικό της 4ης Απριλίου 1968 απέναντι στην Σλάβια Πράγας, μπροστά σε ογδόντα χιλιάδες θεατές (ρεκόρ Γκίνες) στο Παναθηναϊκό Στάδιο και με όλη την Ελλάδα να ζει στον παλμό του αγώνα μπροστά στο ραδιόφωνο !

Με σημείο αναφοράς αυτόν τον τελικό, αρκετές καθημερινές ιστορίες ξετυλίγονταν παράλληλα προς στα μάτια των θεατών, στην Ελλάδα της προσφυγιάς και της δικτατορίας, με πρωταγωνιστές αγαπημένους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γιώργος Μητσικώστας, ο Στέλιος Μάινας, ο Ορφέας Αυγουστίδης και ο Αντώνης Αντωνίου, ενώ μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις ιστορικές εκείνες στιγμές, όπως ο εκφωνητής του αγώνα, Βασίλης Γεωργίου, παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων, οι θεατές γνώρισαν όχι μόνο το συναρπαστικό παρασκήνιο του αγώνα, αλλά και στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ. Μέσα δε από ντοκουμέντα εφημερίδων της εποχής κατάλαβαν ότι η χρονιά εκείνη, το 1968, σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη.

Το “παρών” στην πρεμιέρα έδωσαν αρκετοί φίλαθλοι της ΑΕΚ με τα κιτρινόμαυρα τους κασκόλ, αλλά και Κωνσταντινουπολίτες για τους οποίους η ΑΕΚ είναι συνώνυμη της δική τους ιστορίας.

“Δυό χρόνια πριν, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος μου ζήτησε να κάνω ένα φιλμ για την επέτειο των 50 χρόνων από το θρίαμβο εκείνης της βραδιάς”, ανέφερε ο κ. Μπουλμέτης, μιλώντας στους θεατές για τη δημιουργία της ταινίας η οποία αποτελεί ένα υβριδικό, όπως είπε, είδος που συνδυάζει τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ.

Ο κ. Μπουλμέτης, τον οποίο παρουσίασε η συντονίστρια της τελετής έναρξης, ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, αναφέρθηκε στη σχέση του με την Κωνσταντινούπολη όπου γεννήθηκε, το μπάσκετ και την ΑΕΚ, ενώ συνεχάρη τη νέα διευθύντρια του “NY Greek Film Festival” και “οικοδέσποινα” της διοργάνωσης, Μαρία Τζομπανάκη, λέγοντας πως “σε λίγα χρόνια το φεστιβάλ αυτό θα ανταγωνίζεται τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου”.

O Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας σ’ αυτό το σημαντικό, όπως είπε, θεσμό, ενώ αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις ψηφιακές παραγωγές προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διαθέτει.

Στο “υπέροχο ταξίδι των 13 χρόνων” από το ξεκίνημα του φεστιβάλ και στις δραστικές αλλαγές των τελευταίων μηνών, αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός, και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές/εθελοντές, τους χορηγούς, τον Γενικό Πρόξενο Κωνσταντίνο Κούτρα και την πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του HACC, Νάνσυ Παπαϊωάννου.

Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε η νέα του διευθύντρια Μαρία Τζομπανάκη η οποία αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία της στη φιλοδοξία της το NY Greek Festival ως “ένας δούρειος ίππος, να αποτελέσει μια δυνατή ελληνική παρουσία στην πιο ισχυρή πόλη του κόσμου στις τέχνες και τον κινηματογράφο”, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία διεθνούς τομέα το 2019 με τη συμμετοχή κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο” και κάλεσε όλους να υποστηρίξουν ενεργά το Φεστιβάλ.

“Είναι ώρα να καταλάβουμε πως ο ελληνικός πολιτισμός και η αμετακίνητη προσπάθεια να τον αναδεικνύουμε είναι η σωτηρία της Ελλάδας. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό”, τόνισε η κ. Τζομπανάκη και κατέληξε προτρέποντας τους θεατές να χειροκροτήσουν “το μόχθο και την πίστη” των δημιουργών και όλων αυτών που “επιμένουν να ονειρεύονται για το ελληνικό σινεμά μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες”.

Σε δηλώσεις της στη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε η κ. Τζομπανάκη εξέφρασε την συγκίνηση και τη χαρά της για την πρεμιέρα του φεστιβάλ και ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη του. “Οταν ανέβηκα στη σκηνή και είδα τον κόσμο, αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι σε μια μεγάλη αγκαλιά που ήθελε όλα να πάνε καλά. Οταν υπάρχει αυτή η αγκαλιά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την επιτυχία της όποιας προσπάθειας”.

Τέλος, η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, επισήμανε πως “ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή όταν έφυγε ο Τζίμυ ΝτεΜέτρο. Εμπιστευτήκαμε τη Μαρία Τζομπανάκη και το ξεκίνημα μιλάει από μόνο του. Τα καταφέραμε και το Φεστιβάλ διοργανώθηκε σε έναν υπέροχο χώρο. Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια, διότι η διοργάνωση ενός φεστιβάλ δε θέλει μόνο χρήματα και χρόνο, αλλά χρειάζεται όραμα, αφοσίωση και αγάπη”.

Πηγή: greeknewsonline.com

Με ρίζα από την Πόλη και παππού αθλητή της πρώτης ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παράφορα ερωτευμένος μαζί της

Continue Reading
Advertisement