Διαβάστε τα δεδομένα για την Αγιά Σοφιά
Στις 6 Νοεμβρίου η καρδιά της ΑΕΚ θα χτυπά στη Λεωφόρο Συγγρού. Στο ίδρυμα «Ωνάση», στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η επιλογή του χώρου έγινε σχετικά… εύκολα από τον Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ήθελε το ξεχωριστό, ανά τον κόσμο, γήπεδο της «Αγιάς Σοφιάς» να παρουσιαστεί σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς χώρους του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό πως για την αρχιτεκτονική μελέτη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών συγκεντρώθηκαν 66 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, από τις οποίες επελέγη η πρόταση του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio. Για την περίσταση μοιράστηκαν 880 προσκλήσεις, εκ των οποίων οι 200 έχουν δοθεί σε οπαδούς (100 στην «Original» και άλλες τόσες σε άλλους συνδέσμους), 300 έχει δώσει προσωπικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης (εξέχουσες προσωπικότητες θα δώσουν το «παρών»), ενώ οι υπόλοιπες πήγαν σε γνωστούς ΑΕΚτζήδες από όλους τους χώρους και στους εκπροσώπους του Τύπου. Όσοι θα έχουν την τιμή να παραβρεθούν στην εκδήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά σε όλους τους χώρους του γηπέδου, παίρνοντας μία πρώτη «γεύση» από τα δύο μουσεία, τον αγωνιστικό χώρο, τις σουίτες, τις εξέδρες, τα αποδυτήρια, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, όπως αυτός θα διαμορφωθεί με την κατασκευή του γηπέδου.
Το γήπεδο και τα μουσεία
Το «κόσμημα» που θα ανεγερθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν θα είναι ένα απλό γήπεδο όπου θα αγωνίζεται η ΑΕΚ. Εμπορικούς χώρους μπορεί να μην έχει, αλλά θα είναι σημείο συνάντησης όλου του ελληνισμού. Το όνειρο του Δημήτρη Μελισσανίδη, για τη δημιουργία του προσφυγικού μουσείου, θα γίνει πραγματικότητα. Σε 950 τ.μ. θα μπορεί κανείς να μάθει και να «βιώσει» τα πάντα για τους πρόσφυγες. Τόση θα είναι και η έκταση του μουσείου της «Ένωσης». Από εκεί και πέρα, η χωρητικότητα της «Αγιάς Σοφιάς» θα είναι από 32.500 έως 34.000 θέσεις. Θα είναι γήπεδο 4 αστέρων, θα έχει 40 σουίτες με 5 διαφορετικούς τύπους καθισμάτων, ενώ θα διαθέτει 1.200 υπαίθριες θέσεις πάρκινγκ και 400-500 υπόγειες. Όσο για τη συνολική έκταση του γηπέδου, θα καλύπτει περίπου 65.000 τ.μ.
Οι εκκρεμότητες με τον δήμο
Στο ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του για κάποιες αλλαγές που μπορούν να αναβαθμίσουν συνολικά τον δήμο. Μοναδική απαίτηση, που έγινε αμέσως δεκτή, ήταν να γίνει καθαρισμός στο ρέμα του Ποδονίφτη και να απομακρυνθεί ο χώρος απορριμάτων, που βρίσκεται βορειοανατολικά του γηπέδου. Παράλληλα, προτάθηκε πεζοδρόμηση ενός δρόμου που θα μεταφέρει τον κόσμο από τον ηλεκτρικό σταθμό του Περισσού μέχρι το γήπεδο, ενώ με χρηματοδότηση της ΑΕΚ θα μπορεί να αλλάξει -ακόμα προς το καλύτερο- και το άλσος. Όλα τα παραπάνω συζητιούνται ακόμα με το δημοτικό συμβούλιο και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Η χρηματοδότηση κι η ονοματοδοσία
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν το γήπεδο είναι η χρηματοδότησή του.
Παρ’ ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά δεδομένα αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται την 6η Νοέμβρη ο Δημήτρης Μελισσανίδης να μην προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα ένα. Το συνολικό κόστος της «Αγιάς Σοφιάς» υπολογίζεται στα 65 εκατ. ευρώ και είναι σίγουρο πως δεν θα χρειαστεί δανεισμός από κάποια τράπεζα. Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινάει η ΑΜΚ της «Δικέφαλος 1924», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Χρήματα που αναμένεται να καλυφθούν από τον «τίγρη», τους πρώην μετόχους, Παππά – Χατζηιωάννου, αλλά και τους Δαλακούρα, Στεφάνου, Σαραντίτη, όπως και κάποιους ακόμα επιχειρηματίες που δεν αποκλείεται να τους «γνωρίσουμε» στην παρουσίαση. Στους παραπάνω θα προστεθούν τα χρήματα από τα διαρκείας, ενώ αναμένεται να ανοίξει και ειδικός λογαριασμός, όπου κάθε «Ενωσίτης» θα μπορεί να λάβει μέρος στην ΑΜΚ με κατάθεση 10 ευρώ. Επίσης, 20 εκατ. υπολογίζονται από την περιφέρεια, ενώ εκκρεμεί ακόμα και η συμφωνία για το εμπορικό όνομα. Ο ηγέτης της ΑΕΚ δεν δείχνει να βιάζεται για να καταλήξει. Εξετάζει 3-4 προτάσεις που έχει στα χέρια του και θα κρίνει πότε θα είναι η ώρα να συμφωνήσει με κάποια εταιρεία-κολοσσό.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Πολλά από αυτά που θα δούμε την 6η Νοέμβρη έχουν ήδη γίνει γνωστά, ωστόσο ο Μελισσανίδης δεν θα μπορούσε να μην κρατήσει και κάποιες εκπλήξεις που θα εντυπωσιάσουν. Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του, που είναι ενήμεροι για τις ενέργειες που γίνονται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος «Ωνάση», η παρουσίαση αναμένεται να είναι μοναδική. Χαρακτηριστικά μάλιστα τονίζεται πως αν όλοι έχουν εντυπωσιαστεί από την είδηση της εικονικής ξενάγησης στην «Αγιά Σοφιά», τότε με όσα θα ζήσουν εκείνη την ημέρα, θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό.
ΟΔΟΣ ΑΕΚ
Ο νέος πεζόδρομος
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία του συνολικού πλάνου που έχει καταστρώσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, για την ανάπλαση του δήμου, είναι η δημιουργία ενός πεζόδρομου που θα ενώνει τον ηλεκτρικό σταθμό του Περισσού με το γήπεδο. Πρόκειται για σημεία που ανήκουν στον δήμο κι αν παραχωρηθούν, θα δημιουργηθεί μία ευθεία 500 μέτρων, όπου θα ονομαστεί «οδός ΑΕΚ». Η επιλογή του ονόματος δεν είναι τυχαία καθώς δεξιά και αριστερά, σε όλο του το μήκος, θα υπάρχουν στιγμιότυπα από την ιστορία της ΑΕΚ αλλά και από τον μεγάλο ξεριζωμό (1922-1924) που αποτέλεσε την αιτία «γέννησης» του συλλόγου.
ΣΟΥΙΤΕΣ
«Μοιράζει» ονόματα
Σύμφωνα με τα σχέδια της «Αγιάς Σοφιάς», αναμένεται να δημιουργηθούν 40 σουίτες, περιμετρικά του γηπέδου. Όλες θα είναι πολυτελείας και πρόθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι να ονομάσει κάποιες από αυτές (αν όχι όλες), δίνοντας έτσι «ζωή» σε ανθρώπους που έγραψαν ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα, σε όλα τα αθλήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Τα επόμενα βήματα
Οι επαφές του Δημήτρη Μελισσανίδη με τα στελέχη της «Δικέφαλος 1924» είναι καθημερινές, με σκοπό να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να συμπληρωθεί ο φάκελος που θα κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα θα γίνει το ραντεβού ανάμεσα στον «τίγρη» και τον περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό. Αυτό είναι το αμέσως επόμενο βήμα, πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις προσφορές από κατασκευαστικές εταιρείες που θα θελήσουν να αναλάβουν το έργο. Ένα έργο που σε πρώτη φάση θα ανοίξει 500 θέσεις εργασίας (οι περισσότερες θα καλυφθούν από δημότες Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας), ενώ μελλοντικά θα απασχολήσει συνολικά 2.000 εργαζομένους.
ΠΗΓΗ: Sportday